Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany

San Gimignano, Panorama

San Gimignano, città delle torri [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
San Gimignano, città delle torri, stad van de prachtige torens

   
   

San Gimignano is een middeleeuws, ommuurd, stadje in de provincie Siena van de Italiaanse regio Toscane. De plaats trekt veel bezoekers, vooral vanwege de bijzondere middeleeuwse architectuur.
San Gimignano is bekend om zijn veertien torens die het silhouet van de stad domineren. Deze zijn tussen de 12e en 14e eeuw door rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Tijdens de strijd tussen rivaliserende families, ofwel tussen aanhangers van enerzijds Welfen en anderzijds Ghibellijnen, verschanste men zich tussen de torens en vocht men daar hun vaak bloedige vetes uit. Op haar hoogtepunt had de stad 72 torens.
In de late middeleeuwen was deze stad erg welvarend omwille van diens ligging aan de pelgrimsroute naar Rome. Maar de pestepidemie van 1348 en later de omlegging van de pelgrimsroute betekenden de economische ondergang, maar wel het behoud van zijn middeleeuwse karakter.
In 1990 is het historische centrum van San Gimignano opgenomen in de lijst van werelderfgoed van UNESCO. San Gimignano is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane en het is daardoor tevens een van de drukst bezochte.

Dat heeft zo zijn prijs; alle Italianen zijn er aangeraakt door de vluchtige wind van het toerisme. Ook de oude mannen onder de arcade's van de Loggia Comunale aan de Piazza Duomo hebben nooit iets anders gezien dan deze niet aflatende luidruchtige stroom van mensen. We houden onszelf voor dat we iets van authenticiteit kunnen terugvinden in de steegjes en de smalle zijstraatjes van de Via San Matteo of de Via San Giovanni die ons naar de Piazza del Duomo en de Piazza della Cisterna leiden. We misleiden onszelf. De schoonheid is slachtoffer van haar succes.
Probeer San Gimignano in de vroege ochtenduren te bezoeken, als het stadje door de bewoners klaargemaakt wordt voor de grote toestroom van mensen, of na valavond, dan keert de rust terug en daalt er toch iets als een koelte neer op de gezellige pleinen.
En dan nog... Waarschijnlijk beseffen maar weinig bezoekers van San Gimignano dat de stad werd heringericht door het fascistische regime van Mussolini en dat de stad al bijna een eeuw wordt gezien door de lens van wat fascistische architecten en historici ermee hebben gedaan[2].


Wekelijkse markt in San Gimignano is op donderdag op de Piazza della Cisterna (8.00 -13.00).

Palazzo Comunale e Torre Grossa, Piazza Duomo   San Gimignano, Piazza del Duomo   San gimignano, Piazza Duomo, torre La Rognosa

Palazzo Comunale, I Musei Civici di San Gimignano

 

  Piazza del Duomo  

San gimignano, Piazza Duomo, torre La Rognosa

 

Piazza della Cisterna, vista da Torre Grossa   San Gimignano, Piazza del Duomo   Palazzo Comunale, Piazza del Duomo

Piazza della Cisterna, vista da Torre Grossa

 

  Piazza del Duomo Piazza del Duomo dalla Torre Grossa   Palazzo Comunale, Piazza del Duomo

Piazza Duomo

De Piazza del Duomo is het kloppend hart van San Gimignano, tijdens de middeleeuwen was het het centrum van het religieuze en politieke leven van de stad.
Collegiata; een kerk waarvan de saaie buitenkant niets van de rijkdom van het interieur prijsgeeft. Binnen zijn alle wanden geheel met fresco's bedekt van Lippo Memmi en Bartolo di Fredi die er taferelen van het oude en nieuwe testament schilderden, en verder van Benozzo Gozzoli, Taddeo di Bartolo en Ghirlandaio.

Het Palazzo del Popolo met zijn elegante boogramen herbergt het Museo Civico met werken van Coppo di Marcovaldo, Lippo Memmi, Benozzo GozzoliFilippino LippiIl Sodoma en Pinturicchio. De fresco's van Memmo di Filippuccio die de kamers van de podestà in het Palazzo del Popolo versieren, illustreren het dagelijks leven van de vroege 14e eeuw.  Opmerkelijke profane schilderkunst.
Hier is het altijd rustig.

De kerk van Sant'Agostino

De kerk van Sant'Agostino staat in het noordelijk deel van de stad. Als je langs de Via del Castello in noordelijke riching wandelt kom je ook terecht op de Piazza Sant'Agostino, een rustig plein met twee mooie kerken. Hier schilderde Benozzo Gozzoli zijn beroemde San Sebastiano, en een indrukwekkende frescocyclus die het leven van Sint-Augustinus uitbeelden. 

