Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi


         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese


Montalcino


         
Abbazia di Sant'AntimoMonte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana


         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Scansano

Scansano, veduta

 

 

Scansano, ingresso del centro storico, la caratteristica Porta Grossetana sul lato occidentale [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Scansano

   
   

Scansano is een mooi stadje in de Toscaanse Maremma, in het heuvelachtige binnenland halverwege tussen de kust en de uitlopers van Monte Amiata. Scansano wordt al sinds de oudheid bewoond, eerst door de Etrusken, later ook door de Romeinen, zoals de archeologische vindplaats Ghiaccio Forte aantoont.

Later werd het gebied geregeerd door de Aldobrandeschi, die er een kasteel bouwden. Nadat Scansano in de 16e eeuw onder de controle was gekomen van de graven van Santa Fiora, ontwikkelde het zich tot een klein stedelijke centrum zoals we het vandaag nog altijd kennen. Grote werken aan de stadsmuren veranderden het stadje drastisch, maar de vijftiende-eeuwse cirkelvormige wachttoren aan de oostkant en de karakteristieke Porta Grossetana aan de westkant getuigen nog van die middeleeuwse periode.
Onder de groothertog van Lotharingen maakte Scansano een nieuwe ontwikkelingsfase door. Leopoldo II voerde de zogenaamde estatatura door, wat betekende dat de openbare kantoren van Grosseto tijdens de zomermaanden naar Scansano werden overgebracht om te onsnappen aan de gevaren van malaria in de laagvlakten van de hoofdstad. Voor veel gezinnen betekende dit echter een permanente verhuizing.Luce della sera in Toscana, vediamo Scansano sulla destra

Luce della sera in Toscana, vediamo Scansano sulla destra [2]

 

De kerk van San Giovanni Battista, van middeleeuwse oorsprong en omgevormd tot een collegiale kerk in 1630, werd gerenoveerd in de eerste helft van de achttiende eeuw en versierd met verfijnde stucversieringen. Het heiligdom van de Madonna delle Grazie, beter bekend als Madonna della Botte, werd aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd als een oratorium om een Mariadoek te huisvesten dat bijzonder geliefd was bij de Moorse gemeenschap die vanaf de tweede helft in Scansano aanwezigde karakteristieke Porta Grossetana aan de westkant, uit de zestiende eeuw.

 

Scansano, ingresso del centro storico, Porta Grossetana
De karakteristieke Porta Grossetana uit de zestiende eeuw aan de westkant van Scansano [3]

Het Teatro Castagnoli, dat gebouwd werd tussen 1852 en 1891 door Augusto Corbi, was een van de belangrijkste theaters in de provincie Grosseto. Vanaf 1968 was het in gebruik als bioscoop en in 1982 stopte het met haar activiteiten. Het charmante theater werd aangekocht door de gemeente en werd na een grondige renovatie heropend op 22 oktober 1999. Cultureel is het nu het kloppend hart van Scansano.

 

Een kleine geschiedenis

 

Il Teatro Castagnoli, Scansano

Il Teatro Castagnoli, Scansano


De Stadsschouwburg van Castagnoli in Scansano is een van de belangrijkste en interessantste voorbeelden van de Jugendstilarchitectuur in Toscane. Het theater dankt zijn naam een een een opmerkelijke erfenis van Filippo Castagnoli, notaris in Scansano in de 19e eeuw, waardoorde werkzaamheden aan het theater, waarmee in 1852 was begonnen, konden worden voltooid en het gebouw in 1892 in gebruik kon worden genomen.
Het theater werd op verschillende manieren gebruikt - van schouwburg tot danszaal tot bioscoop, - tot in 1982 het theater door de gemeente werd aangekocht en met de restauratie kon worden begonnen. Het werd in zijn oude luister hersteld en aan de moderne eisen en veiligheids-voorschriften aangepast.

 

 

Interno del Teatro Castagnoli, Scansano

Il Teatro Castagnoli, Scansano

Villa Sforzesca, ook wel de Pomonte-boerderij genoemd, werd in 1577 door Mario Sforza gebouwd, tegelijk met een andere villa in Castell'Azzara. Na de annexatie bij het Groothertogdom Toscane werd de villa door de familie Lorena omgevormd tot een boerderij. Het imposante gebouw bevindt zich nu in een staat van verwaarlozing en verval.

