Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
La Costa Toscana

Capalbio en de Valle d'Oro

I T

Capalbio en de Valle d'Oro [0]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Capalbio | Valle d’Oro, Parco archeologico e paesaggistico


   
   

Capalbio is een klein maar spectaculair, ommuurd stadje in het zuiden van de Toscane. Het geïsoleerde dorp ligt op een heuvel op zo'n 5 km van de kust. Capalbio is een stad met een rijke en lange geschiedenis. Het is een favoriete vakantieplek voor Romeinen, en in de kleine middeleeuwse straatjes vind je enkele goede restaurants.
Tussen Capalbio en Cosa (Ansedonia) ligt een waardevol gebied, de Valle d'Oro.
Het Archaeological Park Valle d'Oro telt enkele opvallende Etruskische en Romeinse vondsten, de belangrijkste zijn de Villa delle Colonne en de Villa Settefinestre.


Romeinse invloed

Van het ogenblik waarop de Romeinen in Toscane de Etrusken zijn komen bedreigen, in de derde eeuw v.o.t., hebben ze er zich als grote wegenbouwers ontpopt. De militaire beheersing van het gebied was primordiaal, maar de wegen hadden nog een belangrijker functie: Toscane werd spoedig enkel een doorgangsgebied, in dienst van een geopolitiek en economisch streven dat tot ver over de Alpen, richting Gallië, Brittannië en Germanië, reikte. Langsheen de kust werd de Via Aurelia aangelegd (SS1), over de Apennijnen heen de Via Cassia (SS2), en net ten oosten van Toscane passeert de Via Flaminia die aan het Forum in Rome vertrok [1].

In 396 v.o.t. is Veio de eerste etruskische stad die in handen van de Romeinen valt. Vervolgens ook Roselle, Tarquinia en tenslotte Vulci in 280 v.o.t. Binnen enkele decennia kwam hele gebied onder controle van de Romeinen die verantwoordelijk zullen zijn voor de verwoesting van vele etruskische centra, maar ook voor de bouw van nieuwe en belangrijke steden, zoals Cosa op het voorgebergte van Ansedonia, de constructie van de enorme haven en het uitbouwen van een wegennetwerk.

Cosa

De Romeinse kolonie Cosa - Cusi of Cusia in het Etruskisch - werd in 273 v.o.t. gesticht nadat de Romeinen in 280 de Etruskische steden Volsinni en Vulci verslagen hadden. Aan de kust legden een Romeinen een grote haven aan, die bescherming bood aan schepen tijdens stormen, maar die ook goed verdedigd kon worden.


 

Cosa . Vista da Cosa verso la costa di Vulci

Cosa. Sorgeva sul roccioso promontorio di Ansedonia, nel comune di Orbetello, da cui si dominava la costa tirrenica verso il Lazio [1]

 

De Valle d'Oro is een brede driehoekige vallei, gelegen ten noordoosten van Cosa en de Via Aurelia en in het westen begrensd door de heuvels van Orbetello en in het oosten door de heuvels die het scheiden van de Capalbio-vallei. Bovenaan bevindt zich de berg Nebbiello. Eigenlijk zou het toponiem alleen verwijzen naar een sector van de vallei, overeenkomend met een gebied aan de voet van Poggio Malabarba, maar in de archeologische literatuur is het vanaf de jaren zeventig de gewoonte geworden om de hele vallei te identificeren met de Valle d'Oro.

De strategische ligging ten opzichte van de Tyrreense Zee en de Toscaanse Archipel, de voortreffelijke bodems en natuurlijke hulpbronnen (met name de rijkdom aan water) en de relatieve nabijheid van Rome liggen aan de basis van de buitengewone ontwikkeling van het gebied vanaf de Romeinse verovering (280 v.o.t.), eerst met militaire intenties om het gebied te controleren, daarna met als doel een intensieve exploitatie van grond, vaak door Romeinse senatoren.

De Valle d'Oro is een van de laatste contexten van het Tyrrheense Italië waar het nog steeds mogelijk is om geschiedenis, archeologie en geografie op een evenwichtige en interessante manier te combineren. En dit voor verschillende chronologische perioden: prehistorie, Etruskische periode, romanisering, late oudheid en middeleeuwen.

