Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

         Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Walking in Tuscany

BuonconventoPanorama5.jpg

E N G
Panorama of Buonconvento, Province of Siena [1

 

Toscana | Galleria di immagini  
     
   

Trekking in Toscane |  Buonconvento - De abdij Monte Oliveto Maggiore in de Crete Senesi

 

   
   

De Crete Senesi is een bijzondere streek ten zuiden van Siena en is heel geschikt om al fietsend of al wandelend te verkennen. Er zijn enkele mooie gemarkeerde routes uitgetekend door de CAI Siena (Club Alpino Italiano Siena).

De Crete Senesi bevindt zich in het Zuid-Oosten  van Siena en omvat de comune Asciano, Buonconvento, Monteroni d’Arbia, San Giovanni d’Asso en Rapolano Terme.

De abdij van Monte Oliveto Maggiore, een veertiende-eeuwse benedictijnerabdij is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Crete Senesi en tevens de eindbestemming van deze wandeling. De streek is ook bekend geworden door het jaarlijks muziekfestival Collegium Vocale Crete Senesi onder artistieke leiding van Philippe Herreweghe in de prachtige heuvels van de Crete Senesi, in stadjes als Asciano, Pienza, Montisi en de abdij Sant'Anna in Camprena. Philippe Herreweghe woont nabij Chiusure.

De wandeling vertrekt in Buonconvento, dat erkend werd als een van de mooiste dorpen van Toscane. Neem even de tijd door de straten te flaneren. Er is een mooie kerk, de Chiesa dei Santi Pietro e Paolo  met een schilderij van Matteo di Giovanni en een fresco uit de Sienese school (vroege 15e eeuw). Verder zijn er twee interessante musea, het Museo della Mezzadria Senese en het Museo d'Arte Sacra della Val d'Arbia, dat ondergebracht werd in het Palazzo Ricci Socini.

Er is een wekelijkse markt op zaterdag (Piazza Antonio Gramsci 8:00 -13:00).

We verlaten Buonconvento door de Porta Senese, steken de Piazza Giuseppe Garibaldi (parking) schuin over naar de Via dei Macelli.

De wandeling van Buonconvento naar Chiusure en de Abdij van Monte Oliveto Maggiore loopt door de glooiende heuvels va de Crete Senesi. Het gebied wordt gekenmerkt door graanvelden, slingerende lanen en strade bianche met de zo typische cipressen. Maar de Crete Senesi worden vooral gekenmerkt door een geërodeerd landschap, onvruchtbare heuvels en rotsformaties die samengesteld zijn uit kalksteen, steenzout en gips, de zogenaamde calanchi en biancane. Ook in Buonconvento zien we nog veel van dergelijke onvruchtbare kliffen, hoewel de landbouw hun aantal sterk teruggedrongen heeft.
De meest bekende heuvels met dit typische landschap zijn de calanchi di Chiusure, in de omgeving van de Abdij Monte Oliveto Maggiore, het natuurgebied Riserva naturale Lucciola Bella nabij Villa La Foce, de Deserto Accona en de Calanchi e Biancane di Leonina, beide in Asciano.
Op het einde van deze wandeling ontvouwen zich links van ons pad de mooiste panorama's van de Crete Senesi, waar de abdij van Monte Oliveto Maggiore oprijst uit het lunaire landschap van witte rotsen en macchia.

Voorbij het dorp wandelen we in de richting van de abdij. Aan het kerkhof slaan we linksaf en lopen nog even over asfalt naar de ingang van het kloostercomplex. Daar voert een statige laan met cipressen je naar het klooster. Breng zeker een bezoek aan de abdij. De fresco's van Luca Signorelli en Il Sodoma in de cloistro zijn een must, en ook het koor van de kerk, met zijn uniek ingelegd houtwerk, de  intarsia panelen van Fra Giovanni da Veronais, is werkelijk schitterend.

Goede lunchadressen zijn Locanda Paradiso (Via Porta Senese 25) in Chiusure of Ristorante La Torre in Monte Oliveto Maggiore aan de ingang van de abdij).

