San Miniato al Monte, Cimitero delle Porte Sante [1]
San Miniato al Monte, Cimitero delle Porte Sante | De mooiste graven
Op een van de heuvels die uitkijkt over de stad, staat de schitterende kerk van San Miniato al Monte. Er achter ligt het Cimitero delle Porte Sante, het 'kerkhof van de 'Heilige Deuren'. De basiliek van San Miniato al Monte is een van de mooiste en best bewaarde romaanse kerken van Italië. De schitterende groene voorgevel van wit en groen marmer stamt uit 1090. Het idee van een begraafplaats in de buurt van San Miniato werd bedacht rond 1837, hoewel de camposanto pas elf jaar later werd ingehuldigd, in 1848. Het project, dat oorspronkelijk toevertrouwd was aan architect Niccolò Matas, werd uitgebreid. In 1864 gebruikte Mariano Falcini het volledige terrein van het zestiende-eeuwse fort dat achter de kerk lag. Hij tekende enkele pleinen bestemd voor grondgraven met witte marmeren platen, en lanen waarlangs kapellen en familiegraven konden gebouwd worden. Geleidelijk werd de begraafplaats omgevormd tot een elitaire en monumentale begraafplaats voor illustere Florentijnen die op hun concessie talrijke monumenten en grafkapellen lieten oprichtten die hun status ook na hun dood moesten uitdrukken.
Het kerkhof wordt nu een monumentale begraafplaats genoemd vanwege de vele gedetailleerde grafstenen en sculpturen.
Op het sfeervolle kerkhof vinden we de graven van belangrijke kunstenaars zoals Libero Andreotti, Pietro Annigoni en Ottone Rosai, schrijvers als Vasco Pratolini en illustere Florentijnen zoals Giovanni Spadolini en de filmproducent Mario Cecchi Gori, van de ontwerper Enrico Coveri en die van Felice Le Monnier. Zijn historische uitgeverij Le Monnier, is nog steeds actief binnen de uitgeverij Mondadori.
Ook Franco Zeffirelli werd hier begraven.
Een opvallendste grafmonumenten is dat van Pellegrino Artusi. Een bronzen buste kijkt trots over het plein uit.
Al in 1864 realiseerde de architect Mariano Falcini een eerste uitbreiding van het kerkhof. Het terrein binnen het voormalige fort was verdeeld in pleinen die voor graven gebruikt werden. Individuele en aristocratische kapellen konden langs de zuidoostelijke grens van de begraafplaats opgericht worden.
Geleidelijk werd de begraafplaats omgevormd tot een elitaire en monumentale begraafplaats met de bouw van talrijke kapellen en grafmonumenten door illustere Florentijnse architecten waaronder Tito Bellini en Enrico Dante Fantappiè. In de vroege beginjaren rustten hier de overblijfselen van de belangrijkste en rijkste mensen uit de stad.
Sfeerbeelden uit het Cimitero delle Porte Santa [3]
In 1911 stond de Opera Pia dei Padri Spirituali de begraafplaats af aan de gemeente Firenze en vanaf 1916 begonnen verdere uitbreidingswerkzaamheden die het kerkhof zijn monumentale aanschijn gaven die we vandaag nog altijd kunnen bewonderen.
San Miniato al Monte, Cimitero delle Porte Sante, lapidi in marmo bianco
San Miniato al Monte, Cimitero delle Porte Sante
San Miniato al Monte, Cimitero delle Porte Sante
Cimitero delle Porte Sante
Cimitero delle porte sante tomba con angelo
Tomba di Pellegrino Artusi
Cimitero delle Porte Sante, cappella Lorenzini, tomba di Carlo Collodi
Cimitero delle Porte Sante, tomba Vamba (Luigi Bertelli (19 March 1858 - 27 November 1920)
Tomba Libero Andreotti Cimitero
delle Porte Sante
San Miniato al Monte, Cimitero delle Porte Sante
Cimitero delle porte sante, tomba di Roberto Bocchi
Monumento funebre di Maria Grazia Colella e Mario Mazzone, Cimitero delle Porte Sante, San Miniato al Monte
San Miniato al Monte, Cimitero
De mooiste manier om San Miniato al Monte te bereiken is te voet. Een unieke wandeling vertrekt aan Ponte Vecchio. Het is een romantische wandeling, die je bij voorkeur bij valavond kan maken. Een zonsondergang vanop het plein is een unieke ervaring.
Je kan ook een bus nemen naar de Piazzale Michelangelo, of aan de Viale Galilei, onder aan de trappen voor de kerk. Je kan er bus 12 nemen naar Piazza Romana of bus 13 naar Piazza Giuseppe Poggi (San Niccolò) of dieper de stad in (zie kaart verder).
San Miniato al Monte
San Miniato al Monte, Firenze, la facciata di San Miniato, uno dei capolavori dell'architettura romanica fiorentina
San Miniato al Monte, Cimitero delle Porte Sante
cimitero delle Porte Sante
Indirizzo: via delle Porte Sante 34, Firenze.
Ingresso gratuito (sia alla basilica che al cimitero)
Orari di apertura
FERIALE: Dal 1° aprile al 30 settembre, dalle 8 alle 18. Dal 1 ottobre al 31 marzo, dalle 8 alle 17. Agosto: lunedì, mercoledì e venerdì solo la mattina, martedì, giovedì, sabato tutto il giorno. FESTIVO: Dalle 8 alle 13 tutto l’anno.
L’Istituto per l’Arte e il Restauro nasce il 26 settembre del 1976 ed opera sia come centro di formazione, specializzazione e aggiornamento professionale nel settore della conservazione e del restauro del patrimonio culturale mondiale, sia come centro di consulenza e restauro per conto di enti pubblici e privati.