Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The criptSorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany
Master of Saint Francis, Double-sided Polyptych. Deposition. c.1272. National Gallery of Umbria, Perugia
Master of Saint Francis, double-sided Polyptych. Kruisafneming. c.1272. National Gallery of Umbria, Perugia

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Maestro di San Francesco, de meester van Sint Franciscus

   
   

De Maestro di San Francesco was een anonieme Italiaanse schilder die werkzaam was tussen 1250–1280. Zijn werk belichaamt een belangrijk aspect van het contact tussen Italiaanse en Byzantijnse kunst van deze periode. Aan de Byzantijnse iconografie voegt hij westerse versieringen en een vernieuwend kleurgebruik toe.

Veel van het werk dat aan hem toegeschreven wordt, maakte deel uit van de vroege fase in de decoratie van de basiliek van San Francesco van Assisi. De cyclus fresco's van de lagere basiliek omvat vijf scènes uit het lijdensverhaal van Christus aan de rechter muur en vijf scènes uit het leven van Franciscus aan de linkerkant. Deze fresco's werden beschadigd door de latere opening van de zijkapellen.)
De homogene frescocyclus lijkt te zijn gepland door een enkele kunstenaar en is kenmerkend voor zijn stijl. De cyclus was grotendeels gebaseerd op de latere werken van Giunta Pisano, maar toont ook de invloed van dergelijke Umbrische kunstenaars als Rainaldetto di Ranuccio, Simeone en Machilone en van manuscriptenverluchting van bijvoorbeeld Giovanni da Gaibena.

Ook enkele ontwerpen voor een aantal glasramen in de bovenkerk van Assisi worden aan hem toegeschreven. Daarnaast creëerde hij een groot paneelschilderijen voor de kerk van Sint Franciscus al Prato in Perugia (afbeelfding boven) en een aantal geschilderde kruisen die de vroege gotische schilderkunst in Umbrië markeren.


De Meester van Sint Franciscus kreeg in 1885 zijn naam door kunsthistoricus Henry Thode en is gebaseerd op de titel van een paneelschilderij dat Sint Francis met Engelen voorstelt en gevonden werd in de Basilica di Santa Maria degli Angeli (Basiliek van de Heilige Maria der Engelen).

Het paneel dat voor dit schilderij werd gebruikt, was de houten plank die diende als sterfbed van Sint Franciscus.
Dit wordt bevestigd door het opschrift in het boek van de heilige: "HIC MIHI VIVENTI LECTUS FUIT ET MORIENTI" (Dit was mijn bed zowel in leven als dood ". Het opschrift op de onderste helft van het paneel verwijst naar Franciscus' stigmata [6].

 

 
Master of St. Francis. Saint Francis and Angels, 13th cent. , Museo della Porziuncola, Assisi
       

Master of St. Francis. Saint Francis and Angels, 13th cent. , Museo della Porziuncola, Assisi

 

Fresco's in het schip van de benedenkerk van de Sint - Franciscusbasiliek in Assisi

De fresco's in het schip van de benedenkerk in Assisi worden beschouwd als het meesterwerk van de Maestro di San Francesco. Op de zuidmuur van het schip (links) en op de noordmuur (rechts) werden respectievelijk vijf scènes uit het leven van Sint Franciscus en vijf scènes uit de Passie van Christus geschilderd. De helft van elke scène is vernietigd toen de muren werden doorgebroken voor het bouwen van de zijkapellen.

Deze fresco's initieerden rond 1260 de versiering in de Sint-Franciscusbasiliek. Voor de ogen van de pelgrims die het graf van de heilige in de lagere kerk bezochten, ontrold zich een beeldprogramma van een geheel nieuw soort, naast vijf scènes uit de Passie van Christus op de noordmuur (Preparazione della Croce, Crocifissione, Deposizione, Compianto, Cena in Emmaus o, secondo altri, Marie al sepolcro) met vijf scènes uit het leven van Sint Franciscus aan de zuidmuur, (Rinuncia ai beni paterni, Sogno di Innocenzo III, Predica agli uccelli, Stimmatizzazione, Funerali di s. Francesco).
Deze muurschilderingen werden al secco uitgevoerd (met tempera in grote secties op droog gips geschilderd). De artistieke kwaliteiten van de schilderijen zijn moeilijk te beoordelen omdat de werken grotendeels zijn vernietigd.

 

 
Master Of St Francis - Scenes from the Passion of Christ - Lamentation over the Dead Christ - WGA14502
   

 

 

  Lamentation over the Dead Christ

Een nieuwe beeldtaal

 

   

Maestro di San Francesco, miniatuur (175 x 140 mm), The Burke Collection of Early Italian Miniatures, Stanford University Library

 

Ook dit miniatuur wordt toegeschreven aan de Meester van Sint Franciscus. De Kruisiging, met links de zwijmelende maagd die ondersteund wordt door twee vrouwelijke metgezellen, en rechts de jonge Johannes de evangelist met Sint Franciscus iets achter hem. Dit iconografische motief lijkt zonder precedent te zijn in dertiende-eeuwse voorstellingen van het onderwerp. Doorgaans wordt Franciscus verkleind afgebeeld, knielend aan de voet van het kruis.

