Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata


Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della ScalaSorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Natuurlijke waterbassins in Bagni San Filippo, frazione di Castiglione d’Orcia, Val d’Orcia

 

Natuurlijke waterbassins in Bagni San Filippo, frazione di Castiglione d’Orcia, Val d’Orcia [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
       
   
Natuurlijke warmwaterbronnen en andere mooie publieke waterbassins
   
   

Het zuiden van Toscane is rijk aan warmwaterbronnen. Thermische baden waar je terecht kunt voor een warmwaterbad in de openlucht zijn er sinds de oudheid bekend. In het zuiden van Toscane situeren de belangrijkste publieke en private warmwaterbronnen zich rond de voet van de Monte Amiata, de hoogste uitgedoofde vulkaan van Italië. Afgezien van de luxe spa-faciliteiten van de Bagno Grande in San Casciano dei Bagni en de Terme di Saturnia zijn er zijn ook enkele prachtige kleinere warmwaterbronnen die vrij toegankelijk zijn. Geniet van de watervallen en het warme zwavelhoudende water in het Parco dei Mulini (Bagno Vignoni), de Cascate del Mulino (Saturnia) of Bagni di San Filippo. Beide laatste bijna zijn vanuit Podere Santa Pia goed te bereiken.
Deze magische plekken zijn erg populair bij Italianen. Kies dus een goed moment en vermijd weekends en feestdagen.
Tijdens de warme zomermaanden is het aangewezen enkele andere natuurlijke zwem- of badplaatsen op te zoeken. We selecteerden een vijftal plekken, die een rustgevende setting combineren met unieke natuurlijke omgeving.

Il Pozzone in località Zancona, in Arcidosso, het punt waar de Lente uitmondt in de Vivo in Seggiano, de watervallen van de Zancona in Montenero d' Orcia, de Pozza dell'omo morto in Santa Fiora en tot slot de natuurlijke waterpoelen van de Albegna nabij Rochette di Fazio.


   
   

Natural swimming pools around Monte Amiata


Il Pozzone in località Zancona
Cascate della Zancona

De Zancona ontspringt in het natuurreservaat Monte Labbro en mondt uit in de rivier de Ente.

Il Pozzone bevindt zich in località Zancona, op de weg van Arcidosso naar Montenero d'Orcia. Om de waterval van Zancona te bereiken is het raadzaam om de auto te parkeren bij de Zancona-brug, op de provinciale weg Cipressino. Het natuurlijke ‘zwembad’ ligt op ongeveer 500 meter van de weg. Vermijd je wagen te parkeren op de toegangsweg van het containerpark. Als het park op slot gaat kan je het niet meer verlaten.

Ook in de buurt van Arcidosso, nabij de frazione Casone, wandel je naar een bijzonder mooie waterval in een groene setting, de Cascata dell'Acqua d'Alto [geopend van 09.00 tot 19.00 uur].

 

Waar de Ente en de Vivo samenvloeien

Het is een betoverende plek en is te bereiken vanuit Seggiano. Volg eerst de borden naar Castello di Potentino en dan de weg naar Località Chiusone. De plaats is ook te bereiken vanuit Castel del piano of Montegiovi, via een steile afdaling. De auto kan worden achtergelaten op ongeveer 15 minuten lopen van de plek waar je kan zwemmen.

De cirkelwandeling vanuit Montegiovi is ongeveer 7 km langen heeft een hoogteverschil van ongeveer 200 meter. Het zeer schilderachtige pad begint in Località Poderina (Poderina Toscana van Fabio Borselli) en loopt onder het dorp Montegiovi door waar de stroom Ente stroomt. Het pad brengt ons naar de samenvloeiing van de Ente en de Vivo. Hier stoppen we om te genieten van de natuur en een duik te nemen in het kristalheldere water van de twee waterlopen.Montegiovi z01   Panorama of Castel del Piano   UmbBeiSeggiano

Montegiovi

 

Panorama of Castel del Piano, trail from Seggiano

 

 

The Olivastra Seggianese D.O.P.

Castel del Piano

Da Seggiano a Castel del Piano | 10 km | 2 ore corca | gpx

Percorso inverso: Da Castel del Piano a Castello Potentino e Seggiano | 10 km | 2 ore circa

Anello Montegiovi

Anello castello di Potentino

Castel del Piano - Castello di Potentino - SeggianoDe Pozza dell'omo morto in Santa Fiora

 

Op de weg van Santa Fiora, naar Selva, op een paar kilometer van Santa Fiora kan je ter hoogte van de oude alumifici de weg verlaten en links een pad inslaan. De strada bianca is goed begaanbaaren na ongeveer een kilometer zie je rechts de pozza tussen het gebladerte verschijnen.

