Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata


Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della ScalaSorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Castello del Potentino 01 - Apr 20, 2012.jpg

I T

Castello del Potentino, Seggiano, Monte Amiata [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
       
   
Castello del Potentino, Seggiano

   
   

Het kasteel van Potentino bevindt zich in località Potentino in het noordelijke deel van het grondgebied van Seggiano, voorbij de kleine rivier Vivo. Het is een ongerepte Toscaanse vallei met uitgestrekte olijfgaarden, smalle paden met wilde orchideeën en andere inheemse planten zoals het Etruskische viooltje en Narciso dei poeti of witte narcis. In het noorden ligt de Val d'Orcia, in het zuiden rijst de Monte Amiata op, Montagna Sacra voor de Etrusken. En midden in dit bijna ongeschonden landschap staat Castello del Potentino.
Tot 1995 was het kasteel overgeleverd aan verval en leek het door de natuur ingenomen te zullen worden. Het fort was al bijna bijna een eeuw verlaten, de oorspronkelijke eigenaars waren al tijdens de Eerste Wereldoorlog gevlucht en het kasteel was beetje bij beetje ingenomen door boeren en 'krakers'. Het had nog steeds de imposante hoge torens, maar binnen zag je enkel afbrokkelende open haarden en in de renaissancekamers stond vee gestald. Tegen de tijd dat Charlotte Horton en haar familie het kasteel in 1999 vonden, stond een van de torens op instorten en hadden planten binnen vrij spel.

Maar Charlotte Horton had een droom.


Getuige van eeuwen geschiedenis

De eerste documentatie met betrekking tot het Castello del Potentino dateert uit 1042. In de dertiende eeuw was het kasteel zowel verbonden aan Abbadia San Salvatore als aan de familie Aldobrandeschi, maar was feitelijk in handen van Siena. In de daaropvolgende eeuwen, die tussen legende en geschiedenis in, het verhaal vertellen, heeft het kasteel talloze eigenaren gehad, waaronder de Buonsignori, de Tolomei, de Salimbeni en de Bourbon del Monte, en de legende wil dat er beroemdheden te gast waren zoals Santa Caterina van Siena, San Bernardino en Caravaggio.
Na verschillende eigendomswisselingen in de volgende eeuwen, en na een lange periode van leegstand werd het complex uiteindelijk gekocht door Charlotte Horton en haar halfbroer Alexander Greene, een familid van de Britse schrijver Graham Greene. Met de hulp van de architect Bolko von Schweinichen en een grote groep timmerlieden, metselaars en bevriende decorateurs, was Charlotte in staat om het kasteel een nieuw leven en een bestaansreden te geven.

 

Charlotte Horton's Castello di Potentino, Seggiano

Charlotte Horton's Castello di Potentino, Seggiano, Monte Amiata [1]

 

Het kasteel van Potentino werd prachtig gerenoveerd door Charlotte Horton. Het oude verhaal liet haar het kasteel ontdekken in een versleten gids. In de omgeving van Scansano had ze met haar halfbroer Alexander Greene al een kasteel gerenoveerd, Castello Montepò, maar net voor de dramatische aanleg van het windmolenpark in Scansano, kon ze het domein verkopen aan Biondi Santi, de legendarische wijnbouwer uit Montalcino, en een van de grondleggers van het Consorzio Brunello di Montalcino.
Castello del Potentino presenteerde zich als een nieuwe droom: verlaten, vervallen en overwoekerd was het potentieel van het kasteel nog steeds duidelijk. Het domein stond te koop maar moest van 22 verschillende mensen worden gekocht. De onderhandelingen duurden een jaar en uiteindelijk werd in 2000 een akkoord bereikt met alle eigenaren. Er werd een architect met relevante ervaring ingehuurd. De eigenaren van Potentino haalden Bolko von Schweinichen binnen, een Italiaans-Duitse architect met lokale contacten en een natuurlijke elegantie die bij de familie paste. Gedetailleerde plannen werden ingediend wat uiteindelijk leidde tot een zorgvuldige restauratie met behoud van alle beschikbare oorspronkelijke materiaal. Een van hun vele verbeteringen is een vrijdragende houten trap in de prachtige bibliotheek met dubbele hoogte, de stabilisatie van de laat 19e-eeuwse decoratieve muurfresco's en het interieur van de kapel.
Dankzij deze nauwgezette restauratie heeft het kasteel van Potentino zijn oorspronkelijke middeleeuwse aspect weten te bewaren. 'It’s still a proper fortress,' zegt Horton hierover trots, 'Het is nog steeds een echt fort'.
En verder een luxueuze maar authentieke Bed & Breakfast.
Charlotte Horton leefde al die tijd in het kasteel, een tijdlang onder een dak van zeildoek, en met ramen van plastic folie. Alexander Greene woont in het kasteel sedert 2011, en ook hun beider moeder Sally leeft er. Graham Greene, de vader van Alexander, stierf in 2016 na een indrukwekkende carrière als uitgever en als voorzitter van het British Museum. De beroemde auteur Graham Greene was de oom van Graham.