Het kruis vormt de T van de inleidende tekst van de Canon van de mis, "Te igitur". Deze pagina is van een Missaal die vermoedelijk minder dan vijftig jaar na de dood van Sint Franciscus in Assisi gebruikt werd. Het is het enige bekende werk van de kunstenaar op perkament en suggereert het bestaan van een scriptorium in het klooster in Assisi.

De iconografie van de boekverluchting verwijst naar de Crucifix uit de National Gallery in Londen. Aan weerszijden van de gekruisigde Christus staan links de drie Maria's en rechts Johannes de evangelist, met de centurio Longinus, die bij de kruisiging inzag dat Christus de zoon van God was [3].

Dit type kruisbeeld werd vaak aan beide kanten beschilderd en in religieuze processies meegedragen. Het kruis kon ook een relikwie of meerdere relikwieën bevatten in de ronde holte boven het hoofd van Christus.
De woorden Rex Gloriae aan het kruis, betekenen Christus in glorie

 
Crocifisso di Londra del Maestro di San Francesco, 1272-1285 circa, tempera e oro su tavola, 92,1 × 71 cm, National Gallery, Londra

Grote kruisbeelden op houten panelen van dezelfde kunstenaar bevinden zich in de National Gallery in Londen, het Louvre in Parijs, de Galleria Nazionale in Perugia en in het koor van de Basilica di San Francesco in Arezzo.

Het kruis van Arezzo werd op het hoofdaltaar geplaatst. Het is mogelijk dat dit kruis de grote frescocyclus van Bicci di Lorenzo en Piero della Francesca beïnvloedde. Net als in Perugia wordt hier een Christus patiens verbeeld. 

Crocifisso di Londra del Maestro di San Francesco, 1272-1285 circa, National Gallery, Londra

 

 

Interno della Basilica di San Francesco, Arezzo, con il Crocifisso del Maestro di San Francesco

Interno della Basilica di San Francesco, Arezzo, con il Crocifisso del Maestro di San Francesco (2)

 

Christus patiens is een iconografie van de gekruisigde Christus, die tot stand kwam in Italië in de tweede helft van de dertiende eeuw, onder invloed van de franciscanen.[4] In dit type van kruisiging van de lijdende Christus wordt de gepijnigde en stervende Christus getoond, het hoofd schuin opzij gebogen en met gesloten ogen. Hij hangt nog niet echt aan het kruis en de benen zijn nog recht en parallel aan elkaar afgebeeld. Meestal wordt de wonde van de lans in de zijde van Christus afgebeeld. In de westerse iconografie is de Christus patiens een tussenstadium in de overgang van de Christus triumphans naar de Christus Dolens.Crocifisso di Perugia del Maestro di San Francesco (particolare di San Francesco), Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia Crocifisso di Perugia del Maestro di San Francesco (particolare), Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia Crocifisso di Perugia del Maestro di San Francesco (particolare), Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia

Dettagli del Grande croce del Maestro di San Francesco, Chiesa di San Francesco Arezzo (1)

 

Crocifisso di Perugia

De Maestro di San Francesco was een cruciale figuur in de Italiaanse schilderkunst voor Cimabue. Hij schilderde in 1272 het schitterende Kruis van de Galleria Nazionale dell’Umbria in Perugia, een monumentale Crux de medio ecclesiae afkomstig uit chiesa di San Francesco al Prato in Perugia. Knielend aan de voet van het Kruis in aanbidding van de wonden van Christus, voegde de meester van Sint Franciscus in 1272 voor het eerst de figuur van de heilige van Assisi toe aan de beeldtaal van het grote geschilderde kruis. Het is een nieuw iconografisch motief dat zich zal verspreiden van Umbrië naar alle plaatsen waar de Franciscanen predikten tijdens het generalaat van San Bonaventura.


Werken van de Maestro di San Francesco

 • Affreschi nella navata della basilica inferiore di Assisi, 1255-1260 circa
  • Storie di Cristo (rechtermuur)
   • Apparecchio della Croce
   • Crocifissione
   • Deposizione
   • Compianto
   • Apparizione di Cristo in Emmaus
   • Madonna col Bambino e un angelo (di fronte al trono papale)
  • Storie di san Francesco (linkermuur)
 • Crocifisso, 1260 circa, tavola, Louvre, Parigi
 • Cartons voor glasramen, 1270 circa, basilica di San Francesco, Assisi
 • Crocifisso, 1272, tavola, Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia
 • Crocifisso, tavola, 1272-1285, National Gallery, Londra
 • Deposizione di Cristo, tavola, Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia
 • Discesa dalla croce, Deposizione nel sepolcro, tre Santi, pannelli di un polittico, Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia.