 

 
Fattoria di Pomonte (GR)
   

La Fattoria di Pomonte presso Scansano (GR), antica Villa Sforzesca

La villa Anili    

De Romeinse Villa, gelegen in het gebied van de Aia Nuova, ten zuiden van Scansano, dateert uit de periode tussen het einde van de Republiek en het begin van het Keizerrijk. Het behoorde toe aan de familie Anili, zoals blijkt uit gravures op terracotta tegels die ter plaatse zijn gevonden. Het gebouw, dat op een kunstmatige wal was gebouwd, had twee verdiepingen en een cryptoporticus ( een overdekte gang of doorgang, die tegenwoordig niet meer toegankelijk is), die waarschijnlijk oorspronkelijk als opslagruimte werd gebruikt.
De villa bestaat uit de woonvertrekken (het atrium met daarboven de banketzaal, de ontvangstzaal en de slaapkamers), met mozaïekvloeren en muurschilderingen die tot een hoogte van 35 cm. bewaard zijn gebleven. Tot de dienstvertrekken hoort een ronde ruimte, het sudatorium, dat deel uitmaakte van de baden, waarvan de structuren voor de circulatie van warme lucht onder de vloer nog duidelijk zichtbaar zijn.
De vondsten die erbij horen zijn te zien in het museum van het Palazzo Pretorio in Scansano.Kaart Scansano | Ingrandire mappa

 

Scansano grenst aan de volgende gemeenten: Campagnatico, Grosseto, Magliano in Toscana, Manciano, Roccalbegna.
Frazioni van Scansano zijn Baccinello, Montorgiali, Murci, Pancole, Poggioferro, Polveraia, Pomonte en Preselle.

Het grondgebied van Scansano strekt zich uit tussen van de heuvels de Ombrone-vallei in het noorden en van Albegna- vallei in het zuiden. Het gebied is rijk aan archeologische vondsten uit de Etruskische en Romeinse periode. De aanleg van een groot windmolenpark zorgde voor een catastrofale de visuele verstoring van dit iconische landschap.

 

Landscape around Scansano
Landscape rond Scansano [4]

Baccinello, met 156 meter boven zeeniveau, is de laagst gelegen frazione van Scansano, terwijl Murci met zijn 598 meter boven zeeniveau de hoogste agglomeratie van het hele gebied is. Maar de hoogste top van Scansano ligt 651 meter boven de zeespiegel. De Poggi Alti is een langgerekte bergkam waarop het Poggi Alti windmolen park geïnstalleerd is.
De energiecentrale werd in 2005 ontworpen en in 2006 gebouwd door het Spaanse concern Gamesa. Het was de eerste windkrachtcentrale in de provincie Grosseto. Oorspronkelijk waren 17 windturbines gepland, maar het project werd teruggebracht tot de huidige 10, nadat er ernstige twijfels waren gerezen over het project in het hart van het productiegebied van Morellino di Scansano.
De locatie van de turbines op de heuvelachtige bergkam die vanaf de noordoosten naar zee loopt, domineert immers het hele gebied waar het historische kasteel van Montepò zich bevindt.I mulini a vento di Scansano, un disturbo visivo del paesaggio (panorama da Cinigiano)

De windmolens van Scansano, een visuele verstoring van het landschap (panorama vanuit Cinigiano) [5]

 

Jacopo Biondi Santi, eigenaar van Castello di Montepò waar hij zijn beroemde Super Tuscans Schidione en Sassolloro maakt, verklaarde:

‘If this project is realised, it will disfigure the countryside, one of the most beautiful in Italy, which has for years imposed strict building codes to maintain the purity of its environment.’


c

I mulini a vento di Scansano circondano i vigneti ed il Castello di Montepò [Fonte: Rete della Resistenza sui Crinali] [6]

 

Het bewustzijn dat het Toscaanse landschap het grootste kapitaal is van de regio is enkel toegenomen nadat de impact van de windmolens op het Toscaanse landschap overduidelijk was geworden.

