Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
La Costa Toscana

Porto Santo Stefano, Grosetto

 

Porto Santo Stefano [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Porto Santo Stefano, Monte Argentario


   
   

Porto Santo Stefano is een pittoreske badplaats op het schiereiland Monte Argentario. Het is het grootste stadje op het eiland en tevens de hoofdstad van de comune Monte Argentario. Vanuit de schilderachtige baai vertrekken de veerboten naar de eilanden Giglio en Giannutri.

Het mondaine Porto Santo Stefano krijgt jaar na jaar de Bandiera Blu toegekend, een prestigieuze erkenning die uitgereikt wordt aan de beste Europese kustplaatsen.

De boulevards langs het water zijn een heerlijke plek om te vertoeven, vooral ‘s avonds als ook de Italianen de koelte van de zee opzoeken. Er zijn vele goede restaurants, waar je kan genieten van de typische mediterrane gerechten. Enkele daarvan, zoals Il Moletto en Lo Sfizio hebben een mooi terras dat uitgeeft op de Tyrrheense zee.

Het mondaine karakter van de badplaats blijkt vooral in juni als luxe jachten en oude zeilboten aanmeren in de bruisende oude haven, de Porto Vecchio, om deel te nemen aan de jaarlijkse Panerai Classic Yachts Challeng.
De Argentario Sailing Week is een heel bijzondere regatta die 3 dagen duurt, met klassieke zeiljachten waarvan de meeste gebouwd werden aan het begin van de 20e eeuw. Sommige jachten met veel hout zijn zelfs nog ouder, en kan je ook bezoeken.


   
   

Mappa Porto Santo Stefano | Ingrandire mappa

Porto Santo Stefano ligt aan de noordwestelijke kant van Monte Argentario, iets meer dan 40 km ten zuidoosten van Grosseto, ongeveer 10 km ten zuidwesten van Orbetello en ongeveer 12 km van Porto Ercole.
 
   

Porto Vecchio en de Porto del Valle


Porto Santo Stefano heeft twee kleine havens, de Porto Vecchio en de Porto del Valle. Een lange boulevard verbindt de mooi ingesloten schilderachtige baaien. De mooiste boten en jachten vind je in Porto Vecchio. Dit  is de oudste haven van Porto San Stefano. De haven kreeg onder impuls van koning Filips II van Spanje op het einde van de 15de eeuw vooral een belangrijke strategische waarde. Monte Argentario werd toen ingelijfd bij de Stato dei Presidii. De bouw van een fort verzekerde de veiligheid van de stad.

Twee evenementen geven Porto Santo Stefano nog meer kleur, de Argentario Sailing Week die plaatsvindt in de maand juni, en de legendarische Palio marinaro dell'Argentario, een bootrace tusen de verschillende wijken van de stad die je kan meemaken op 15 augustus.

De Argentario Sailing Week (of de Panerai Classic Yachts Challenge) in Porto Santo Stefano is een heel bijzondere regatta die 3 dagen duurt, met klassieke zeiljachten waarvan de meeste gebouwd werden aan het begin van de 20e eeuw. Sommige jachten met veel hout zijn zelfs nog ouder, en kan je ook bezoeken.

Porto del Valle  is de grootste van beide haventjes. Van hieruit vertrekken de veerboten naar de eilanden Giglio en Giannutri. De veerdienst wordt verzorgd door Toremar.

 

Palio Marinaro stadio del turchese   Arrivo Palio 1993.jpg   Argentario Sailing Week, Porto Santo Stefano

Stadio del turchese dove viene svolto il palio marinaro dell'Argentario, Porto Santo Stefano

 

 

