San Gimignano, città delle torri, stad van de prachtige torens
San Gimignano is een middeleeuws, ommuurd, stadje in de provincie Siena van de Italiaanse regio Toscane. De plaats trekt veel bezoekers, vooral vanwege de bijzondere middeleeuwse architectuur.
San Gimignano is bekend om zijn veertien torens die het silhouet van de stad domineren. Deze zijn tussen de 12e en 14e eeuw door rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Tijdens de strijd tussen rivaliserende families, ofwel tussen aanhangers van enerzijds Welfen en anderzijds Ghibellijnen, verschanste men zich tussen de torens en vocht men daar hun vaak bloedige vetes uit. Op haar hoogtepunt had de stad 72 torens.
In de late middeleeuwen was deze stad erg welvarend omwille van diens ligging aan de pelgrimsroute naar Rome. Maar de pestepidemie van 1348 en later de omlegging van de pelgrimsroute betekenden de economische ondergang, maar wel het behoud van zijn middeleeuwse karakter.
San Gimignano, towards Porta San Giovanni, with approaching storm [3]
In 1990 is het historische centrum van San Gimignano opgenomen in de lijst van werelderfgoed van UNESCO. San Gimignano is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane en het is daardoor tevens een van de drukst bezochte.
Dat heeft zo zijn prijs; alle Italianen zijn er aangeraakt door de vluchtige wind van het toerisme. Ook de oude mannen onder de arcade's van de Loggia Comunale aan de Piazza Duomo hebben nooit iets anders gezien dan deze niet aflatende luidruchtige stroom van mensen. We houden onszelf voor dat we iets van authenticiteit kunnen terugvinden in de steegjes en de smalle zijstraatjes van de Via San Matteo of de Via San Giovanni die ons naar de Piazza del Duomo en de Piazza della Cisterna leiden. We misleiden onszelf. De schoonheid is slachtoffer van haar succes.
Probeer San Gimignano in de vroege ochtenduren te bezoeken, als het stadje door de bewoners klaargemaakt wordt voor de grote toestroom van mensen, of na valavond, dan keert de rust terug en daalt er toch iets als een koelte neer op de gezellige pleinen.
En dan nog... Waarschijnlijk beseffen maar weinig bezoekers van San Gimignano dat de stad werd heringericht door het fascistische regime van Mussolini en dat de stad al bijna een eeuw wordt gezien door de lens van wat fascistische architecten en historici ermee hebben gedaan[2].
Wekelijkse marktin San Gimignano is op donderdag op de Piazza della Cisterna (8.00 -13.00).
Palazzo Comunale, I Musei Civici di San Gimignano
Piazza del Duomo
San gimignano, Piazza Duomo, torre La Rognosa
Piazza della Cisterna, vista da Torre Grossa
Piazza del Duomo Piazza del Duomo dalla Torre Grossa
Palazzo Comunale, Piazza del Duomo
Piazza Duomo
De Piazza del Duomo is het kloppend hart van San Gimignano, tijdens de middeleeuwen was het het centrum van het religieuze en politieke leven van de stad.
Collegiata; een kerk waarvan de saaie buitenkant niets van de rijkdom van het interieur prijsgeeft. Binnen zijn alle wanden geheel met fresco's bedekt van Lippo Memmi en Bartolo di Fredi die er taferelen van het oude en nieuwe testament schilderden, en verder van Benozzo Gozzoli, Taddeo di Bartolo en Ghirlandaio.
Het Palazzo del Popolo met zijn elegante boogramen herbergt het Museo Civico met werken van Coppo di Marcovaldo, Lippo Memmi, Benozzo Gozzoli, Filippino Lippi, Il Sodoma en Pinturicchio. De fresco's van Memmo di Filippuccio die de kamers van de podestà in het Palazzo del Popolo versieren, illustreren het dagelijks leven van de vroege 14e eeuw. Opmerkelijke profane schilderkunst.
Hier is het altijd rustig.
De kerk van Sant'Agostino
De kerk van Sant'Agostino staat in het noordelijk deel van de stad. Als je langs de Via del Castello in noordelijke riching wandelt kom je ook terecht op de Piazza Sant'Agostino, een rustig plein met twee mooie kerken. Hier schilderde Benozzo Gozzoli zijn beroemde San Sebastiano, en een indrukwekkende frescocyclus die het leven van Sint-Augustinus uitbeelden.
Aan Porta San Matteo, gelegen aan de noordzijde van San Gimignano, volg je de Via Cellolese rechts tot op de Piazza Sant'Agostino. Daar staat de prachtige Chiesa di Sant 'Agostino, met het bijbehorende kloostercomplex. Op hetzelfde plein staat de kleine Romaanse kerk van San Pietro in Forliano.
De Chiesa di Sant'Agostino heeft een mooie chiostro waar je zelfs tijdens de zomermaanden vrijwel alleen bent. Het interieur van de kerk is mooi gerenoveerd en bevat enkele belangrijke fresco's. In het koor schilderde Benozzo Gozzoli tussen 1463 en 1467 de zeventien fresco's die het leven van Sint-Augustinus uitbeelden.
Gozzoli had zijn geboortestad Firenze verlaten uit angst voor de pest. In de kerk van Sant'Agostino, creëerde Benozzo een votieffresco, San Sebastiano, in opdracht van de Augustijnen naar aanleiding van de pest die de stad tussen 1462 en 1464 hard had getroffen. Deze muurschildering en de Madonna dei Latte en een sinopiatekening van Lippo Memmi zijn de restanten van wat ooit een volledig beschilderde wand was.