 

 

Piscina naturale a Roccalbegna

 

   

Tussen Roccalbegna en Semproniano stroomt de Albegna. De vallei van de Albegna is een mooi gebied om te wandelen. Tijdens de zomermaanden zijn de paden goed bewandelbaar en door de vele schaduw kan het er zelfs tijdens de zomermaanden koel zijn. In de buurt van onder Rocchette di Fazio heeft eeuwenlange erosie een mooie canyon gecreëerd, en een aantal mooie waterpoelen. Je kan naar de rotsen wandelen vanuit Roccalbegna, of vanuit Rocchette di Fazio. Je wandelt of waadt een tijdlang door de rivier voor je Le Strette en de idylische zwemplekken bereikt.

 

 

RoccalbegnaFiumeAlbegnaCascate   Itinerario da Rocchette di Fazio verso le gole nell'Albegna   Le grandi rocce bianche dell'Albegna, vicino a Rocchette di Fazio

Le cascate del fiume Albegna a Roccalbegna

 

 

Piscina naturale a Roccalbegna

 

Le grandi rocce bianche dell'Albegna, vicino a Rocchette di Fazio

Het hoofdpad is 3 km lang, met een hoogteverschil van 200 meter en kan in ongeveer 3 uur worden afgelegd. Je wandelt door het natuurreservaat Bosco Rocconi, dat gekenmerkt wordt door een ruige en wilde natuur; hoge rotswanden kijken uit over een breedbladig bos en twee stromen, de Albegna en de Rigo, die samenkomen in een zonnige en zeer suggestieve hoek voordat ze een spectaculaire kloof van ongeveer 700 m lang binnenstromen, het resultaat van eeuwenoude erosie van de rivier. Talrijke scheuren en grotten openen zich in de rotswanden, waarvan de belangrijkste de Crepaccio Rocconi is.

Roccalbegna - Rochette di Fazio | 11,30 km | 2h 15m | gpx 

Rochette di Fazio, gole nell'Albegna | 6,58 km | 2h11m | gpx 

 

De route is in beide wandelingen even interessant. Je wandelt of klautert langs geleidelijk groter wordende rotsen en kleine watervallen.De kleuren zijn schitterend en de reflecties van de zon zorgen voor prachtige spiegelingen in het water.
Ook in andere delen van het grondgebied van Semproniano kan je poelen vinden, bijvoorbeeld waar het stroompje Fossaloni uitmondt in de Follonata, een linker zijrivier van de Albegna.
Geologen kunnen zich uitleven in de Grotta di Montecchio o Grotta del diavolo.


 

Watervallen van de Albegna, le strette, Rocchette di Fazio

Watervallen van de Albegna, le strette, Rocchette di Fazio [1]

 

In de omgeving van Saturnia, stroomopwaart langs de Albegna situeert zich nog een mooie plek om te baden. Ten noorden van Podere Fontenuova ligt aan de oevers van de Albegna een groot natuurlijk zwembad in een prachtige natuurlijke omgeving. Een natuurlijke warmwater bron die uit de heuvels naar beneden stroomt vormt aan de rand van de rivier een suggestief zwembad met een continue warme waterval van 37 °. De poel heeft een constante temperatuur van 30 ° en is vooral tijdens de tussenseizoenen een aangename ontdekking.
Op deze kaart vind je de locatie van de waterval terug.

 

 
   

Natuurlijke warmwaterbronnen in Toscane

 

Bagni San Filippo, Saturnia, Bagno Vignoni en Petriol


Bagni San Filippo is een een frazione van Castiglione d'Orcia aan de voet van de Monte Amiata. Het kleine maar oude kuuroord dankt zijn bekendheid vooral aan de helende eigenschappen van de vijf warmwaterbronnen die in de omgeving van het dorp opborrelen. Naast de betalende kuuroorden zijn er ook een aantal suggestieve plaatsen waar je vrij kan baden. Natuurliefhebbers vinden in de Fosso Bianco de ideale plek, in deze beek die in het bos tussen de bomen door slingert, komen verschillende warmwaterbronnen samen en vormen kleine in elkaar overlopende bassins, waarin je het hele jaar door kan zwemmen.
Voor natuurliefhebbers is de Fosso Bianco de perfecte plek voor een bad in de vrije natuur. Als je iets voor het dorp rechtsaf een weg volgt naar beneden, kom je bij de rotsformatie die de plaatselijke inwoners de balena bianca of witte walvis.noemen. De naam is afgeleid van de vorm, die lijkt op een gigantische walvis met open mond. De specifieke geografische positie in een ongerept en ontvolkt landschap hebben ervoor gezorgd dat Bagni San Filippo een natuurlijk en wild aspect heeft behouden.

 

  
Waterpool on the Fosso Bianco in Bagni San Filippo, Castiglione d’Orcia Hot waterpool in Bagni San Filippo, fraction of Castiglione d’Orcia Balena bianca on the Fosso Bianco in Bagni San Filippo, frazione di Castiglione d’Orcia

Suggestive immagini delle terme di Bagni San Filippo

 

Come arrivare

Kaart Bagni San Filippo, Balena Bianca | Kaart Bagni San Filippo
Bagni San Filippo è facilmente raggiungibile con la SR2 Cassia. Si può parcheggiare sulla diramazione della Provinciale 61 che attraversa il centro abitato e risalire il fiumiciattolo per un centinaio di metri, su un sentiero ben battuto. Si deve proseguire per il sentiero lungo il fiume per risalire all’immenso blocco calcareo che dà il nome ai bagni liberi, la Cascata della Balena Bianca.

 

 

   

Immagini MOnte Amiata


Grotta di San Filippo in Bagni San Filippo

 

 

   
Bagni San Filippo - Toscana ITALY   BagniSanFilippoGrotta4   BagniSanFilippoGrotta5

La cascata della balena bianca, Terme Bagni San Filippo

 

  Grotta di San Filippo in Bagni San Filippo, oratorio   Oratorio, Grotta di San Filippo in Bagni San Filippo
River (torrente) Fosso Bianco in Bagni San Filippo   BagniSanFilippoPanorama3   BagniSanFilippoGrotta

River (torrente) Fosso Bianco in Bagni San Filippo

 

  Bagni San Filippo  

Grotta di San Filippo in Bagni San Filippo

 

Baden zoals de oude Romeinen | Vrij toegankelijke thermische baden in Toscane

 

De natuurlijke warmwaterbronnen hebben reizigers altijd al gefascineerd. Waar vinden we deze publieke en private warmwaterbronnen, deze kleine oase’s van wellness waar je terecht kunt voor een vrij warmwaterbad in de openlucht?
Lees hier meer over deze zwemmogelijkheden in open lucht, over warmwaterbronnen en natuurlijke waterpoelen rond Monte Amiata.

 


 

BagniDiPetrioloTermeMuraFarma   Cascata del Gorello, Manciano GR, Tuscany, Italy - panoramio (2)   BagnoVignoniGrotte

Thermal water of Bagni di Petriolo, Monticiano [1]

 

Saturnia, Cascate del Gorello

 

 

Bagno Vignoni, Parco dei Mulini

         

Natural hot springs in Tuscany | The best free natural hot springs in southern Tuscany

Brutta Italia | Il fiume che non c'è più

Una cascata cancellata e un fiume prosciugato. L'equilibrio naturale di un'area naturale inutilmente alterato.
La storia del fiume raccontata da un testimone

De grot van Montecchio

De grot van Montecchio dichtbij Saturnia, provincie Grosseto) opent op 320 m boven zeeniveau, in een kleine uitloper van Calcare Massiccio, dicht bij de rivier de Albegna. Hoewel de grot sinds lange tijd bekend is, zijn er geen speleogenetische studies over deze zeer speciale grot. deze grot, met een totale ontwikkeling van meer dan 1700 m, wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van de thermische waterlaag op een diepte van 100 m onder de ingang. Het water heeft een temperatuur van meer dan 30 ° C en een hoog sulfaatgehalte. De grot herbergt grote gipsafzettingen, beginnend vanaf 40 m onder de ingang.
Descrizione morfologica e mineralogica della grotta ipogenica sulfurea di Montecchio (Grosseto, Toscana) [Conference Paper, 2013, Jo De Waele, Galli Ermanno, Leonardo Piccini, Rossi Antonio | Download full-text]

Carlo Morganti, Susanna Nanni, Itinerari a piedi nel comune di Arcidosso. Zaino in spalla alla scoperta del territorio, Arcidosso, C&P Adver Effigi, 2008, pp. 47–49.[1] Photo by LigaDue, licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.
[2] Bron: De Filmkrant Le meraviglie | www.filmkrant.nl
[3] Lees meer over dit fascinerende kuuroord en zijn omgeving op www.travelingintuscany.com.


Bagni San Filippo, Castiglione d'Orcia, Toscana [Foto di @antmes]

 

 Op een steenworp afstand van het kleine dorp Castiglioncello Bandini, ligt het authentieke Podere Santa Pia. Het is een prachtig vakantiehuis, omringd door eeuwenoude eiken en gelegen op een strategische positie waar je geniet van een adembenemend uitzicht over de Toscaanse Maremma, over de valleien van de Ombrone en de Val d'Orcia die in Cinigiano samenvloeien. Het is een ideale bestemming voor mensen die een vakantie in de natuur willen doorbrengen: duizenden hectare ongerepte natuur omringen het authentieke Podere Santa Pia, dat nog niets van zijn eeuwenoude charme verloren heeft.
Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen in de omgeving en te genieten van het Toscaanse landschap.


One of Tuscany's Best-Kept Secrets | Holiday home Podere Santa Pia


     

Montegiovi z01

Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

Montegiovi

Celebrare il dolce far niente   Bee hive in the garden   Veduta del Bosco dei Rocconi da Rocchette di Fazio

Celebrare il dolce far niente

 

The first bee hive in the garden
What should you do if you see a swarm?

 

Veduta del Bosco dei Rocconi da Rocchette di Fazio