Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany

San Gimignano - Piazza della Cisterna da Torre Grossa

I T

San Gimignano, Piazza della Cisterna, vista da Torre Grossa[1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

San Gimignano, Piazza della Cisterna

   
   

San Gimignano is vooral beroemd om de vele torens die het silhouet van de stad markeren. San Gimignano wordt dan ook wel eens het middeleeuwse Manhatten van Italië genoemd.
Oorsprongkelijk telde deze goed bewaarde middeleeuwse stad 72 torens. Daarvan blijven er nog veertien over. En daarvan staan er vier of vijf aan de Piazza della Cisterna, een van de mooiste pleinen van San Gimignano.

Piazza della Cisterna

Je kan de Piazza della Cisterna betreden langs de Via San Giovannin en de Arco dei Becci. Dit is een van de toegangspoorten in de oudste verdedigingsmuur van de stad. De Arco dei Becci wordt geflankeerd door twee indrukwekkende torens, de Torre dei Becci en Torre dei Cugnanesi. Aan de noordzijde van het plein staat de Torre del Diavolo. Naast Bar Caffè Torre Guelfa staat het Palazzo Tortoli.

Aan de korte zijde van het plein staan de twee belangrijkste torens, de Torri degli Ardinghelli. Deze twee torens van de familie Ardinghelli dateren uit de gouden eeuw van de bouw van San Gimignano, de XIII eeuw, en in het bijzonder aan het einde van de eeuw.

Welfen en de Ghibellijnen

De Welfen en de Ghibellijnen waren twee groepen die in Toscane in de 12e en de 13e eeuw partij kozen voor respectievelijk de paus en de keizer. Dat was tenminste in naam zo want in de praktijk had het vaak meer te maken met lokale rivaliteiten dan met de tegenstellingen tussen pausdom en keizerrijk. Deze rivaliteit leidde tot steeds hogere torens, met aan de Piazza Duomo de twee torens van Salvucci, en aan de Piazza della Cisterna de torens van de familie Ardinghelli. De Piazza della Cisterna is genoemd naar de 13e eeuwse bron in het midden van het plein, die de bewoners van San Gimignano van water voorzag. Rondom de fontein staan interessante middeleeuwse gebouwen en torens.

Een verordening van 1255 verbood particulieren om torens te bouwen die hoger waren dan de toren van Rognosa (die op dat moment het hoogste was).
Ondanks het uitdrukkelijk verbod van 1255 waren deze twee torens hoger dan de bijna 52 meter van Torre Rognosa, de toren van het Palazzo Comunale, in antwoord op de buitengewone hoogte van de twintowers van de rivaliserende familie Salvucci.
Om deze reden werden ze later ingekort.
De twee torens, hoewel beide vierzijdig, zijn behoorlijk verschillend: de rechter is smaller en heeft een meer strikt middeleeuws uiterlijk.

Oorspronkelijk waren deze torens van de rijke familie Ardinghelli, een pausgezinde rijke familie van handelaars. San Gimignano vocht bij de slag bij Montaperti aan de zijde van de Florentijnse Welfen tegen de Sienese Ghibelijnen. In het midden van de 13e eeuw controleerden de Welfen Firenze, terwijl de Ghibellijnen Siena regeerden.

In Firenze, Lucca en San Gimignano overheersten de Guelfen. De Welfen waren pausgezind en verbonden met het Franse koningshuis.
De Ghibellijnen, in Siena, Pisa en Pistoia, waren trouw aan de Duitse keizer. Dit alles leidde tot de aanstelling van een onpartijdige figuur, de podesta die aan het hoofd van het stadsbestuur stond. De podestà kwam vaak van buiten de comune en werd voor zes maanden benoemd met een vaste taakstelling.

Galeria Continua

Op dit mooie plein heeft Galeria Continua een bijkomende expositieruimte ingericht. Deze toonaangevende galerij voor hedendaagse kunst is gevestigd in en oude bioscoop om de hoek, aan de Via Castelli 11. Galleria Cintinua werd in de vroege jaren negentig door drie vrienden opgericht, Mario Cristiani, Lorenzo Fiaschi en Maurizio Rigillo, en heeft inmiddels filialen in Parijs (Les Moulins), Bejing en La Habana.

