Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata


Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della ScalaSorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

BagniSanFilippoBalenaFossoBianco2

Balena bianca on the Fosso Bianco in Bagni San Filippo, frazione di Castiglione d’Orcia, Val d’Orcia, Province of Siena, Tuscany [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
       
   
Fosso Bianco in Bagni San Filippo
   
   

Bagni San Filippo is een klein dorpje in het zuiden van Toscane, het is een frazione van Castiglione d'Orcia aan de voet van de Monte Amiata, in de provincie Siena.
Voor natuurliefhebbers is de Fosso Bianco de perfecte plek voor een bad in de vrije natuur. Als je iets voor het dorp rechtsaf een weg volgt naar beneden, kom je bij de rotsformatie die de plaatselijke inwoners de Balena Bianca noemen. De naam is afgeleid van de vorm, die lijkt op een gigantische walvis met open mond. Het is een witte rots die gecreëerd werd door de voortdurende afzetting van kalk die in het thermale water zit dat spontaan uit de grond opborrelt [2]. De specifieke geografische positie in een ongerept en ontvolkt landschap hebben ervoor gezorgd dat Bagni San Filippo een natuurlijk en wild aspect heeft behouden.

Het kleine maar suggestieve kuuroord dankt zijn bekendheid vooral aan de helende eigenschappen van de vijf warmwaterbronnen die in de omgeving van het dorp opborrelen, waarvan de temperatuur van het water kan oplopen tot 52 ° C.
Voor de passant zijn vooral de kalkhoudende afzettingen van calciumcarbonaat onvergetelijk, de kalksteenformaties en hun suggestieve vormen hebben eeuwenlang bewoners en bezoekers geïnspireerd, de beroemdste is natuurlijk de balena bianca of witte walvis.

Natuurliefhebbers vinden in de Fosso Bianco de ideale plek, in deze beek die in het bos tussen de bomen door slingert, komen verschillende warmwaterbronnen samen en vormen kleine in elkaar overlopende bassins, waarin je het hele jaar door kan zwemmen.

Diep verscholen in het woud boven San Filipo ligt de grot van San Filippo Benizi. Het is een grot die in een rots van travertijn uitgehouwen werd. Hier trok Filippo Benizi zich in 1268 terug om te ontsnappen aan de pausverkiezing tijdens het conclaaf van Viterbo.   
   

Kaart Bagni San Filippo, Balena Bianca | Kaart vergroten


Come arrivare

Bagni San Filippo è facilmente raggiungibile con la SR2 Cassia, o più velocemente con l'Autostrada del Sole. Il paese si trova a soli 2 km dalla S.S. N. 2 Cassia, in prossimità del km 162, nel tratto compreso fra S. Quirico d'Orcia in Toscana e Acquapendente nel Lazio.
Si può parcheggiare sulla diramazione della Provinciale 61 che attraversa il centro abitato e risalire il fiumiciattolo per un centinaio di metri, su un sentiero ben battuto. Si deve proseguire per il sentiero lungo il fiume per risalire all’immenso blocco calcareo che dà il nome ai bagni liberi, la Cascata della Balena Bianca.

 

 
   

Films in Toscane

Le Meraviglie

 

In 2014 werd Le Meraviglie (De wonderen) van Alice Rohrwacher, een intrigerend sprookje over een verdwijnende manier van leven op het Italiaanse platteland, gedeeltelijk opgenomen in Bagno San Filippo. Le Meraviglie is het universele verhaal over de zoektocht naar vrijheid. Kan je je losmaken van de wereld en je eigen vrijstaat creëeren? De Italiaanse film Le Meraviglie vertelt op een trage, boeiende manier het verhaal van een familie imkers. Het is ook een film over het veranderende landschap en het veranderende boerenleven.

