Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany

I T          E N G        

Benozzo Gozzoli, San Sebastiano (detail), gedateerd 28 juli 1464; San Gimignano, chiesa di Sant'Agostino (1)


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Benozzo Gozzoli, San Sebastiano, Chiesa di Sant'Agostino (San Gimignano)

   
   

Benozzo Gozzoli (circa 1421 - 1497) was een Italiaanse Renaissance-schilder uit Firenze. Hij is het best bekend voor een reeks muurschilderingen in het Palazzo Medici-Riccardi met feestelijke, levendige processies met veel aandacht voor detail en met een uitgesproken invloed van de internationale gotiek, een kunststroming die zich ontwikkelde aan het eind van de 14e en het begin van de 15e eeuw.(2)

De kerk van Sant'Agostino heeft kenmerken afgeleid van zowel romaanse als gotische architectuur. Het interieur van de kerk is mooi gerenoveerd en bevat enkele mooie fresco's. De belangrijkste fresco's zijn ongetwijfeld de zeventien fresco's die Benozzo Gozzoli tussen 1463 en 1467 schilderde rond het hoofdaltaar en die het leven van Sint-Augustinus uitbeelden.
Gozzoli had Firenze verlaten uit angst voor de pest. Maar de pest zou ook San Gimignanon treffen. In dezelfde kerk van Sant'Agostino, creëerde Benozzo een votieffresco, San Sebastiano, in opdracht van de Augustijnen naar aanleiding van de pest die de stad in 1464 trof. Ook in de Duomo, de Collegiata kerk schilderde Gozzoli een San Sebastiano.

 

Benozzo Gozzoli, San Sebastiano (particolare), datato 28 luglio 1464; San Gimignano, chiesa di Sant'Agostino (1)

 

In de zomer van 1464 verwoestte de pest San Gimignano. Ter ere van de patroonheilige tegen de ziekte, San Sebastiano, kreeg Benozzo de opdracht in een tijdsbestek van anderhalf jaar twee beelden van de heilige te realiseren, een fresco in chiesa di Sant'Agostino en een fresco in de Pieve (vandaag de Collegiate), die twee verschillende maar complementaire aspecten van de heilige vertegenwoordigen.
Met de hulp van zijn assistenten schilderde Benozzo in zestien dagen in Sant'Agostino de eerste grote muurschildering op het altaar gewijd aan de martelaar, een bewijs van de urgentie van de commissie.
Het schilderij heeft een bijzondere iconografie. In plaats van de gebruikelijke afbeelding van Sebastiaan die bijna naakt met pijlen doorboord wordt, is de heilige gekleed in een blauwe mantel, zoals de Madonna della Misericordia doorgaans afgebeeld wordt. Onder de mantel schuilen de bewoners van de stad. Enkele belangrijke notabelen worden hier geportretteerd.

 

 

 

Benozzo Gozzoli, San Sebastiano, 1464
Benozzo Gozzoli, San Sebastiano, 1464

 

In de hemel toont Jezus zijn stigmata en toont de maagd haar borsten om namens het volk vergiffenis af te smeken bij God de Vader, boos op de zondige mensheid. Twee engelen breken de pijlen. De mensen knielen eerbiedig: zijn aanroeping wordt uitgedrukt in de inscriptie op het voetstuk.

Het fresco werd uitgevoerd met een gemengde techniek van fresco, tempera en goud, waarmee Gozzoli zijn beheersing van verschillende technieken demonstreert.

Bij de restauratie in 1990 werd vastgesteld dat het fresco in niet meer dan zestien dagen werd uitgevoerd, waarna de kunstenaar het werk in de kapel van het kerkkoor kon voortzetten.

Ongeveer twee jaar later schilderde Benozzo een ander fresco, met hetzelfde onderwerp, boven het portaal van de Collegiata Santa Maria Assunta in San Gimignano.(4)

 

 
   
   

Mappa Chiesa di Sant'Agostino (San Gimignano) | Ingrandire mappa

 

 
   
Cappella dei magi, primo autoritratto di Benozzo Gozzoli   Martirio-s.sebast,benozzo    

Cappella dei magi, primo autoritratto di Benozzo Gozzoli

 

  Benozzo Gozzoli, Martirio di San Sebastiano, Duomo di San Gimignano    

Galleria fotografica Siena


San Gimignano, view from the Torre Grossa

  San Gimignano, UNESCO World Heritage Site   San Gimignano, città delle torri

San Gimignano, view from the Torre Grossa

 

 

San Gimignano, UNESCO World Heritage Site

 

 

 

San Gimignano, città delle torri
Celebrare il dolce far niente

La Casa Vacanze Podere Santa Pia è un sogno che diventa realtà. Partendo da Montalcino e viaggiando in direzione di Monte Amiata, si arriva nel cuore delle nostre colline dove si trova l'abbazia di Sant’Antimo, e vicino da Castiglioncello Bandini, il magnificoPodere Santa Pia. Qui trovate il piacere della quiete e la bellezza della natura toscana.

 

The Stories of Saint Augustine |www.brunelleschi.imss.fi.it

Benozzo Gozzoli | Fresco cycle in the apsidal chapel of Sant'Agostino 

Benozzo Gozzoli | Benozzo Gozzoli in San Gimignano

Art in Tuscany | Giorgio Vasari | Lives of the Most Excellent Painters, Sculptors, and Architects | Benozzo Gozzoli 

Benozzo Gozzoli | Storie della vita di sant'Agostino, Sant' Agostino, Cappella del Coro, San Gimignano

Art in Tuscany | Benozzo Gozzoli | Saint Sebastian 

 

 


[1] Foto Rein Ergo
[2] Opmerkelijk in deze stijl is de zachte en ritmische lijnvoering, de slanke proporties van de afgebeelde figuren en de geraffineerde weergave van de plooien in stoffen en kleding. De stijl kenmerkt zich door een nieuwe, meer realistische en gedetailleerde benadering van de natuur. Er is sprake van idealisering van de figuren en de afgebeelde landschappen en gebouwen en een ontwikkeling van het gebruik van perspectief. Ook doet zich een kentering voor van puur-Bijbelse onderwerpen naar meer wereldlijke onderwerpen, een voorbode van de renaissance.

[3] Fonte: Benozzo Gozzoli a San Gimignano, mostra 18 giugno – 1 novembre 2016, Pinacoteca San Gimignano, pres release
[4] Fonted: San Sebastiano

 

This article incorporates material from the Wikipedia article Sant'Agostino Church, San Gimignano published under the GNU Free Documentation License.