Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

Facciata

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Splendida mattinata nelle Crete Senesi sulla Strada Lauretana tra Siena e Asciano (vista da casa Menchiari)

 
Veduta su Siena. Splendida mattinata nelle Crete Senesi sulla Strada Lauretana [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Il Grande Anello di Siena in 4 dagen | 1 - Da Isola d’Arbia a Ponte allo Spino |  18 km

 

   
   

Siena is wellicht een van de mooiste steden in Toscane en leent zich meer dan welke stad ook tot eindeloos flaneren. We verzamelden enkele mooie wandelingen in het middeleuwse centrum die naast de belangrijkste highlights van de stad ook enkele geheime plekjes en bijzondere kunstschatten aanreiken.
De Grande Anello di Siena maakt een omtrekkende beweging rond de stad en toont ons schitterende vergezichten op de stad en zijn omgeving. We wandelen door het  kleiheuvellandschap van de Crete Senesi, door de steeneikbossen van de minder bekende maar niet minder mooie Montagnole Senesi, en langs de heuvels van de Chianti Classico. En altijd is er het silhouetvan Siena op de achtergrond, oplichtend in het strijklicht van de avond, of mysterieus en schijnbaar onbereikbaar in de vroege ochtend, als het spel van nevelbanken en optrekkende mist het landschap een bijna mystieke invulling geven.Mattinata nebbiosa sotto Vescona, Asciano Siena, towers, seen ftom Menchiari, Crete Senesi, Asciano, Siena, Tuscany Siena appears in the morning in the Crete Senesi, Tuscany

Suggestieve beelden uit de Crete Senesi [2]

 

In het zuidoosten bevinden zich de Crete Senesi, het bevreemdende landschap van de biancane en calanchi, De mammelloni, zijn kleine ronde heuvels van geërodeerde klei die in de zomer onder de zon een oogverblindende witte kleur krijgen.
De aanvang in Isola d'Arbia met zijn vervallen industriële erfgoed is weinig bemoedigend. Maar eens je de vallei van de Tressa achter je hebt gelaten ontvouwt zich een mooi, bijna klassiek Toscaans lanschap van eindeloze graanvelden, cipressen en op de heuveltoppen boerderijen, kastelen en versterkte dorpen.   
   

Il Grande Anello di Siena in 4 giorni


1 - Da Isola d’Arbia a Ponte allo Spino 18 km

 

   

Onze wandeling begint in Isola d'Arbia, een klein gehucht aan de Via Cassia, ten zuiden van Siena. We steken de rivier Tressa over en slaan af richting Podere Nuovo, waar we langs een netwerk van kleine landweggetjes naar Ponte alle Spino wandelen.Da Isola d’Arbia a Ponte allo Spino | Grotere kaart

`

Op de Via Cassia, op het kruispunt met de weg uit Salteano, steek je de weg over, ga ongeveer 50 m rechtdoor in de Via della Mercanzia, ga vervolgens links en dan weer rechts om de eerste onderdoorgang onder de spoorlijn te bereiken. Ga rechtdoor tot je de Tressa bereikt. Als je de beek niet kan oversteken, neem dan de onverharde weg direct links na de onderdoorgang tot je de kruising met de weg "Traversa dell'Isola d'Arbia" bereikt waar je rechts afslaat.
Steek de brug over de Tressa over en bij het bereiken van het huis, ga er omheen naar links en begin recht omhoog te gaan. Net voor de Podere Nuovo-barrière neemt u de landweg naar rechts en na ongeveer 1 km komt u bij een kruispunt met twee cipressen.
Als je daarentegen de beek kunt oversteken, ga dan rechtdoor tot je op hetzelfde kruispunt met de twee cipressen komt.