 

   
   

  Buonconvento - Abbazia Monte Oliveto Maggiore

 

Panorama of Buonconvento, Province of Siena   Buonconvento, Porta Senese   Crete Senesi Calanchi

Panorama of Buonconvento, Province of Siena

 

  Buonconvento, Porta Senese   Biancane nelle Crete Senesi vicino a Monte Oliveto Maggiore
Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore   Monte Oliveto Maggiore   Monte oliveto maggiore, barbacane (1323-1526 restaurato nell'ottocento) 03

Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore

 

 

Monte Oliveto Maggiore [2]

  Monte Oliveto Maggiore, barbacane (1323-1526 restaurato nell'ottocento)
Monte Oliveto Maggiore   Monte Oliveto Maggiore  
Monte Oliveto Maggiore, Campanil

Monte Oliveto Maggiore [1]

 

  Monte Oliveto Maggiore [1]  
Monte Oliveto Maggiore, Campanile[3]
Monte oliveto maggiore, barbacane, scuola robbiana, san benedetto   Monte Oliveto Maggiore, barbacane, Scuola Robbiana, Madonna   Monte oliveto maggiore, cappella del beato bernardo tolomei 01

Monte Oliveto Maggiore, barbacane, Scuola Robbiana, San Benedetto

 

  Monte Oliveto Maggiore, barbacane, Scuola Robbiana, Madonna  

Monte Oliveto Maggiore, capella Bernardo Tolomei 

 


Chiostro grande del monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

    Storie di s. benedetto, 04 sodoma - Come Romano monaco da lo abito eremitico a Benedetto 03

 

 

 

       

 

wandelingen in de crete senesi

Walking from Montalcino to San Quirico d'Orcia | 13,07 km

Buonconvento - San-Quirico-d'Orcia | Via Francigena | 17 km

Siena - Ponte d'Arbia - Buonconvento | Via Francigena | 26 km - 5 km

 

openbaar vervoer

Er is een goede verbinding tussen Siena en Buonconvento, of tussen Siena en de abdij van Monte Oliveto Maggiore met het openbaar vervoer (trein of Tiemme bussen).

Bus | Tiemme SpA | www.tiemmespa.it

Trein | Trains from Buonconvento to Siena - Trainline.eu

De eerste trein vertrekt om 05:54, de laatste om 21:00

 

Restaurants

Chiusure

Locanda Paradiso


Locanda Paradiso
Via Porta Senese 25, 53041 Chiusure, Asciano
+39 0577707117
Website Facebook: /www.facebook.com/Locanda-Il-Paradiso


Ristorante La Torre


Ristorante La Torre
Localita' Monteoliveto Maggiore, 2, 53041 Asciano
+39 0577 707022

 

 
 
   


[1] Photo by Liga Due, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International  license.Muziekfestivals in Toscane

Muziekfestivals in Toscane | Music festival Collegium Vocale Crete Senesi

Annual music festival under the artistic direction of Philippe Herreweghe in the beautiful region of the Crete Senesi in Tuscany. Philippe Herreweghe lives in Chiusure.


Treno Natura

Il Trenonatura | Ferrovia Turistica della Val d'Orcia | Historical trains for events Program

 

Holiday accomodation in Tuscany

Op een steenworp afstand van het authentieke kleine dorp Castiglioncello Bandini, ligt Podere Santa Pia. Het is een prachtig vakantiehuis, omringd door eeuwenoude eiken en gelegen op een strategische positie waar u kunt genieten van een adembenemend uitzicht over de Toscaanse Maremma, over de valleien van de Ombrone en de Val d'Orcia die in Cinigiano samenvloeien. Het is een ideale bestemming voor mensen die een vakantie in de natuur willen doorbrengen: duizenden hectare ongerepte natuur omringen het authentieke Podere Santa Pia, dat nog niets van zijn eeuwenoude charme verloren heeft.
Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen in de omgeving en te genieten van het Toscaanse landschap. Bekijk hier onze mooie selectie wandelingen in het zuiden van Toscane. Kaarten en gidsen zijn in de huisbibliotheek voorhanden.De mooiste vakantiehuizen in Toscane | Podere Santa Pia 

Podere Santa Pia

 

  Podere Santa Pia

 

 

Follow us on Instagram  Follow us on Instagram

 

Podere Santa Pia heeft een groot privé terras waarvan je een prachtig uitzicht hebt over de Toscaanse Maremma. Hier ontvouwt zich een prachtig uitzicht over de valleien van de Ombrone en de Val d'Orcia die in Cinigiano samenvloeien. Rollende heuvels met steeds wisselend strijklicht reiken tot aan de kust, en bij helder weer kan je zelfs het mythische eiland Montecristo en Corsica zien liggen.