Jacopo Biondi Santi kocht het kasteel en wijndomein Castello di Montepò van de familie Greene. Charlotte Horton had met haar halfbroer Alexander Greene Castello Montepò gerenoveerd, in de jaren voor de dramatische aanleg van het windmolenpark. Ze kon het domein verkopen aan Biondi Santi, de legendarische wijnbouwer uit Montalcino, en een van de grondleggers van het Consorzio Brunello di Montalcino. Het oude verhaal liet Charlotte Horton een nieuw kasteel ontdekken in een versleten gids, Castello Potentino. Het domein was kleiner en het kasteel paste beter bij haar Toscaanse droom. Met de hulp van de architect Bolko von Schweinichen en een grote groep ambachtslieden werd het kasteel van Potentino prachtig gerenoveerd.

 

   
   

Morellino di Scansano

 

   
Morellino di Scansano, sullo sfondo il Monte Argentario

Morellino di Scansano, sullo sfondo il Monte Argentario [7]

 

 
   

Morellino is de lokale naam voor de Sangiovese-druivensoort. Veel mensen denken dat de naam Morellino afkomstig is van morello (bruin), de kleur van de paarden uit de regio. De naam is misschien ook te danken aan de kleur en smaak van donkerrode Morello-kers.
De samenstelling van de bodem, de verscheidenheid aan microklimaten en de nabijheid van de zee maken de streek geschikt voor de productie van wijnen van het hoogste niveau. Beroemde wijnmakers als Antinori, Sandro Chia en Jacopo Biondi Santi uit de Brunello wijnregio, streken in Scansano neer er om er hun befaamde wijnen te realiseren.

Morellino di Scansano is een droge wijn met een lichte tanninestructuur. De wijn heeft een intens robijnrode kleur die verkleurt tot granaatrood als ze ouder wordt en heeft aromatische en zachte geur.
De gewone Morellino di Scansano is aan weinig vereisten gebonden, hij hoeft niet op hout te rijpen en kan als een jonge wijn acht maanden na de druivenoogst worden gedronken. De Morellino di Scansano Riserva moet minstens 2 jaar gerijpt hebben voor hij op de markt gebracht mag worden, waarvan minstens een jaar in eikenhouten vaten.
Voor de productie van Morellino di Scansano moet traditioneel minstens 85 % Sangiovese gebruikt worden, aangevuld met inheemse druivenrassen als Ciliegiolo en Canaiolo, alsook andere druivenvariëteiten die in Toscane toegelaten zijn, zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Alicante, Malvasia nera, Syrah, etc.


Enkele Wijnmakers

Le Pupille is een oud familiedomein, in handen van Elisabetta Gepetti. Het aanbod van Le Pupille is gevarieerd en gewaagd, met als beroemdste wijn de cultwijn ‘Saffredi’, een massieve houtgerijpte IGP Maremma Toscana. De wijn een eerbetoon aan haar schoonvader Fredi Gepetti die de wijngaard waar de wijn vandaan komt aanplantte in 1980, samen met Giacomo Tachis, de vermaarde enoloog van o.a. Sassicaia en de Antinori wijngaarden. 

Vini
Poggio Argentato IGT Toscana Bianco, PIEMME IGT Toscana Bianco, RosaMati IGT Toscana Rosato, Pelofino IGT Toscana Rosso, Morellino di Scansano DOCG, Morellino di Scansano Riserva DOCG, Poggio Valente IGT Toscana Rosso, Saffredi IGT Maremma Toscana and SolAltoIGT Toscana.

Fattoria Le Pupille
Piagge Del Maiano, 92 A
58100 Grosseto

www.fattorialepupille.it

 

Jacopo Biondi Santi vertegenwoordigt de zesde generatie van een baanbrekende familie van wijnmakers. Bijgestaan door zijn kinderen Tancredi, Clemente en Clio, leidt hij het landgoed van Castello di Montepò met de ondernemingsgeest van zijn voorouders. Il Greppo in Montalcino was het landgoed waar in de 19e eeuw zijn overgrootvader de eerste Sangiovese kloonde en registreerde voor Brunello. 

Vini

Montepò wijnen omvatten een Supertuscan, Schidione, een  Sangiovese Grosso BBS 11 Sassoalloro, en Morellino di Scansano.