 

DANIEL BUREN & ANISH KAPOOR, directed by Matteo Frittelli / Alto Piano Studio
GALLERIA CONTINUA | 26/05/2018 — 22/09/2018

 

 

Vaste waarden van de galerie zijn Anish Kapoor, Ai Weiwei, Daniel Buren, Mona Hatoum, Ilya & Emilia Kabakov en Michelangelo Pistoletto. Ook Berlinde De Bruyckere, Hans Op de Beeck en Pascale Marthine Tayou behoren tot de vaste kern van de galerie.

Galleria Continua | Via del Castello, 11 - 53037 San Gimignano (SI)

 

Gelateria Dondoli

De ijszaak Gelateria Dondoli vind je op nummer 4. Hier maakt van Sergio Dondoli al vanaf 1992 zijn beroemde ijs. Hij vertrekt daarbij van de grondstoffen van deze streek, van de Vernaccia, een wijn die al door door Dante Alighieri vermeld werd in zijn Divina Commedia, of de saffraan van San Gimignano, minder beroemd dan die van L'Aquila, maar volgens sommigen net de meest waardevolle op de markt. Zo ontstonden de Crema di Santa Fina® (met saffraanroom en pijnboompitten), de Champelmo® (roze grapefruit en mousserende wijn), de Dolceamaro® (room met aromatische kruiden) of de Vernaccia-sorbet.
Aan de Via del Castello kan je Sergio Dondoli zelf aan het woord horen. Voor enkele toehoorders strooit hij er met filmfragmenten, gouden tips in de koelte van een rustig zaaltje.

 

   
   

Mappa San Gimignano, Piazza della Cisterna | Ingrandire mappa


 
   

Descrizione

La piazza ha una forma triangolare con una lieve pendenza naturale ed è collegata alla vicina piazza del Duomo da un passaggio aperto. La pavimentazione è ammattonata a spina di pesce e sui lati si dispone una straordinaria cortina di case nobiliari e torri medievali.
A partire dal lato sud-ovest, si incontra nell'estremità meridionale l'arco dei Becci, antica porta cittadina della prima cerchia delle mura alto-medievali. La porta è affiancata dai massicci parallelepipedi delle torri dei Becci (a sinistra) e dei Cugnanesi (a destra).
Proseguendo verso destra, gli edifici più significativi si trovano nelle vicinanze della cisterna: palazzo Razzi, Casa Silvestrini (già ospedale) e palazzo Tortoli accanto ad una torre mozza già appartenuta al capitano del popolo.
Passato l'accesso a via di Castello, il lato settentrionale è caratterizzato dal palazzo dei Cortesi e la suggestiva torre del Diavolo, affiancata dalle case dei Cattani.
Il lato occidentale è impreziosito da varie torri, come le gemelle torri degli Ardinghelli e la torre di palazzo Pellari.


Torri degli Ardinghelli, San Gimignano   San gimignano piazza della cisterna 02 torre   Seconda torre degli Ardinghelli, San gimignano piazza della Cisterna

Torri degli Ardinghelli

 

  Torre degli Ardinghelli  

Seconda torre degli Ardinghelli, San gimignano piazza della Cisterna

 

Paolo Monti - Servizio fotografico (San Gimignano, 1978) - BEIC 6358285   Torre del Diavolo   Palazzo Tortoli, San Gimignano, Piazza della Cisterna
Torre dei Becci  

Torre del Diavolo

 

 

Palazzo Tortoli

 

Galleria fotografica Siena

San Gimignano, città delle torri, galleria fotografica   
San Gimignano, galleria fotografica   San Gimignano, UNESCO World Heritage Site   San Gimignano, città delle torri
San Gimignano, galleria fotografica  

San Gimignano, UNESCO World Heritage Site

 

 

 

San Gimignano, città delle torri[1] Photo by René Hourdry, licensed under  the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
[1] Photo by Traveling in Tuscany | www.travelingintuscany.com


Holiday accomodation in Tuscany
Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia


     
         

Podere Santa Pia, galleria immagini esterni e dintorni del Podere Santa Pia