Daarover zegt Alice Rohrwacher in een interview:

"Ik besefte dat in Italië iets aan het landschap en het boerenleven aan het veranderen was. Ze proberen wel van alles te behouden, maar daardoor verandert het landschap in een museum bedoeld om toeristen binnen te halen. (...) Waar het echt om gaat, wat echt behouden moet blijven, is het landschap en het boerenleven in al z'n schoonheid én lelijkheid. Niet alleen de romantische notie van een landschap of een manier van leven." [2]


Acteurs in Le Meraviglie zijn Alba Rohrwacher, Sam Louwyck, Monica Bellucci, Sabine Timoteo, Maria Alexandra Lungu en Agnese Graziani. Maria Alexandra Lungu speelt de oudste dochter Gelsomina die van onschatbare waarde is voor het familiebedrijfje en het hele bijenkweekproces stuurt. De ouders worden vertolkt door Sam Louwyck, de Vlaamse danser, choreograaf, acteur en zanger, bekend uit Tom Barmans Any Way The Wind Blows, en Alba Rohrwacher. Een schitterend duo. Monica Bellucci speelt een bescheiden rol, maar is cruciaal in het verhaal.

 


Monica Belluci in Le Merqaviglie

Monica Bellucci in Le Merqaviglie

 

Le Meraviglie, posterLe Meraviglie, poster

 

Het filmen begon in augustus 2013 op het platteland in Toscane in de provincie Grosseto tussen de dorpen Sorano, Sovana, San Quirico en Bagni San Filippo. Er werd ook gefilmd aan het meer van Bolsena en in het bijzonder op het eiland Bisentina.
De film ging in première op 18 mei op het Filmfestival van Cannes waar hij de Grand Prix behaalde en had zijn Belgische avant-première op het Film Fest Gent 2014.

Een mooie scene uit Le Meraviglie, opgenomen aan de Balena bianca in Bagni San Filippo

 

Le Meraviglie - Clip Milly Catena, met Monica Bellucci

 

Immagini MOnte Amiata


Grotta di San Filippo in Bagni San Filippo

 

 

   
Bagni San Filippo - Toscana ITALY   BagniSanFilippoGrotta4   BagniSanFilippoGrotta5

La cascata della balena bianca, Terme Bagni San Filippo

 

 

Grotta di San Filippo in Bagni San Filippo, oratorio

 

Oratorio, Grotta di San Filippo in Bagni San Filippo

River (torrente) Fosso Bianco in Bagni San Filippo   BagniSanFilippoPanorama3   BagniSanFilippoGrotta

River (torrente) Fosso Bianco in Bagni San Filippo

 

 

Bagni San Filippo

 

Grotta di San Filippo in Bagni San Filippo

 

Baden zoals de oude Romeinen | Vrij toegankelijke thermische baden in Toscane

 

Het zuiden van Toscane is rijk aan warmwaterbronnen. Thermische baden waar je terecht kunt voor een warmwaterbad in de openlucht zijn er sinds de oudheid bekend. Bekende kuuroorden zijn de natuurlijke warmwaterbronnen van San Giovanni in Rapolano Terme, de thermen Antica Querciolaia en Montecatini, en de Grotta Giusti in Monsummano Terme. In het zuiden van Toscane situeren de belangrijkste publieke en private warmwaterbronnen zich rond de voet van de Monte Amiata, de hoogste uitgedoofde vulkaan van Italië.
De natuurlijke warmwaterbronnen hebben reizigers altijd al gefascineerd. Waar vinden we deze
publieke en private warmwaterbronnen, deze kleine oase’s van wellness waar je terecht kunt voor een vrij warmwaterbad in de openlucht?

Lees hier meer over deze zwemmogelijkheden in open lucht, over warmwaterbronnen en natuurlijke waterpoelen rond Monte Amiata.

 

BagniDiPetrioloTermeMuraFarma   Terme di Saturnia, Cascate del Gorello   BagnoVignoniGrotte

Thermal water of Bagni di Petriolo, Monticiano [1]

 

Saturnia, Cascate del Gorello [3]

 

 

Bagno Vignoni, Parco dei Mulini

         

Portale di Bagni San Filippo

Natural hot springs in Tuscany | The best free natural hot springs in southern Tuscany | De mooiste natuurlijke

warmwaterbronnen in Toscane

Monte Amiata | Natural swimming pools around Monte Amiata[1] Photo by LigaDue, licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.
[2] Bron: De Filmkrant Le meraviglie | www.filmkrant.nl
[3] Lees meer over dit fascinerendde kuuroord en zijn omgeving op www.travelingintuscany.com.


Bagni San Filippo, Castiglione d'Orcia, Toscana [Foto di @antmes]