Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi


         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese


Montalcino


         
Abbazia di Sant'AntimoMonte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana


         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Scansano

Scansano, veduta

 

 

Scansano, ingresso del centro storico, la caratteristica Porta Grossetana sul lato occidentale [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Scansano

   
   

Scansano is een mooi stadje in de Toscaanse Maremma, in het heuvelachtige binnenland halverwege tussen de kust en de uitlopers van Monte Amiata. Scansano wordt al sinds de oudheid bewoond, eerst door de Etrusken, later ook door de Romeinen, zoals de archeologische vindplaatsGhiaccio Forte aantoont.

Later werd het gebied geregeerd door de Aldobrandeschi, die er een kasteel bouwden. Nadat Scansano in de 16e eeuw onder de controlewas gekomen van de graven van Santa Fiora, ontwikkelde het zich tot een klein stedelijke centrum zoals we het vandaag nog altijd kennen. Grote werken aan de stadsmuren veranderden het stagje, maar de vijftiende-eeuwse wachttoren met een cirkelvormig gedeelte aan de oostkant en de karakteristieke Porta Grossetana aan de westkant zijn goed zichtbaar gebleven.
Onder de groothertog van Lotharingen maakte Scansano een nieuwe ontwikkelingsfase door. Leopoldo II voerde de zogenaamde estatatura door, wat betekende dat de openbare kantoren van Grosseto tijdens de zomermaanden naar Scansano werden overgebracht om te onsnappen aan de gevaren van malaria in de laagvlakten van de hoofdstad. Voor veel gezinnen betekende dit echter een permanente verhuizing.


Luce della sera in Toscana, vediamo Scansano sulla destra

Luce della sera in Toscana, vediamo Scansano sulla destra [2]

 

 

De kerk van San Giovanni Battista, van middeleeuwse oorsprong en omgevormd tot een collegiale kerk in 1630, werd gerenoveerd in de eerste helft van de achttiende eeuw en versierd met verfijnde stucversieringen. Het heiligdom van de Madonna delle Grazie, beter bekend als "Madonna della Botte", werd aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd als een oratorium om een ?Mariadoek te huisvesten dat bijzonder geliefd was bij de Moorse gemeenschap die vanaf de tweede helft in Scansano aanwezigde karakteristieke Porta Grossetana aan de westkant, uit de zestiende eeuw.

Scansano, ingresso del centro storico, Porta Grossetana
De karakteristieke Porta Grossetana uit de zestiende eeuw aan de westkant van Scansano [2]

Scansano staat op een heuvel die oprijst tussen de Ombrone-vallei en de Albegna-vallei, in een gebied dat rijk is aan archeologische vondsten uit de Etruskisch-Romeinse periode. Het dorp, van middeleeuwse oorsprong, werd sinds de dertiende eeuw gecontroleerd door de familie Aldobrandeschi en in de vijftiende eeuw werd het geërfd door de Sforza, samen met het hele graafschap Santa Fiora waarin het was opgenomen, na het huwelijk tussen Bosio Sforza en Cecilia Aldobrandeschi.

 

 
 

Het grondgebied van Scansano strekt zich uit tussen van de heuvels de Ombrone-vallei in het noorden en van Albegna- vallei in het zuiden.

Het gebied strekt zich voornamelijk uit tot middelmatig lage heuvelachtige hoogten en bereikt minimale hoogten in de buurt van de stortvloedige waterlopen.