Voor sommige van deze momenten is er een schat aan documenten van grote waarde: de protohistorische ruïnes van Capalbiaccio, de Etruskische necropolen langs het pad dat later de Via Aurelia zal worden, de Etruskische boerderijen van de romanisering, de ville romane met de voorkant met torentjes, vroeg middeleeuwse kerken en vestingwerken, benedictijnse kloosters en kastelen.[2]

   
   

I resti dell'antica colonia romana di Cosa, le mura ciclopiche

I resti dell'antica colonia romana di Cosa, le mura ciclopiche [6]

 

Parco Archeologico e Paesaggistico Valle d'Oro | Het Archaeological Park Valle d'Oro, Etruskische en Romeinse vondsten


Villa delle Colonne

In het directe achterland van Cosa, op korte afstand van Aurelia, kan je de overblijfselen bewonderen van een belangrijke Romeinse villa, de Villa delle Colonne.
Van de oorspronkelijke indeling van het gebouw, daterend uit de 1e eeuw v.o.t. en in de tweede eeuw n.o.t. zijn de omtrekmuren die uitgerust zijn met ronde torentjes in hun geheel bewaard gebleven.
De muur met torentjes, gebouwd in navolging van de stadsversterkingen, is een element dat andere woningen in het Cosa-gebied kenmerkt, zoals de beroemde nabije villa van Settefinestre. De Villa delle Colonne heeft niet alleen een vergelijkbare lay-out als de laatste, maar moet ook aan dezelfde familehebben toebehoord, de familie van senatoren Sestii.


Villa Settefinestre


Ricostruzione assonometrica della villa di Settefinestre nella seconda fase edilizia (fine I - inizi II sec. d.C.) [7]

 

Villa Settefinestre ligt op een heuvel tussen Capalbio en Orbetello. De villa is een laat-republikeinse Romeinse slavenvilla die eigendom was van de familie Volusii, en gebouwd werd in de 1e eeuw v.o.t. en uitgebreid in de 1e eeuw n.o.t. met een grote cryptoportiek. De villa is in een latere periode versterkt en de vesting werd in de 15e eeuw verbouwd tot een meer moderne villa. Het werd opgegraven in 1976-1981 onder leiding van Andrea Carandini en is zeer grondig gedocumenteerd.
De site van Villa Settefinestre werd in de jaren 70 ingericht als een luxe vakantieverblijf, met de ruïnes, open voor het publiek, schilderachtig opgenomen in het tuinplan.[3]



Villa di Settefinestre, Giardino, Capalbio
Villa di Settefinestre, Giardino, Capalbio. Foto Andrea De Maria [5]


Parco Archeologico e Paesaggistico Valle d'Oro, i siti interessati


Villa delle Colonne o di Sughereto i Ballantine
loc. Valle d'Oro/Le Colonne - Capalbio

Centuriazione della Colonia di Cosa
loc. Valle d'Oro - Capalbio/Orbetello

Villa di Sette Finestre
loc. Settefinesrre - Orbetello

Casale Tricosto
loc. Tricosto, Capalbio

Villa di Monte Alzato
loc. Monte Alzato, Orbetello

Villa delle Tombe
loc. Le Tombe/Poggio Torretta - Orbetello

Castello di Tricosto - Capalbiaccio
loc. Capolbioccio - Capalbio

Villa della Corsa
loc. Lo Corsa - Orbetello

Casa Colonica Repubblicana di Giardino Vecchio
loc. Giardino Vecchio • Capalbio

Acquedotto
località Le Forane/Le Colonnette, Capalbio

Romitorio Rovinato
loc Romitorio rovinato/Monte Nebbiello, Orbetello

Insediamento di Monte Nebbiello
loc. Casal del Marchi, Capalbio [8].

 

Trekking | N.4 Anello Monte Capalbiaccio Itinerario ad anello da Capalbio

 

Mappa Anello Monte Capalbiaccio | Aggrandire mappa

 

Anello Monte Capalbiaccio Itinerario ad anello da Capalbio | 3.7 km

Livello di difficoltà: medio - alta
Dislivello: 158 m
Lunghezza sentiero: 3.7 km
Tempo di percorrenza a piedi: 1:10 h 

 

 

Het natuurreservaat Lago di Burano

 

Capalbio 2017 028

La Torre di Buranaccio, Lago di Burano, Capalbio [4]

 

Deze oase was het eerste door het WWF (wereld natuurfonds) beschermd gebied. Het meer van Burano is eigenlijk een kunstvijver die door een gedeeltelijk kunstmatig aangelegd kanaal verbonden is met de zee.
De oase strekt zich uit over 400 hectare en is rijk aan planten en dieren en er zijn vele mooie wandelroutes met schuilhutten en torens.
Je kan een wandeling maken rond het meer en vervolgens richting Ansedonia.

 

Capalbio, Lago San Floriano


Capalbio, Lago San Floriano

Capalbio, Lago San Floriano [3]

 

Het meer van San Floriano ligt aan de voet van de zuidelijke helling van Poggio Capalbiaccio, aan de rand van de kustvlakte, niet meer dan 3 km van het meest zuidelijke deel van de kust van de provincie Grosseto. Het is het grootste en meest zuidelijke van de meren van de Valle d'Oro.

De prachtige witte waterlelie (Nymphaea alba) leeft op het wateroppervlak van het meer. Het is een steeds zeldzamer wordende waterplant vanwege de algemene vernietiging van zijn leefgebied en de verzilting van het water in kustgebieden.

 


 
   

Galería Fotográfica della Costa Toscana

Capalbio, Gallerìa fotogràfica

 

 
CapalbioPanorama Lago di Burano, Capalbio   Torre di Buranaccio, lago di Burano, Capalbio

Capalbio

 

 

Lago di Burano, Capalbio

 

Torre di Buranaccio

The century-old cork tree of the Lago di Burano WWF Oasis        

The century-old cork tree of the Lago di Burano WWF Oasi, Capalbio

 

       
CapalbioMura1   Veduta di un tratto delle Mura di Capalbio   Capalbio - Camminamento sulle mura 01

Mura di Capalbio

 

 

Camminamento sulle mura

 

 

Veduta di un tratto delle Mura di Capalbio

 

Cosa, Spiaggia e Torre della Tagliata

 

   
Porto di Cosa (GR)   Panorama con Torre della Tagliata (Torre Puccini) dal Porto di Cosa (GR)   The Tagliata Tower, or the Puccini Tower

Cosa, porta

 

La porta di Cosa

 

 

Spiaggia e Torre della Tagliata

Cosa28   Cosa07   Cosa. Gate - west north

Cosa, Basilica in the forum

 

Capitolium - front, Cosa

 

Cosa. Gate - west north

 

  Cosa08   Cosa, casa di diana, 01

Map of Cosa, second century BCE

 

 

Cosa, celle

 

 

Casa si Diana

 

         

KAART Valle d'Oro | Grotere kaart weergeven

 

Associazione Maremma Mare per il Progetto “Parco Archeologico e Paesaggistico Valle d’Oro” | www.valledorogiardino.com

L’Associazione ha prodotto il catalogo della mostraValle d’Oro – Studio di fattibilità (Edizioni Effigi – Arcidosso 2013), a cura di Mariagrazia Celuzza e Cecilia Luzzetti, con introduzioni di Andrea Carandini, oggi Presidente Nazionale FAI Fondo Ambiente Italiano e Franco Cambi del Dipartimento di Archeologia dell’Università di Siena.


Mariagrazia Celuzza, Valle d'Oro: Parco archeologico e paesaggistico -Studio di fattibilità, Arcidosso 2013 (con Cecilia Luzzetti), 2013 | Associazione MaremmaMare | www.academia.edu


[0] Photo by aurelio candido,  published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[1] Ludo Milis, Toscane een landschap vol cultuur, Vlaanderen. Jaargang 52, 2003
[2] Valle d’Oro. Parco archeologico e paesaggistico - Studio di fattibilità, a cura di Mariagrazia Celuzza e Cecilia Luzzetti, edizioni Effigi, Arcidosso, 2013 | www.academia.edu
Storicamente, la Valle d’Oro era parte del territorio della metropoli etrusca di Vulci, che si estendeva dal viterbese fi no a Talamone e alle prime pendici del Monte Amiata. Dopo la conquista romana (280 a.C.) fu inclusa nell’ager Cosanus, territorio della colonia romana di diritto latino di Cosa, fondata nel 273 a.C., di cui era l’immediato retroterra. Fu poi compresa, probabilmente già dall’Alto Medioevo, nel grande feudo dell’Abbazia delle Tre Fontane ad Aquas Salvias di Roma, mentre il sito di Cosa, dopo alterne vicende, abbandoni e nuove occupazioni, acquisiva il nome di Ansedonia. Dopo l’incastellamento e diverse dominazioni (Orvieto, Pitigliano, Siena) entrò a far parte nel XVI secolo dello Stato dei Presìdi, a sua volta incluso nel 1815 nel Granducato di Toscana.
[3] Foto di LigaDue, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione 3.0 Unported.
[4] Foto di Cannatà, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
[5] Andrea Carandini; M. Rossella Filippi (1985). Settefinestre: una villa schiavistica nell'Etruria romana. Panini.
[6] Foto di Sailko, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione 3.0 Unported.
[7] Carandini, A., Ricci, A. (a cura di), Settefinestre: una villa schia-vistica nell’ Etruria romana, Modena 1985, (2 voll.) [citato nel Settefinestre:la villa, lo scavo di Mariagrazia Celuzza come Settefinestre 1985].
[8] Capalbio, prende forma il.Parco Archeologico e Paesaggistico Valle d'Oro, Maremma Magazine - Ottobre 2013 - Numero 9

 

Valle d’Oro. Parco archeologico e paesaggistico - Studio di fattibilità, a cura di Mariagrazia Celuzza e Cecilia Luzzetti, edizioni Effigi

Valle d’Oro. Parco archeologico e paesaggistico - Studio di fattibilità, a cura di Mariagrazia Celuzza e Cecilia Luzzetti, edizioni Effigi