Castello di Montepò
Strada Montepò, 58054
Scansano GR

www.castellodimontepo.it

 

 

Photo album Abbey of Sant'Antimo

Galería Fotográfica de Scansano

 

   
Scansano, veduta   Montorgiali, Scansano   Chiesa e santuario San Giorgio, Montorgiali, frazione Scansano

Scansano, veduta

 

 

Montorgiali, Scansano

 

 

Chiesa e santuario San Giorgio, Montorgiali, frazione Scansano

 

Scansano Panorama   Scansano, veduta del paese    

Panorama Scansano

 

 

Scansano, veduta del paese

   
         
         

Trekking in Scansano

 

   
MontorgialiScansano3   Anello Montorgiali, Scansano   Il Fosso inferno e il Ponte del diavolo, Montorgiali, Scansano

Percorso ad anello |  Polveraia - Belvedere - Castello di Montorgiali - Montepo, Scansano

 

 

Anello Montorgiali, Scansano

 

 

Il Fosso inferno e il Ponte del diavolo, Montorgiali, Scansano

 

Magliano in Toscana

       
 

 

 

     
Mura di Magliano in Toscana   Mura di Magliano in Toscana   Mura di Magliano in Toscana

Particolare del giro delle mura

 

 

Mura di Magliano in Toscana

 

Mura di Magliano in Toscana

         

Mappa Podere Le Viole, Preselle, Scansano | Grotere kaart weergeven

 

Restaurants

Scansano

La Cantina Di Simone, Vittorio Emanuele N. 14, 58054 Scansano | www.simoneilsalumiere.it

Enoteca dei Mille, Piazza Garibaldi 2, 58054 Scansano | www.enotecadeimille.it/

Pane E Tulipani | Morelliana Food & Wine, Via IV Novembre, 19/21, 58054 Scansano

La Cantina, Via della Botte, 1, 50854 Scansano | www.provveditore.it

Il Grottone, Vicolo degli Addobbi, 2, 58054 Scansano


Montorgiali

La Locanda di Torquato, Via del Corso, 14, Montorgiali

Franco e Silvana, Via Scansanese, 9, 58054 Montorgiali

Pereta

Trattoria Da Maria Moretti, Via Roma 10, Loc. Pereta, 58051-Magliano in Toscana | www.da-maria-moretti.com

Il Cinghiale Bianco, Via della Fonte 16, 58051 Pereta

 

Residency

Podere Le Viole, Podere Santa Teresa di Susanna Zecca, Loc. Preselle, 58054 Scansano (GR)( bivio al km 62,400, 2km di strada bianca appena riassestata).

Photo album Abbey of Sant'Antimo

Wijnen in Toscane | Morellino di Scansano (Eng)

Consorzio Tutela del Morellino di Scansano DOCG (website van de producenten van Morellino di Scansano)
Via Marconi, 23 - 58054 Scansano (GR)

Vinin in Toscana | La famiglia Biondi Santi e la storia Brunello di Montalcino

Wines in Southern Tuscany | Organic winegrowing in the Montecucco and Brunello di Montalcino and Morellino ii Scansano regions

Marcello Magoni and Roberto Adami, The landscapes of energy incentives, City Territory Architecture, 2018 | pdf

City, Territory and Architecture (CTA) streeft een interdisciplinair debat na over de relationele aard van projecten voor ruimten waar mensen zich vestigen en met elkaar in contact treden. Het artikel van Magoni en Adami beoogt een algemeen kader te beschrijven over de belangrijkste effecten op het landschap van economische stimuleringsmaatregelen in de energiesector, waarbij wordt stilgestaan bij de belangrijkste fasen waarin economische middelen zijn toegekend om het gebruik van duurzame energiebronnen te stimuleren.

 

 


[1] Foto Sailko, licenziato in base ai termini dellalicenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
[2] Foto di Matteo Fini, licenziato in base ai termini della licenza Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0).
[3] Foto credit: @Traveling in Tuscany. All rights reserved.
[4] Foto di fabulousfabs, licenziato in base ai termini della licenza Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0).
[5] Foto di Dimit®i, licenziato in base ai termini della licenza Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0).
[6] Foto da Rete della Resistenza sui Crinali | https://www.reteresistenzacrinali.it/
[7] Photo by aurelio candido,  published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.