Baccinello, met 156 meter boven zeeniveau, is de laagst gelegen frazione van Scansano, terwijl Murci met zijn 598 meter boven zeeniveau de hoogste agglomeratie van het hele gebied is. Maar de hoogste top van Scansano ligt echter 651 meter boven de zeespiegel. De Poggi Alti is een langgerekte bergkam waarop het Poggi Alti windpark geïnstalleerd is.
De energiecentrale werd in 2005 ontworpen en in 2006 gebouwd door het Spaanse concern Gamesa. Het was de eerste windkrachtcentrale in de provincie Grosseto. Oorspronkelijk waren 17 windturbines gepland, maar het project werd teruggebracht tot de huidige 10, nadat er ernstige twijfels waren gerezen over het project in het hart van het productiegebied van Morellino di Scansano.
De locatie van de turbines op de heuvelachtige bergkam die vanaf de noordoosten naar zee loopt, domineert immers het hele gebied waar het historische kasteel van Montepò zich bevindt.
Jacopo Biondi Santi, die hier zijn beroemede Super Tuscans including Schidione eb Sassolloro maakt verklaarde: ‘If this project is realised, it will disfigure the countryside, one of the most beautiful in Italy, which has for years imposed strict building codes to maintain the purity of its environment.’
Het bewustzijn dat het Toscaanse landschap het grootste kapitaal is van de regio is enkel toegenomen nadat de impact van de windmolens op het Toscaanse landschap overduidelijk was geworden.

 

   
   

Mappa Scansano | Ingrandire mappa


Scansano grenst aan de volgende gemeenten: Campagnatico, Grosseto, Magliano in Toscana, Manciano, Roccalbegna.
Frazioni van Scansano zijn Baccinello, Montorgiali, Murci, Pancole, Poggioferro, Polveraia, Pomonte en Preselle.

 

 
   

Villa Sforzesca, ook wel de Pomonte-boerderij genoemd, werd in 1577 door Mario Sforza gebouwd, tegelijk met een andere villa in Castell'Azzara. Na de annexatie bij het Groothertogdom Toscane werd de villa door de familie Lorena omgevormd tot een boerderij. THet imposante gebouw bevindt zich nu in een staat van verwaarlozing en verval.

 

  Fattoria di Pomonte (GR)
   

La Fattoria di Pomonte presso Scansano (GR), antica Villa Sforzesca

Morellino di Scansano


Morellino is de lokale naam voor de Sangiovese-druivensoort. Veel mensen denken dat de naam Morellino afkomstig is van morello (bruin), de kleur van de paarden uit de regio. De naam is misschien ook te danken aan de kleur en smaak van donkerrode Morello-kers.
De samenstelling van de bodem, de verscheidenheid aan microklimaten en de nabijheid van de zee maken de streek geschikt voor de productie van wijnen van het hoogste niveau. Beroemde wijnmakers als Antinori, en Sandro Chia en Jacopo Biondi Santi uit de Brunello wijnregio, streken in Scansano neer er om er hun befaamde wijnen te realiseren.

Morellino di Scansano is een droge wijn met een lichte tanninestructuur. De wijn heeft een intens robijnrode kleur die verkleurt tot granaatrood als ze ouder wordt en heeft aromatische en zachte geur.
De gewone Morellino di Scansano is aan weinig vereisten gebonden, hij hoeft niet op hout te rijpen en kan als een jonge wijn acht maanden na de druivenoogst worden gedronken. De Morellino di Scansano Riserva moet minstens 2 jaar gerijpt hebben voor hij op de markt gebracht mag worden, waarvan minstens een jaar in eikenhouten vaten.
Voor de productie van Morellino di Scansano moet traditioneel minstens 85 % Sangiovese gebruikt worden, aangevuld met inheemse druivenrassen als Ciliegiolo en Canaiolo, alsook andere druivenvariëteiten die in Toscane toegelaten zijn, zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Alicante, Malvasia nera, Syrah, etc.


Enkele Wijnmakers

Le Pupille id een oud familiedomein, in handen van Elisabetta Gepetti. Het aanbod van Le Pupille is gevarieerd en gewaagd, met als beroepdste wijn de cultwijn ‘Saffredi’, een massieve houtgerijpte IGP Maremma Toscana. De wijn een eerbetoon aan haar schoonvader Fredi Gepetti die de wijngaard waar de wijn vandaan komt aanplantte in 1980, samen met Giacomo Tachis, de vermaarde enoloog van o.a. Sassicaia en de Antinori wijngaarden. 