Il Castello del Potentino, lato posteriore, Seggiano, Toscana

Il Castello del Potentino, de achterzijde[2]

 

Het belangrijkste deel van het complex wordt gevormd door het eigenlijke kasteel dat in een L-vorm rond een binnenplaats is gearticuleerd. Het gebouw is, in tegenstelling tot de rest van het complex, in renaissancestijl gemodelleerd na de interventies van Siena tussen de vijftiende en zestiende eeuw, met de gearchitrade toegangspoort met daarboven een wapenschild. Op het dak zie je een kleine klokgevel.

De kleine adellijke kapel is gewijd aan St. Antonius van Padua.

Recentelijk realiseerde Bolko von Schweinichen er ook een zwembad dat uitkijkt over de vallei en wijngaarden.
Het personeel organiseert op verzoek wijnproeverijen en andere rondleidingen in het kasteel en de omgeving.
De wijnen zijn stuk voor stuk van uitstekende kwaliteit.

Wijnen

De traditie van het maken van wijn gaat hier terug tot de Etruskische periode, wat blijkt uit de oude wijnstenen die we in de vallei terugvinden. Het microklimaat van het gebied combineert de hete droge lucht van de Toscaanse kust met de koude lucht die afdaalt van de Monte Amiata die het Castello overschaduwt. De rijke vulkanische bodem, die in deze vallei nooit is weggespoeld, creëert een terroir die rijk is aan mineralen. De wijnmaker Horton verbouwt op de vier hectare wijngaarden van Potentino, grenache, sangiovese en, wat zeer ongebruikelijk is, pinot noir. Van deze laatste worden Bourgondische wijnen gemaakt die nauwelijks te onderscheiden zijn van die uit Frankrijk. Veel van de wijnen zijn vernoemd naar de edelstenen die geassicieëerd worden met de klassieke wereld, Almandino, Sacromontino, Lyncurio, Balaxus, Sacromonte, Jaspidem. Er kan weinig twijfel bestaan over de kwaliteit van de wijnen. Drie jaar na elkaar won Horton's Sacromonte de Vino d'ecellenza van de Guida de l'Espresson, waarmee ze wordt geïdentificeerd als een van de 500 beste wijnen uit Italië.

 

Trekking op Monte Amiata

Persorso trekking tra Seggiano e Castel del Piano

 

Persorso trekking da Seggiano a Castel del Piano | Inverso: Persorso trekking Castel del Piano a Seggiano

Da Seggiano al castello di Potentino [LUNGHEZZA: circa 13 Km. DURATA: 3 ore e 1/2 circa ]

Maar deze wandeling is een mooie eerste kennismaking. Kronkelende paden en de witte onverharde wegen die zo typisch zijn voor het zuiden van Toscane voeren je rond het kasteel door wijngaarden en olijfboomvelden tussen Seggiano en Castel del Piano

 

   
   

Mappa Castello del Potentino | Ingrandire mappa

 

 
   

Galleria fotografica Monte Amiata

Fotogallerij van Castel del Piano en Seggiano


   
Seggiano Panorama3   Castello del Potentino   UmbBeiSeggiano

Seggiano, panorama

 

Castello del Potentino, Seggiano

 

 

The Olivastra Seggianese D.O.P.

Monte Amiata   Castel Del Piano, Panorama   Castel del Piano

Monte Amiata Album

 

Panorama of Castel del Piano

 

 

Castel del Piano

Panorama of Castel del Piano   Piazza Garibaldi, Castel del Piano   Castel del Piano - Piazza Garibaldi

Panorama of Castel del Piano, trail from Seggiano

 

 

Piazza Garibaldi, con l'obelisco dedicato all'eroe dei due mondi

 

 

Piazza Garibaldi e il Palio di Castel del Piano

Chiesa della Madonna degli Schiavi a Montegiovi, Castel del Piano     Montegiovi, panorama

Chiesa della Madonna degli Schiavi

 

 

Montegiovi, in the shadow of the village we can see the massive volume of HV PAVILLION, a realization of Gardini Gibertini Architetti

 

Montegiovi, panorama

 


Seggiano

 

       
Seggiano, visto dalla strada alla stazione di Monte Amiata   Santuario della Madonna della Carità, Seggiano   Santuario della Madonna della Carità, Seggiano, facciata

Seggiano, visto dalla strada alla stazione di Monte Amiata

 

Santuario della Madonna della Carità, Seggiano

 

 

Santuario della Madonna della Carità, Seggiano, facciata

Seggiano, centro storico   SeggianoSanBartolomeo3   Chiesa di San Bartolomeo, campanile

Seggiano, centro storico

Chiesa di San Bartolomeo

 

 

Chiesa di San Bartolomeo, campanile

Wijnen

Castello di Potentino

Potentino Società Agricola SRL Castello di Potentino Seggiano
www.potentino.com
Vini: Almandino, Sacromontino IGT TOSCANA, Lyncurio (de lynxsteen, een mythologische helende steen,heeft de kleur van bleek amber en wordt sterk geassocieerd met de god van de wijn, Bacchus), Balaxus, Sacromonte, Jaspidem I.G.T. Toscana Rosato, e Piropo I.G.T. TOSCANA Pinot Nero.
De olijfolie Potentino wordt verkregen door een blend van Olivastra Seggianese, Frantoio, Pendolino e Lecin olijveno. De olijven worden koud geperst door de vaak bekroonde Frantoio Franci.

Montecucco D.O.C., one of the most promising designations in Italy

Frantoio Franci
Via Achille Grandi, 5, 58033 Montenero d'Orcia

 

Bibliografie


A Tuscan Adventure: Castello di Potentino: The Restoration of a Castle, by Charlotte Horton photographs by Michael Woolley, 2021, Rizzoli. ISBN: 978-0-8478-6954-1

Aldo Mazzolai, Guida della Maremma. Percorsi tra arte e natura, Le Lettere Firenze, 1997;

Giuseppe Guerrini (a cura di), Torri e Castelli della Provincia di Grosseto (Amministrazione Provinciale di Grosse

 

 

 

Holiday accomodation in Tuscany
Itinerari e idee per visitare la Toscana | Case vacanza in Toscana | Podere Santa PiaColline sotto Podere Santa Pia
 
Colline sotto Podere Santa Pia
Podere Santa Pia
 

Colline sotto Podere Santa Pia

 

 

Colline sotto Podere Santa Pia

 

         
         
The appealing clearness of Podere Santa Pia in a mild winter landscape

Het helder oplichtende oude klooster Podere Santa Pia in een mild winter landschap

 

Traveling in Tuscany | Geotermia in Italia 


Cycling in Tuscany | Cycling tours in Southern Tuscany

 

 [1] Foto di Natalie HG, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribution 2.0 Generic.
[2] Photo by Federico Lorenzini, published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[3] De restauratie was een tijd - en geldverslindende onderneming. Voor dergelijke projecten is nauwelijks publiek geld beschikbaar. Alle werkzaamheden aan een Italiaans erfgoedgebouw zijn streng gereguleerd, maar zijn anderzijds vrijgesteld van belasting, als erkenning van het feit dat particuliere investeringen voor het behoud van erfgoed van nationaal belang zijn.