Vanaf hier gaat u rechts (wit/rood bord met provinciale paden) richting Podere Belvedere. We wandelen er rechts omheen tot we de onverharde weg naar Radi bereiken. We gaan naar links en na ongeveer 50 m slaan we rechtsaf langs de weg voor de boerderij en gaan we verder naar de boerderij waar we links omheen gaan, de vallei in en dan weer omhoog na ongeveer 1 km naar Poggio ai Frati. Vanaf hier daal je af richting de geasfalteerde weg en ga je bergop (pas op voor de auto's !!) tot je de onverharde weg links neemt die naar de Mugnano-boerderij leidt. De weg wordt dan geasfalteerd en we volgen hem helemaal af tot aan de brug die de snelweg Siena / Grosseto kruist.

We volgen de rood-witte markeringen op de onverharde weg naar Radi en Poggio ai Frati. Het is een langzaam oplopende weg, tot we afdalen en een mooi uitkijkpunt bereiken.

 

Poggio ai Frati e Siena sul sfondo, Monteroni d'Arbia

Poggio ai Frati e Siena sul sfondo, Monteroni d'Arbia [Photo by © antonella galardi]

 

 
 
 
 

Op weg naar San Rocco passeren we de kerk van San Piero, alvorens Linari te bereiken.

De kleine nederzetting wordt gedomineerd door een 13e-eeuws klooster dat tijdens de Renaissance werd omgebouwd tot een adellijke residentie. Het is tegenwoordig een wat luxueus resort.
We volgen de rood-witte markeringen en wandelen naar Pian dei Mori. Wandelend langs de oevers van de Serpenna bereiken we onze eerste bestemming: Ponte allo Spino, waar de oude parochiekerk van San Giovanni Battista een van de hoogtepunten van onze wandeling is.
Met zijn warme kleuren is de kerk een van de mooiste romaanse heilige gebouwen in de hele provincie. Het interieur van de driebeukige kerk is versierd met zuilen met gebeeldhouwde kapitelen die perfect bewaard zijn gebleven. Naast de kerk is een klein klooster, en het gebouw waar de bisschoppen van Siena de zomer doorbrachten.

Torre dei Pomodori (Isola d’Arbia)

De silo is ongeveer 70 meter hoog en erg zichtbaar in het landschap.
Het is een IDIT-droogtoren, bedoeld voor het vriesdrogen van tomaten en gebouwd in de jaren 60 om de industrialisatie in de provincie Siena aan te moedigen. Het vriesdrogen is nooit van start gegaan, de silo heeft nooit gefunctioneerd en plannen het gebouw te hergebruiken als toeristische ontvangststructuur werden nooit gerealiseerd.
Het gebouw verkeert in een vergaande staat van verval en is nauwelijks nog te redden als industrieel erfgoed.


Carlo Vigni. L’industria della polvere

De tentoonstelling in Santa Maria della Scala in Siena laat de bezoeker aan de hand van de foto's van Carlo Vigni dit veelbesproken industriële gebouw uit de vorige eeuw betreden, de Idit-toren. Voor de ene een ecomonster, voor de andere en mooi voorbeeld van industriële archeologie zorgt deze toren voor veel beroering. Ook de optie het gebouw als centrum voor hedendaagse kunst om te vormen werd een tijdlang in overweging genomen.

 


Torre dei Pomodori, Isola d'Arbia, Siena

Torre dei Pomodori, Isola d'Arbia, Siena

     
La Torre dei pomodori” dell’ex IDIT, un notevole esempio di archeologia industriale [Carlo Vigni, dalla serie L'industria della polvere, 2021]   La Torre dei pomodori” dell’ex IDIT (scale) [Carlo Vigni, dalla serie L'industria della polvere, 2021]   Quel che resta dell’ex stabilimento IDIT, la Torre dei pomodori, collocato lungo la Via Cassia al centro della Val d’Arbia [Carlo Vigni, dalla serie L'industria della polvere, 2021
       

Carlo Vigni. L’industria della polvere, 2021 [Mostra Santa Maria della Scala, Siena]

 

