Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesieto


         
Abbazia di Monte Oliv Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese


Montalcino


         
Abbazia di Sant'AntimoMonte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana


         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Sorano, città del Tufo

Parco degli Etruschi, Sorano, Necropoli di Sovana, Tombe a Semidado

I T

Parco degli Etruschi, Sorano, Necropoli di Sovana, Tombe a Semidado [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Sorano | Scacciadiavoli sulle pareti della via cava San Rocco
   
   

Het territorium van de gemeente Sorano is een nog weinig bekend hoekje van de Toscaanse Maremma.Het gebied ligt in het uiterste zuiden van Toscane, ver verwijderd van de grote verbindingswegen. En het is juist dankzij dit isolement dat de Città del Tufo vandaag een unieke plek in de wereld vormen [2].

De rotsnederzetting San Rocco ligt op een panoramisch terras vlakbij Sorano, langs de provinciale weg 22 Sorano-Sovana. Bij de ingang staat de kerk van San Rocco. Net voorbij de kerk leidt een pad naar de Via cava di San Rocco, een in de tufsteen uitgegraven weg van Etruskische oorsprong. Enkele nissen die in de steile wanden uitgehouwen werden, zijn van bijzonder belang. Hierin stonden oorspronkelijk heiligenbeelden, de zogenaamde scacciadiavcli, die de functie hadden om het pad van de reiziger te beschermen [3]. De aanwezigheid van heiligdommen met afbeeldingen van heiligen bij de ingang van de Vie Cave is kenmerkend voor dit gebied.

De via cava van San Rocco

De via cava di San Rocco is vernoemd naar de kleine kerk op de top van het plateau, de chiesetta di San Rocco.
De kronkelende via cava verbond Sorano met de rotsnederzetting San Rocco die op een schitterende panoramische positie ligt boven de rivier de Lente. Langs de via cava ontdek je een reeks grote ruimtes die zijn uitgegraven in de tufsteen en die tot een paar jaar geleden werden gebruikt als stallen en agrarische bijgebouwen en die door de lokale bevolking de grotten van San Giglio [3] worden genoemd.

 

   
   

Mappa Percorso San Rocco - Maso Leopoldino

 

Mappa Percorso San Rocco - Maso Leopoldino | Ingrandire mappa

 
   
 

Dit pad dat waarschijnlijk van Etruskische oorsprong is, werd diep in de tufstenen ondergrond uitgehouwen, en is van grote landschappelijke schoonheid. De wanden, bewerkt door menselijke handen, maar evengoed door atmosferische invloeden, zijn soms bijna twintig meter hoog en zijn bedekt met mossen en korstmossen. Als je afdaalt langs het pad kan je het kanalisatiestelsel voor regenwater bewonderen, en de vele trappen die in het tufsteen zijn uitgehouwen en die het mogelijk maken het smalle en diepe pad te verlaten en verborgen terrassen en plateau's te ontdekken met steeds weer nieuwe en verrassende uitzichten.[3].

 

Via Cava San Rocco, Caverne e grotte,  Sorano

Via Cava San Rocco, Caverne e grotte, Sorano [1]

 

Het Parco Archeologico Città del Tufo


Het Archeologisch Park Città del Tufo omvat de archeologische gebieden van Sorano, Sovana en Vitozza en ligt in het zuiden van de Maremma Toscana. Het park werd in 1998 geopend en biedt bezoekers de mogelijkheid om de Etruskische necropolis van Sovana, de Vie Cave en de rotsnederzettingen van San Rocco en Vitozza te bezoeken, evenals het historische centrum van Sorano met zijn middeleeuwse Fortezza Orsini en het bijzondere Masso Leopoldino.

Het gebied is erg groot en niet 'eenvormig': kortom, er is niet één in- en uitgang om het te bezoeken, maar men moet reizen tussen de centra van Sovana, Sorano en Vitozza, en daarom is een auto noodzakelijk.

Het park heeft een website met alle nuttige informatie en zelfs advies over te volgen routes: let er wel op dat je de openingstijden en periodes controleert... ze zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Dat geldt ooral voor de necropolis van Sovana. De Via San Rocco is steeds toegankelijk voor het publiek, zowel via Sorano en de Porta dei Merli als via de parkeerplaats aan de SS22.

Naast de belangrijkste centra van Sorano, Sovana en San Quirico, zijn er talloze kleine dorpjes en borghi in de omgeving die zeker een kort bezoek waard zijn, zoals de gehuchten Castell'Ottieri, San Giovanni delle Contee, Montorio, Montebuono en Montevitozzo. Soms vind je enkel nog de schilderachtige ruïnes van abdijen en kleoostercellen, zoals in Elmo di Sorano en Cerreto, of de Etruskische graven en tunnels die in de tufsteen van San Valentino zijn uitgehouwen. Maar de natuur is indrukwekkend mooi.

 

Album Sorano | Galleria immagini


Sorano

 

       
VitozzaCastello   Sorano - Porta dei Merli - wide   Collegiata di San Niccolò

Rupestre di Vitozza, La Chiesaccia

 

 

Sorano, Porta dei Merli

 

Collegiata di San Niccolò

Massa Leopoldino, Sorano   Vie Cave di San Rocco  

Sorano, Masso Leopoldino

 

  Carta Vie Cave tra Pitigliano e Sovana
         

Sorano e Sovana, i migliori itinerari tra le Città del Tufo

 

Mappa Sorano e Sovana, the best itineraries between the Città del Tufo

 

San Rocco |Parco Archeologico Città del Tufo | San Rocco

Il Parco archeologico Città del Tufo sul sito di Musei di Maremma.

Explore Maremma Walking Festival 2017 | Sorano | Via Cava di San Rocco

Walking in Tuscany | The Hills of the Etruscan Maremma

Trekking in Toscana | Excursion through the Etruscan vie cave, from Sovana to San Rocco and Sorano[1] Foto Rein Ergo Copyright @Traveling in Tuscany All rights reserved
[2] Het culturele belang van het gebied werd op vele manieren bevestigd. In 2003 werd Sovana opgenomen in de lijst van I Borghi più Belli d'Italia (De Mooiste Dorpen van Italië)'. In 2004 kreeg Sorano de Bandiera arancione(de Oranje Vlag), het toeristisch-ecologische keurmerk van de Italiaanse Touring Club dat wordt toegekend aan plaatsen die voldoen aan bepaalde analysecriteria met betrekking tot de ontwikkeling van kwaliteitstoerisme. In 2004 wees het World Found Monument, een prestigieuze Amerikaanse culturele stichting, de Vie Cave aan als te beschermen werelderfgoed.
[3] De naam San Giuglio is afgeleid van de aanwezigheid op de top van een klein heiligdom dat ooit een afbeelding bevatte van de Madonna met kind die lelies vasthield.
De cultus van de Madonna del giglio (Madonna van de lelie) is verbonden met de verschijning van de Maagd Maria bij een bron met geneeskrachtig water in de vallei van het dorp Ischia di Castro in de provincie Viterbo, waar het aan haar gewijde heiligdom werd gebouwd. De aanwezigheid van heiligdommen met afbeeldingen van heiligen bij de ingang van deVie Cave is kenmerkend voor dit gebied.
[Tuscan Trail | Itinerario IV La Via Cava di San Rocco]