 

   
   

Mappa San Gimignano | Ingrandire mappa


 
   
Chiesa di Sant'Agostino (San Gimignano)    

Aan Porta San Matteo, gelegen aan de noordzijde van San Gimignano, volg je de Via Cellolese rechts tot op de Piazza Sant'Agostino. Daar staat de prachtige Chiesa di Sant 'Agostino, met het bijbehorende kloostercomplex. Op hetzelfde plein staat de kleine Romaanse kerk van San Pietro in Forliano.

De Chiesa di Sant'Agostino heeft een mooie chiostro waar je zelfs tijdens de zomermaanden vrijwel alleen bent. Het interieur van de kerk is mooi gerenoveerd en bevat enkele belangrijke fresco's. In het koor schilderde Benozzo Gozzoli tussen 1463 en 1467 de zeventien fresco's die het leven van Sint-Augustinus uitbeelden.
Gozzoli had zijn geboortestad Firenze verlaten uit angst voor de pest. In de kerk van Sant'Agostino, creëerde Benozzo een votieffresco, San Sebastiano, in opdracht van de Augustijnen naar aanleiding van de pest die de stad tussen 1462 en 1464 hard had getroffen. Deze muurschildering en de Madonna dei Latte en een sinopiatekening van Lippo Memmi zijn de restanten van wat ooit een volledig beschilderde wand was.


 


Benozzo Gozzoli, San Sebastiano, 1464
Benozzo Gozzoli, San Sebastiano, 1464

 

De Piazza della Cisterna

Je kan de Piazza della Cisterna betreden langs de Arco dei Becci. Dit is een van de oude toegangspoorten in de verdedigingsmuur van de stad. Galleria Continua heeft hier een bijkomende mooie ruimte ingericht.
De Arco dei Becci wordt geflankeerd door twee indrukwekkende torens, de Torre dei Becci en Torre dei Cugnanesi. Aan de noordzijde van het plein staat de Torre del Diavolo.
De Piazza della Cisterna is genoemd naar de 13e eeuwse bron in het midden van het plein, die de bewoners van San Gimignano van water voorzag. Rondom de fontein staan interessante middeleeuwse gebouwen en torens. Op nummer heeft Galeria Continua een bijkomende expositieruimte ingericht. De ijszaak Gelateria Dondoli vind je op nummer 4. Hier maakt van Sergio Dondoli al vanaf 1992 zijn beroemde ijs. Hij vertrekt daarbij van de grondstoffen van deze streek, van de Vernaccia, een wijn die al door door Dante Alighieri vermeld werd in zijn Divina Commedia, of de saffraan van San Gimignano, minder beroemd dan die van L'Aquila, maar volgens sommigen net de meest waardevolle op de markt. Zo ontstonden de Crema di Santa Fina® (met saffraanroom en pijnboompitten), de Champelmo® (roze grapefruit en mousserende wijn), de Dolceamaro® (room met aromatische kruiden) of de Vernaccia-sorbet.
Aan de Via del Castello kan je Sergio Dondoli zelf aan het woord horen. Voor enkele toehoorders strooit hij er met filmfragmenten, gouden tips in de koelte van een rustig zaaltje.

Galleria Continua

Naast dit fascinerende en overal tastbare verleden vind je San Gimignano ook een toonaangevende galerie voor hedendaagse kunst, Galleria Continua. De galerie werd in de vroege jaren negentig door drie vrienden opgericht, Mario Cristiani, Lorenzo Fiaschi en Maurizio Rigillo, en heeft inmiddels filialen in Parijs (Les Moulins), Bejing en La Habana. Galleria Cintinua is ondergebracht in een voormalige bioscoop. Vaste waarden van de galerie zijn Ai Weiwei, Daniel Buren, Mona Hatoum, Ilya & Emilia Kabakov en Michelangelo Pistoletto. Ook de in Vlaanderen bekende Berlinde De Bruyckere, Hans Op de Beeck en Pascale Marthine Tayou behoren tot de vaste kern van de galerie.