Benozzo Gozzoli, San Sebastiano, 1464
De Piazza della Cisterna
Je kan de Piazza della Cisterna betreden langs de Arco dei Becci. Dit is een van de oude toegangspoorten in de verdedigingsmuur van de stad. Galleria Continua heeft hier een bijkomende mooie ruimte ingericht.
De Arco dei Becci wordt geflankeerd door twee indrukwekkende torens, de Torre dei Becci en Torre dei Cugnanesi. Aan de noordzijde van het plein staat de Torre del Diavolo.
De Piazza della Cisterna is genoemd naar de 13e eeuwse bron in het midden van het plein, die de bewoners van San Gimignano van water voorzag. Rondom de fontein staan interessante middeleeuwse gebouwen en torens. Op nummer heeft Galeria Continua een bijkomende expositieruimte ingericht. De ijszaak Gelateria Dondoli vind je op nummer 4. Hier maakt van Sergio Dondoli al vanaf 1992 zijn beroemde ijs. Hij vertrekt daarbij van de grondstoffen van deze streek, van de Vernaccia, een wijn die al door door Dante Alighieri vermeld werd in zijn Divina Commedia, of de saffraan van San Gimignano, minder beroemd dan die van L'Aquila, maar volgens sommigen net de meest waardevolle op de markt. Zo ontstonden de Crema di Santa Fina (met saffraanroom en pijnboompitten), de Champelmo (roze grapefruit en mousserende wijn), de Dolceamaro (room met aromatische kruiden) of de Vernaccia-sorbet.
Aan de Via del Castello kan je Sergio Dondoli zelf aan het woord horen. Voor enkele toehoorders strooit hij er met filmfragmenten, gouden tips in de koelte van een rustig zaaltje.
Galleria Continua
Naast dit fascinerende en overal tastbare verleden vind je San Gimignano
ook een toonaangevende galerie voor hedendaagse kunst, Galleria Continua. De galerie werd in de vroege jaren negentig door drie vrienden opgericht, Mario Cristiani, Lorenzo Fiaschi en Maurizio Rigillo, en heeft inmiddels filialen in Parijs (Les Moulins), Bejing en La Habana. Galleria Cintinua is ondergebracht in een voormalige bioscoop. Vaste waarden van de galerie zijn Ai Weiwei, Daniel Buren, Mona Hatoum, Ilya & Emilia Kabakov en Michelangelo Pistoletto. Ook de in Vlaanderen bekende Berlinde De Bruyckere, Hans Op de Beeck en Pascale Marthine Tayou behoren tot de vaste kern van de galerie.
Toonaangevende galerie van hedendaagse kunst, gevestigd in en voormalige bioscoop van San Gimignano. Naast deze verrassende ruimte in de Via Castello zijn er nog twee bijkomende ruimtes, een op de Piazza Cisterna en een mooie ruimteDe galerie die nogal wat Vlaamse kunstenaars vertegenwoordigt heeft verder vestigingen in Parijs en Bejing. Tot de kunstenaars van de galerie behoren
Ai Weiwei, Kader Attia, Daniel Buren, Cai Guo-Qiang, Loris Cecchini, Chen Zhen, Nikhil Chopra, Berlinde De Bruyckere, Leandro Erlich, Meschac Gaba, Carlos Garaicoa, Kendell Geers, Antony Gormley, Gu Dexin, Shilpa Gupta, Subodh Gupta, Mona Hatoum, Ilya & Emilia Kabakov, Zhanna Kadyrova, Kan Xuan, Anish Kapoor, Jorge Macchi, Sabrina Mezzaqui, Margherita Morgantin, Moataz Nasr, Hans Op de Beeck, Lucy + Jorge Orta, Giovanni Ozzola, Luca Pancrazzi, Bruno Peinado, Michelangelo Pistoletto, Arcangelo Sassolino, Manuela Sedmach, Serse, Nedko Solakov, Sun Yuan & Peng Yu, Pascale Marthine Tayou, Nari Ward, Sophie Whettnall, Sislej Xhafa en Yan Lei.
Opening times
From March to October every day from 10 a.m. to 1 p.m. and from 3 p.m. to 7 p.m.
From November to February every day from 10 a.m. to 1 p.m. and from 2 p.m. to 6 p.m.
Download the San Gimignano City Guide App for iPhone and Android. It's free! Available in 4 different languages: English, German, French and Spanish.
Belangrijk zijn de installaties van het project uit 1994 "Affinità Cinque artisti per San Gimignano" (Affiniteit, vijf kunstenaars voor San Gimignano) samengesteld door Giuliano Briganti en Luisa Laureati. L.Fabro, E.Mattiacci, Nunzio, Paolini en J.Kounellis, op zoek naar 'affiniteit' met San Gimignano, hebben hun werken op vijf verschillende locaties in San Gimignano geïnstalleerd. Hier gaan de middeleeuwen en de hedendaagse kunst een mooie dialoog aan.
Later worden nog werken van Anish Kapoor,
Joseph Kosuth, M.Airò, L.Rabbia en L.Cariello op diverse platsen in de stad geïnstalleerd. Voor meer details en een goede kaart waarop alle kunstwerken in de stad zijn weergegeben, klik hier.
Podere Santa Pia è il luogo ideale per una vacanza nella Maremma Toscana, la villa offre al turista ambienti affascinanti e diversi tra di loro. Conoscere la storia e le tradizioni contadine della Maremma Toscana attraverso la gastronomia tipica ed i vini del territorio, il Montecucco, Morellino di Scansano e vino di Bolgheri; è sicuramente un modo "gustoso" di vivere una vacanza in questa terra.