Vini
Poggio Argentato IGT Toscana Bianco, PIEMME IGT Toscana Bianco, RosaMati IGT Toscana Rosato, Pelofino IGT Toscana Rosso, Morellino di Scansano DOCG, Morellino di Scansano Riserva DOCG, Poggio Valente IGT Toscana Rosso, Saffredi IGT Maremma Toscana and SolAltoIGT Toscana.

Fattoria Le Pupille
Piagge Del Maiano, 92 A
58100 Grosseto

www.fattorialepupille.it

 

Photo album Abbey of Sant'Antimo

Galería Fotográfica de Scansano

 

   
Scansano, veduta   Montorgiali, Scansano   Chiesa e santuario San Giorgio, Montorgiali, frazione Scansano

Scansano, veduta

 

 

Montorgiali, Scansano

 

 

Chiesa e santuario San Giorgio, Montorgiali, frazione Scansano

 

Scansano Panorama   Scansano, veduta del paese   Scansano, ingresso del centro storico, Porta Grossetana

Panorama Scansano

 

 

Scansano, veduta del paese

 

Scansano, ingresso del centro storico, la caratteristica Porta Grossetana sul lato occidentale

 

         
         
         
        de karakteristieke Porta Grossetana aan de westkant, uit de zestiende eeuw.
Le rovine dell'abbazia di San Bruzioa Magliano in Toscana        

Le rovine dell'abbazia di San Bruzioa Magliano in Toscana

 

       
         
         

Trekking in Scansano

 

   
MontorgialiScansano3        

Percorso ad anello |  Polveraia - Belvedere - Castello di Montorgiali - Montepo, Scansano

 

   

 

 

 

 

   
         
     

 

 

 

 

Magliano in Toscana

       
 

 

 

     
Mura di Magliano in Toscana   Mura di Magliano in Toscana   Mura di Magliano in Toscana

Particolare del giro delle mura

 

  Mura di Magliano in Toscana   Mura di Magliano in Toscana
         

Mappa Podere Le Viole, Preselle, Scansano | Grotere kaart weergeven

 

Restaurants

Scansano

La Cantina Di Simone, Vittorio Emanuele N. 14, 58054 Scansano | www.simoneilsalumiere.it

Enoteca dei Mille, Piazza Garibaldi 2, 58054 Scansano | www.enotecadeimille.it/

Pane E Tulipani | Morelliana Food & Wine, Via IV Novembre, 19/21, 58054 Scansano

La Cantina, Via della Botte, 1, 50854 Scansano | www.provveditore.it

Il Grottone, Vicolo degli Addobbi, 2, 58054 Scansano


Montorgiali

La Locanda di Torquato, Via del Corso, 14, Montorgiali

Franco e Silvana, Via Scansanese, 9, 58054 Montorgiali

Pereta

Trattoria Da Maria Moretti, Via Roma 10, Loc. Pereta, 58051-Magliano in Toscana | www.da-maria-moretti.com

Il Cinghiale Bianco, Via della Fonte 16, 58051 Pereta

 

Residency

Podere Le Viole, Podere Santa Teresa di Susanna Zecca, Loc. Preselle, 58054 Scansano (GR)( bivio al km 62,400, 2km di strada bianca appena riassestata).

Photo album Abbey of Sant'Antimo

Wijnen in Toscane | Morellino di Scansano (Eng)

Consorzio Tutela del Morellino di Scansano DOCG (website van de producenten van Morellino di Scansano)
Via Marconi, 23 - 58054 Scansano (GR)

Wines in Southern Tuscany | Organic winegrowing in the Montecucco and Brunello di Montalcino and Morellino ii Scansano regions

 

 


[1] Foto Sailko, licenziato in base ai termini dellalicenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported

[2] Foto credit: @Traveling in Tuscany. All rights reserved.