Galleria Continua | Via del Castello, 11 - 53037 San Gimignano (SI)

 

ANISH KAPOOR 'Descension' solo show GALLERIA CONTINUA / San Gimignano 02/05/2015 - 05/09/2015

 

Galleria fotografica Siena

San Gimignano, città delle torri, Galleria fotografica   
San Gimignano, UNESCO World Heritage Site   San Gimignano, la città delle Torri, ricostruzione della città medievale   San Gimignano, Piazza del Duomo

San Gimignano, UNESCO World Heritage Site

 

 

 

San Gimignano, la città delle Torri, ricostruzione della città medievale

 

 

 

Piazza del Duomo

 

Chiesa di Sant'Agostino

 

   
San Gimignano, view from the Torre Grossa

    Lippo Memmi, Madonna del Latte, ai lati l'arcangelo Michele e San Giovanni Battista, Chiesa di Sant'Agostino

San Gimignano, view from the Torre Grossa

 

     

Lippo Memmi, Madonna del Latte, ai lati l'arcangelo Michele e San Giovanni Battista, Chiesa di Sant'Agostino

         
         

Art in Tuscany | Palazzo Publicco in San GImignano

Hidden secrets in Tuscany | Collegiate Church of S. Maria Assunta 

Galleria Continua | Via del Castello, 11 - 53037 San Gimignano (SI)

Toonaangevende galerie van hedendaagse kunst, gevestigd in en voormalige bioscoop van San Gimignano. Naast deze verrassende ruimte in de Via Castello zijn er nog twee bijkomende ruimtes, een op de Piazza Cisterna en een mooie ruimteDe galerie die nogal wat Vlaamse kunstenaars vertegenwoordigt heeft verder vestigingen in Parijs en Bejing. Tot de kunstenaars van de galerie behoren Ai Weiwei, Kader Attia, Daniel Buren, Cai Guo-Qiang, Loris Cecchini, Chen Zhen, Nikhil Chopra, Berlinde De Bruyckere, Leandro Erlich, Meschac Gaba, Carlos Garaicoa, Kendell Geers, Antony Gormley, Gu Dexin, Shilpa Gupta, Subodh Gupta, Mona Hatoum, Ilya & Emilia Kabakov, Zhanna Kadyrova, Kan Xuan, Anish Kapoor, Jorge Macchi, Sabrina Mezzaqui, Margherita Morgantin, Moataz Nasr, Hans Op de Beeck, Lucy + Jorge Orta, Giovanni Ozzola, Luca Pancrazzi, Bruno Peinado, Michelangelo Pistoletto, Arcangelo Sassolino, Manuela Sedmach, Serse, Nedko Solakov, Sun Yuan & Peng Yu, Pascale Marthine Tayou, Nari Ward, Sophie Whettnall, Sislej Xhafa en Yan Lei.


Medina Lasansky, San Gimignano’s Fascist Redesign

Pro Loco San Gimignano

Associazione Pro Loco San Gimignano
Tourist Information Centre - Piazza del Duomo, 1 53037 San Gimignano (Siena Tuscany)
Tel.: +39 0577 940008 - Fax: +39 0577 940903
Web: www.sangimignano.com - E-mail: info@sangimignano.com 

Opening times
From March to October every day from 10 a.m. to 1 p.m. and from 3 p.m. to 7 p.m.
From November to February every day from 10 a.m. to 1 p.m. and from 2 p.m. to 6 p.m.

Download the San Gimignano City Guide App for iPhone and Android. It's free! Available in 4 different languages: English, German, French and Spanish.


Art in Town - Contemporary Art in San Gimignano |www.sangimignano.com/en/art

Belangrijk zijn de installaties van het project uit 1994 "Affinità Cinque artisti per San Gimignano" (Affiniteit, vijf kunstenaars voor San Gimignano) samengesteld door Giuliano Briganti en Luisa Laureati. L.Fabro, E.Mattiacci, Nunzio, Paolini en J.Kounellis, op zoek naar 'affiniteit' met San Gimignano, hebben hun werken op vijf verschillende locaties in San Gimignano geïnstalleerd. Hier gaan de middeleeuwen en de hedendaagse kunst een mooie dialoog aan.
Later worden nog werken van Anish Kapoor, Joseph Kosuth, M.Airò, L.Rabbia en L.Cariello op diverse platsen in de stad geïnstalleerd. Voor meer details en een goede kaart waarop alle kunstwerken in de stad zijn weergegeben, klik hier.[1] Photo by LigaDue, licensed under  the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
[2] Medina Lasansky, Towers and Tourists. The cinematic city of San Gimignano, in Claudia Lazzaro, Roger J. Crum, Donatello Among the Blackshirts: History and Modernity in the Visual Culture of Fascist Italy, Cornell University Press, 2005.


Holiday accomodation in TuscanyPodere Santa Pia è il luogo ideale per una vacanza nella Maremma Toscana, la villa offre al turista ambienti affascinanti e diversi tra di loro. Conoscere la storia e le tradizioni contadine della Maremma Toscana attraverso la gastronomia tipica ed i vini del territorio, il Montecucco, Morellino di Scansano e vino di Bolgheri; è sicuramente un modo "gustoso" di vivere una vacanza in questa terra.

Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia     
         

Podere Santa Pia, galleria immagini esterni e dintorni del Podere Santa Pia