Carlo Vigni. L’industria della polvere | Carlo Vigni. The dust industry

Santa Maria della Scala, Siena
Piazza Duomo 1 - Siena - Toscana

30 Oct 2021  -  21 Jan 2022

LEVEL 4 - Santa Maria della Scala
Curators:Carlo Nepi and Francesca Sani

Meer informatoe vind je op www.santamariadellascala.com

Carlo Vigni (Siena, 1973) is een Italiaanse fotograaf. Zijn werk onderzoekt de sporen die het werk de mens achterlaat in het landschap en de architectuur.
Carlo Vigni. L';industria della polvere, Postcart Edizioni, 2021

 

Il Grande Anello di Siena | 1 - Da Isola d’Arbia a Ponte allo Spino 18 km

 

Vertrekpunt Isola d’Arbia
Aankomst Pieve di Ponte allo Spino

Punti di interesse

Podere Belvedere, Podere Deserto, Poggio ai Frati, Podere Paradiso, Chiesa di San Giacomo a Mugnano, Pieve di S Giovanni Battista a Fogliano, San Lorenzo a Linari , Pieve di San Giovanni Battista (Pieve di Ponte allo Spino).

 

Volgende etappe | 2 Da Ponte allo Spino a Badesse 17,8 km

 

Il Cipresso Solitario di Ville di Corsano, Monteroni d'Arbia   Poggio dei Frati, Monteroni d'Arbia   Site Transitoire, il capolavoro di Jean Paul Philippe nel cuore delle Crete Senesi, e Siena sullo sfondo

Il Cipresso Solitario di Ville di Corsano, Monteroni d'Arbia

 

 

Poggio dei Frati, Monteroni d'Arbia

 

Site Transitoire, il capolavoro di Jean Paul Philippe nel cuore delle Crete Senesi, e Siena sullo sfondo

 

Isola d'Arbia, panorama con la Torre dei Pommodori   Radi, Monteroni d'Arbia, Siena   Cuna, frazione di Monteroni d'Arbia, con l'ngresso della Grancia e la Chiesa dei Santi Giacomo il Maggiore e Cristoforo

Isola d'Arbia, panorama con la Torre dei Pommodori

 

Radi, Monteroni d'Arbia, Siena

 

Cuna, frazione di Monteroni d'Arbia, con l'ngresso della Grancia e la Chiesa dei Santi Giacomo il Maggiore e Cristoforo

Sovicille, Montagnola Senese   Sovicille, Pieve di San Giovanni Battista a Ponte allo Spino   Sovicille, Pieve di San Giovanni Battista a Ponte allo Spino , interno

Panorame Sovicille, Montagnola Senese

 

Sovicille, Ponte allo Spino

 

Pieve di San Giovanni Battista a Ponte allo Spino, interno

 

Piccolo cimitero di campagna a Cerreto Selva, vicino a Sovicille, Siena        

Piccolo cimitero di campagna a Cerreto Selva, vicino a Sovicille, Siena

       
 
 
   

Praktisch

Het parcours dat in vier dagen afgelegd kan worden begint in Isola d'Arbia. Een alternatief is te vertrekken in Taverne d'Arbia. Dit is een erg goed vertrekpunt. Het is zowel per bus als per trein eenvoudig te bereiken, en er is vlakbij goede parkeerglegenheid.

Meer informatie over transport van en naar Siena vind je hier.

 

Deze eerste etappe in de Grande Anello di Siena in het westelijke deel van de Crete Senesi is niet de mooiste wandeling in deze onder wandelaars vermaarde streek.
Monteroni d'Arbia wordt beschouwd als de toegangspoort tot de zuidelijke provincie Siena, een prachtig gebied dat doorkruist wordt door de Via Cassia. Monteroni is een kleine nederzetting waarvan de ontwikkeling verbonden is met het Ospedale Santa Maria della Scala in Siena. Naast de standaard etappes uit de Via Francigena, van Siena naar Monteroni d'Arbia en van Monteroni d'Arbia naar Buonconvento werden in dit westelijke deel van de Crete Senesi vele mooie kortere wandelingen uitgetekend.

 

De Grande Anello di Siena is verdeeld in vier etappes.