Palio marinaro dell'Argentario, Porto Santo Stefano

  Argentario Sailing Week

Porto Santo Stefano, gelegen in het noordelijke deel van Monte Argentario, is het belangrijkste centrum van dit schiereiland. Vanwege de gunstige geografische ligging was het eiland altijd van strategisch belang in de Middellandse Zee. Recent werd op Monte Argentario een necropolis van de Etrusken gevonden.
Verder zijn er significante sporen van de Romeinen, zoals de overblijfselen van de baden van Domitianus. De Romeinen noemden Porto Santo Stefano Portus Traianus of Portus te Cetarias.
Het Spaanse fort of Fortezza Spagnola werd door de Spanjaarden gebouwd tussen het einde van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw, nadat Porto Santo Stefano opgenomen was in de Stato dei Presidi. Op dezelfde plaats bouwde de Sienezen in de vijftiende eeuw al al een toren.
In het fort is een permanente tentoonstelling ingericht, Memorie sommerse. Deze tentoonstelling beslaat de twee verdiepingen van het fort en is opgezet om de verschillende stadia van archeologisch onderwateronderzoek te reconstrueren. Artefacten die tijdens de jaren zestig voor de Maremma-kust werden blootgelegd, illustreren de intense commerciële activiteiten langs de mediterrane routes.

 

Fortezza Spagnola, Porto Santo Stefano

Particolare della facciata principale della Fortezza Spagnola di Porto Santo Stefano

 

Wandelen op Monte Argentario

 

   
Enkele wandelingen op dit paradijselijke schiereiland vertrekken in Porto Santo Stefano. De twee wandeligen naar Capo d'Uomo laten je enkele mooie plekken van het eiland zien.


Itinerary from Porto Santo Stefano to Torre di Capo d'Uomo | 15 km circa | 3 hours


Porto Santo Stefano - Capo d'Uomo (variant) | 15,11 km | 3 hours

 

 
Capo d'Uomo

Gallería Fotográfica de Porto Santo Stefano

 

   
Porto Vecchio Pilarella  
P.S.Stefano panorama
  Porto commerciale del valle

Porto Santo Stefano

 

 
Porto Santo Stefano
 

Porto Santo Stefano

 

The fashionable Porto Santo Stefano   

Porto Santo Stefano, Monte Argentario

  Porto Santo Stefano, veduta

The fashionable Porto Santo Stefano

 

  Porto Santo Stefano, Monte Argentario  

Porto Santo Stefano, veduta dalla Fortezza Spagnola

 

Cala Grande dalla strada panoramica di Porto Santo Stefano   Monte Argentario, Grosseto, Italy - panoramio   Villa La Giocondiana, chiamata Villa Viti

Cala Grande dalla strada panoramica di Porto Santo Stefano

 

  Itinerary from Porto Santo Stefano to
Torre di Capo d'Uomo
 

Villa La Giocondiana (Villa Viti)

 

Punta a Cala del Pozzarello, Porto Santo Stefano, Grosseto, Italy - panoramio   Cala del Pozzarello   Villa Cortesini loc. Pozzarello di Porto Santo Stefano

Punta a Cala del Pozzarello, Porto Santo Stefano

 

  Cala del Pozzarello, Porto Santo Stefano  

Villa Cortesini loc. Pozzarello di Porto Santo Stefano, sede dello Y.C.S.S.

Porto Santo Stefano, Porto Vecchio e Fortezza Spagnola   Fortezza Spagnola   Porto Santo Stefano, Fortezza Spagnola

Porto Santo Stefano, Porto Vecchio e Fortezza Spagnola

 

 

Fortezza Spagnola

 

 

Porto Santo Stefano, Fortezza Spagnola

 

Porto Santo Stefano, ingresso Castello   Fortezza Spagnola, facciata principale   Ingresso Fortezza Spagnola
Fortezza Spagnola  

Fortezza Spagnola, facciata principale

 

 

Mostre permanenti della Fortezza Spagnola

 


Traveling in Tuscany| Holiday homes in southern Tuscany | Podere Santa Pia

Geopaesaggi della Toscana | Monte Argentario | Porto S. Stefano e la costa occidentale | Porto Ercole e la costa orientale 


[1] Foto di trolvag, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
Camera location: 42° 26′ 04.23″ N, 11° 07′ 23.32″ E 

 

 

 


Questo articolo è basato sull'articolo Porto Santo Stefano dell' enciclopedia Wikvoyage. Il testo è disponibile secondo la licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo; possono applicarsi condizioni ulteriori. Vedi le condizioni d'uso per i dettagli.