   
   

Album Maestro di San Francesco

 

   
    Maestro di san francesco, croce dipinta, umbria 1262-70 ca., Musée du Louvre, Paris  

Grande croce del Maestro di San Francesco, Chiesa di San Francesco Arezzo

    Maestro di san francesco, croce dipinta, umbria 1262-70 ca., Musée du Louvre, Paris  

Grande croce del Maestro di San Francesco, Chiesa di San Francesco Arezzo

 

Grande croce del Maestro di San Francesco, Chiesa di San Francesco Arezzo (particolare del Cristo, Christus patiens)   Grande croce del Maestro di San Francesco, Chiesa di San Francesco Arezzo (particolare)   Grande croce del Maestro di San Francesco, Chiesa di San Francesco Arezzo (dettaglio)

Dettagli del Grande croce del Maestro di San Francesco, Chiesa di San Francesco Arezzo.
Nelle tabelle alle estremità dei bracci orizzontali sono rappresentati la Madonna e san Giovanni dolenti

 

 
   
Maestro di San Francesco, 1272, tempera e oro su tavola, 410 × 328 cm, Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia   Maestro di San Francesco, 1272, Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia   Maestro di San Francesco, 1272, particolare del volto, Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia

Maestro di San Francesco, 1272, tempera e oro su tavola, 410 × 328 cm, Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia

 

 

Maestro di San Francesco, 1272, particolare del, Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia

  Maestro di San Francesco, 1272, particolare del volto, Galleria nazionale dell'Umbria, Perugia
       

[1] Foto in het publiek domein. 
[2] T. Robert & Katherine States Burke collection of late medieval and early Renaissance miniatures, 1175-1510, Stanford University, Stanford, California | www.stanford.edu/hs435fk9741
[3] The National Gallery  London | www.nationalgallery.org.uk. De drie Maria's zijn drie vrouwen met de naam Maria, die genoemd worden in het Nieuwe Testament en die gezamenlijk een veel voorkomend thema vormen in de christelijke kunst (Maria, de moeder van Jezus, Maria, de zuster van de moeder van Jezus (die dus ook Maria heette), de vrouw van Klopas en Maria Magdalena. Longinuswas de Romeinse honderdman die volgens de overlevering de zijde van Jezus na zijn kruisdood doorboorde met een speer.
[4] Anna Welch, Liturgy, Books and Franciscan Identity in Medieval Umbria, Brill, Leiden/Boston, 2015, pp. 120-121.
[5] Emanuele Zappasodi, La Croce dipinta in Umbria al tempo di Giunta e di Giottotra eleganze dolorose e coinvolgimento emotivo, Francesco e la croce dipinta, Cinisello Balsamo (Milano) (2016), p. 69-102. 
[6] Enzo Carli, Italian Primitives: Panel Painting of the Twelfth and Thirteenth Centuries,  Abrams,. New York, 1965

 

 

 

         

Bibliografie

H. Thode, Franz von Assisi und die Anfänge der Kunst der Renaissance in Italien, Berlin 1885, pp. 216-221 (19042; trad. it. Francesco d'Assisi e le origini dell'arte del Rinascimento in Italia, a cura di L. Bellosi, Roma 1993)

Nicoletta Matteuzzi, Affreschi agiografici iconico-narrativi in Toscana (1320-1490), UniversitÓ degli studi di Firenze, Firenze, 2013

Isabella Droandi, Per la pittura del Duecento nell’Aretino, in “ARTE IN TERRA D’AREZZO. IL MEDIOEVO” a cura di Marco Collareta e Paola Refice, Firenze 2010, pp. 181-206

Marco Pierini, Due schede sul Maestro di San Francesco, in Francesco e la croce dipinta, catalogo della mostra (Perugia, Galleria Nazionale dell'Umbria, 30 ottobre 2016-29 gennaio 2017), a cura di Marco Pierini, Silvana Editoriale, Cinisello Balsamo 2016, pp. 104-119

Elvio Lunghi, Il Crocefisso di Giunta Pisano e l'icona del Maestro di San Francesco alla Porziuncola, Assisi 1995. ISBN 8827003002

Enio Sindona, Cimabue e il momento figurativo pregiottesco, Rizzoli Editore, Milano, 1975.


Damien Wigny, Toscane. 1, Arezzo, Cortone, Casentino, Sancepolcro, Fonds Mercator, Brussel, 2013, p. .

Art in Tuscany | Master of Saint Francis | Maestro di San Francesco (circa 1260–1280)
“Se ti senti stanco di te stesso e hai bisogno di ritrovare te stesso, lavarti dei dubbi, non c’è posto migliore della Toscana d’autunno” [ORIANA FALLACI].


Turismo e vacanze in Toscana | Podere Santa Pia | Residenze per artisti     
Shadows on Podere Santa Pia
Colline sotto Podere Santa Pia

Casa vacanze

 

 
Podere Santa Pia
 

Colline sotto Podere Santa Pia

 

 

Ampia vista sulla Maremma Grossetana, e sulle colline del Brunello

Podere Santa Pia è un casolare interamente in pietra, è posto in posizione estremamente panoramica con ampia vista sulla Maremma Grossetana