1 Da Isola d’Arbia a Ponte allo Spino 18 km

2 Da Ponte allo Spino a Badesse 17,8 km

3 Da Badesse a Pieve a Bozzone 20,2 km

4 Da Pieve a Bozzone a Isola d’Arbia 13,8 km

 

Siena buiten de muren | De Via Francigena


De Via Francigena is de middeleeuwse pelgrimsroute van het Engelse Canterbury naar Rome. De route, in 994 voor het eerst beschreven door aartsbisschop Sigeric van Canterbury, is nu Europees cultureel erfgoed. De etappes in Toscane behoren tot de mooiste trajecten van de Via Francigena. Hier harmoniseert de rijkdom aan cultuurschatten perfect met de schilderachtige landschappen van Toscane.
Vertrekkend vanuit Massa bereik je in enkele etappes, via oude Romeinse paden en de mooiste strade bianche de middeleeuwse stad Siena. Aan de Porta Romana verlaat je de stad weer, richting Buenconvento en de Monte Amiata.

 

Trekking in Toscane |  Siena - Ponte d'Arbia - Buonconvento | Van Siena naar Buonconvento langs de Via Francigena


Wandeling in het geweldige landschap ten zuiden van van Siena in de Val d'Arbia en de Crete Senesi, op slechts ongeveer 40 km ten noorden van Podere Santa Pia.
Deze wandeling begint in Siena, op het Piazza del Campo en eindigt in Buonconvento, vlakbij Ponte d'Arbia in de regio die bekend staat als de Crete Senesi (letterlijk Sienese klei), één van de mooiste streken  van Toscane. Het gebied wordt gekenmerkt door een geërodeerd landschap, onvruchtbare heuvels en rotsformaties die samengesteld zijn uit kalksteen, klei, steenzout en gips, de zogenaamde calanchi. Typisch zijn de witte, enkele meters hoge heuvels, de biancane, kegelvormige heuvels zonder enige vegetatie.
De beroemdste heuvels met biancane in de Crete Senesi zijn de calanchi di Chiusure, in de omgeving van de Abdij Monte Oliveto Maggiore, het natuurgebied  Riserva naturale Lucciola Bella nabij Villa La Foce, de Deserto Accona en de Calanchi e Biancane di Leonina, beide in Asciano. Ook in Buonconvento zien we nog veel van dergelijke onvruchtbare kliffen maar de landbouw heeft hun aantal sterk teruggedrongen.

Download gpx tracks here

Lengte: 26.34 km | 4,5 uur
Total climb 316 m
Total descent  438 m

 

Siena Urban trekking

We verzamelden enkele mooie wandelingen die naast de belangrijkste highlights van de stad ook enkele geheime plekjes en bijzondere kunstschatten verkennen. We wandelen langs kronkelende steegjes en pittoreske straten met fonteinen, palazzi en sfeervolle pleinen.


1 - Porto Camollia - Fonte Nuova d'Ovile circular walk

2 - Piazza del Campo - Chiesa Sant'Agostino - Orti dei Tolomei

3 - Basilica di San Francesco - Fortezza Medicea

4 - Siena Grand Tour

5 - Porta Romana - Piazza del Campo circular walk

6 - Porta Fontebranda - Piazza del Campo - Fontebranda | 2,6 km

 

 

Trekking Outdoor | Il Grande Anello di Siena: da Isola d’Arbia a Ponte allo Spino

Luc Devoldere, De verloren weg van Canterbury naar Rome, Atlas-Contact, 2009.

DE VERLOREN WEG GEVONDEN | Luc Devoldere van Canterbury naar Rome | Christine D'haen, 28 november 2002 | De Standaard

Eetgelegenhedenen nuttige culinaire adressen in Siena | Some of the best Restaurants in Siena

 [1] Foto di Sailko, licenziato in base ai termini della licenza  the Creative Commons Attribution 3.0 Unported.
[2] Foto Rein Ergo. All rights reserved © Traveling in TuscanyHoliday accomodation in Tuscany
Case vacanza in Toscana | Podere Santa PiaColline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

 

Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia