Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
La Costa Toscana

Parco Naturale della Maremma, Canale Scoglietto, sullo sfondo a destra, la Torre di Castel Marino

I T
Parco Naturale della Maremma, Canale Scoglietto, sullo sfondo a destra, la Torre di Castel Marino [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Parco Naturale della Maremma, Parco dell'Uccellina
   
   

Het Parco Naturale delle Maremma of het Parco dell'Uccellina werd opgericht in 1975 en was een van de eerste beschermde natuurgebieden in de regio Toscane. Het park wordt in het noorden begrensd door de monding van de Ombrone en in het zuiden door het pittoreske havenstadje Talamone.
Het strand van Marina di Albarese is een van de wildste en mooiste stranden van Toscane. Langs het strand strekt zich een ongerept pijnbomenbos uit. Ook in het binnenland wordt het park gekenmerkt door een omvangrijk bosgebied, doorsneden door enkele kanalen en in het noorden begrensd door de Ombrone.

Het is ongetwijfeld het meest gevarieerde en karakteristieke natuurpark in Toscane (en waarschijnlijk in Italië) en bevat de typische natuurlijke omgeving van de Maremma. Enorme 100 vierkante kilometer, in het zuidelijke deel kijkt het uit over de zee met een hoge kust (ongeveer 20 kilometer lang), terwijl verder naar het noorden grote stranden met zandduinen zijn die eindigen in dennenbossen. Vanuit een naturalistisch oogpunt omvat het natuurpark Maremma een echt mozaïek van ecosystemen. Het grootste deel van het beschermde gebied wordt ingenomen door het Uccellina-gebergte, bescheiden heuvels waarvan de hoogste, de Poggio Lecci , 417 meter boven de zeespiegel reikt., en die begroeid zijn met struiken en bomen die typisch zijn voor het mediterrane struikgewas. Het Uccellina-gebergte, in het zuidelijke deel van het park, daalt steil af naar de zee en creëert kleine geïsoleerde baaien. De belangrijkste stranden van het park zijn Marina di Alberese, Collelungo en het pittoreske Cala di Forno.
De toren van Collelungo staat aan het einde van het lange zandstrand van Marina di Alberese en werd door de Sienezen gebouwd om de heuvels tussen de riviermonding en Talamone te verdedigen. Hier mondt het Canale Scoglietto uit in zee.
Je kan de toren bereiken langs het strand van Marina di Alberese of langs de wandelingen A2 - Le Torri, A3 - Le Grotte of A4 Cala di Forno.


Fauna en flora in de colline dell'Uccellina

De heuvels van Uccellina zijn bedekt met een zeer gevarieerd en dicht mediterraan struikgewas en door eeuwenoude olijfgaarden. Er zijn steeneiken, kurkeiken, rotsrozen, rozemarijn, heide, mastiek, aardbeiboom, daslook, jeneverbes en brem.

 

Daino maschio, Parco Naturale delle Maremma

Daino maschio, Parco Naturale delle Maremma [1]

 

Het park herbergt talloze kolonies watervogels zoals eenden, zilverreigers, reigers, flamingo's en enkele exemplaren van roofvogels, waaronder de visarend, die onlangs opnieuw is geïntroduceerd. De typische fauna van de struikgewas bestaat uit wilde zwijnen, reeën, damherten, stekelvarkens, dassen, vossen, reptielen van verschillende soorten en veel vogels.


In de grasvlakten aan de voet van de Uccellina grazen Maremma-runderen en Maremma-paarden.

 

Area templare dello Scoglietto

 

   
Area templare dello Scoglietto.JPG

Area templare dello Scoglietto

  Tempioseveriano

Tempio severiano

  Grotta Scoglietto.jpg

L'area dei templi dello Scoglietto si colloca lungo la direttrice stradale che collega Alberese alla spiaggia di Marina di Alberese. La Grotta dello Scoglietto è un probabile centro nosocomiale dell'antica eta' del Bronzo in Toscana.

 

 

Grotta dello Scoglietto

         
 
   
   

Mappa Torre di Collelungo, Parco naturale della Maremma | Ingrandire mappa

 

 
   

Parco Naturale della Maremma, ook bekend als het Parco dell'Uccellina, werd gesticht in 1975 en strekt zich uit van de monding van de Ombrone tot aan Talamone. Het is een van de mooiste natuurreservaten van de Maremma en van Toscane, en het ongerepte strand, waar pijnbomen bijna tot aan de vloedlijn groeien is wild en van een zeldzame schoonheid.
Schrale duinen en weilandden worden afgewisseld met dicht struikgewas, mediterrane macchia en jeneverbesbossen met soms eeuwenoude exemplaren.
Je kan de Torre Collelungo bereiken langs het strand van Marina di Alberese of langs de enkele wandelingen die in het Parco Naturale della Maremma uitgetekend werden.
Vanuit het Alberese bezoekerscentrum is er shuttle bus naar Pratini en Pinottolai (de kosten zijn inbegrepen in het toegangsticket tot het beschermde gebied).

 Il Parco Naturale della Maremma, comunemente conosciuto con il nome Parco dell'Uccellina

A1 - Van Alberese (Pinottolai) - San Rabano - Torre Uccellina | 16.44 km | 4h circa | gpx

A2 - Le Torri - Tra storia e leggenda | 7.40 km | 2h circa | gpx

Il sentiero A2 che raggiunge la Torre di Collelungo, in posizione panoramica sui Monti dell’Uccellina

A3 - Le Grotte - (da Pratini) | 6,92 km | 2h circa | gpx

A4 - Cala di Forno, dal verde della macchia mediterranea al blu del mare | 12,27 km |Anello  | 2,5 h | gpx [it] [nl]

A4 - Da Marina di Alberese a Cala di Forno | 8,43 km | 2h 8m | gpx [nl]

 

Centro Visite di Alberese

Via del Bersagliere, 7/9 - Alberese (Gr)
Tel. +39 0564 407098 - Fax. +39 0564 407278
De website van het natuurpark biedt acturele informatie over de toegankelijkheid van het park. [www.parco-maremma.it]

Openingstijden: van het begin van oktober tot het midden van augustus. Tijdens de zomermaanden (vanaf 30 juni) zijn vele wandelingen enkel in groep en met een gids mogelijk. Je kan een toegangskaartje kopen in een van de twee bezoekerscentra in Alberese en Talamone.
Meer info

 

Galleria Parco naturale della Maremma

 

 

   
Torre Collelungo   Torre Collelungo (percorso A2)   A4 ) Cala di Forno (da Pratini)

Torre Collelungo

 

Torre Collelungo (percorso A2)

 

A4 - Cala di Forno (da Pratini)

 

Spiaggia Collelungo (percorso A3 - Le Grotte)   Parco naturale della Maremma, Toscana   Panorama dalla torre Torre di Castelmarino

Spiaggia Collelungo (percorso A3 - Le Grotte)

 

Parco naturale della Maremma, Toscana

 

 

Panorama dalla Torre di Castelmarino

Holiday accomodation in Tuscany


Podere Santa Pia è una podere immerso nella natura; la casa vacanze si trova sul versante occidentale del Monte Amiata e Monte Labbro, a pochi minuti da Castiglincello Bandini.

Itinerari e idee per visitare la Toscana | Case vacanza in Toscana | Podere Santa PiaColline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

 
Colline sotto Podere Santa Pia
  Podere Santa Pia, Aprile

Il Podere Santa Pia, con una vista indimenticabile sulla Maremma Toscana, è una casa vacanza vicino a Montalcino, immerso nel verde della campagna toscana: un vecchio casolare ristrutturato, circondato da ulivi, cipressi e macchia mediterranea.


Bibliografie

Aldo Mazzolai. Guida della Maremma. Percorsi tra arte e natura. Firenze, Le Lettere, 1997.

Giuseppe Guerrini (a cura di). Torri e Castelli della Provincia di Grosseto (Amministrazione Provinciale di Grosseto). Siena, Nuova Immagine Editrice, 1999.

Marcella Parisi (a cura di). Grosseto dentro e fuori porta. L'emozione e il pensiero (Associazione Archeologica Maremmana e Comune di Grosseto). Siena, C&P Adver Effigi, 2001.

 


[1] Foto di Simone F. Franci. Questo file è licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione - Condividi allo stesso modo 2.5  (CC-BY-SA-2.5).