Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

         Colle di Val d'Elsa

Val de Merse

          Abbazia di San Galgano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
Montagnola senese

Qk-Abbazia-di-San-Galgano-08.jpg

N L       I T      

Sala capitolare, Abdij van San Galgano (Chiusdino) [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

De Sala capitolare in de abdij San Galgano, Chiusdino (Siena)

   
   

De Abdij van San Galgano is een cisterciënzerabdij in Toscane, in een vallei tussen Siena en Massa Marittima. De indrukwekkende ruïne van de 13e-eeuwse abdijkerk, die hoorde bij het cisterciënzer klooster van San Galgano is een van de belangrijkste monumenten die de cisterciënzer gotiek in Italië heeft nagelaten. De spectaculaire overblijfselen van de kerk van de abdij geven de plek een bijzondere mysterieuze uitstraling. Hier vond Tarkofsky het ideale decor voor de laatste scene van Nostalghia.

De economische achteruitgang begon al in de 14e eeuw, toen hongersnood en pestepidemieën vele monniken en lekenbroeders de dood injoegen en plunderende huurlingenlegers uit Firenze het gebied onveilig maakten. De cisterciënzer monniken van San Galgano vervulden een belangrijkerol in de stedelijke administratie van Siena. De bouw door de Cistersiënzer orde in 1478 van een nieuw paleis in het veiligere Siena, het Palazzo di San Galgano, was de doodsteek voor de abdij. De laatste overgebleven monnikken verlieten op een enkeling na de abdij die overgeleverd was aan verder verval.
Vanaf de 16e eeuw verloor de abdij haar betekenis en begon de kerk te vervallen. De abt Girolamo Vitelli verkocht rond 1550 de loden daken van de kloosterkerk, waardoor de kerk ernstige schade opliep. In de 18e eeuw stortten na een blikseminslag het dak en de campanile in. De laatste cisterciënzers bleven nog tot 1783, toen groothertog Leopold I het klooster afschafte.
De overblijfselen van de kerk, de bogen en pijlers en de nog overeind staande wanden geven nog steeds een indruk van hoe majestueus dit gebouw oorspronkelijk was.
Van het 13e-eeuwse klooster rechts van de kerk resteren nog de sacristie, het auditorium of salon (parlatorio), het scriptorium, de kapittelzaal, het archief en, daarboven, de slaapzaal en de kapel van de abdij.

Algemene plattegrond van de abdij van San Galgano


Planimetria generale dell'Abbazia di San Galgano

Planimetria generale dell'Abbazia di San Galgano (H: Scriptorium) [3]

 

 

Tussen het Scriptorium en de kapittelzaal zien we twee deuren, de eerste (p) leidt naar de slaapzaal van de monniken op de eerste verdieping, de tweede leidt naar het Auditorium of salon (F). Deze twee plaatsen zijn niet voor het publiek toegankelijk.
De kapittelzaal (E) of kortweg capitulum (kapittel) staat in directe verbinding met het klooster en is een belangrijke plaats in het kloosterleven. Het is in zekere zin de tegenhanger van de kerk: de kerk drukt met haar verheven structuur de verticale richting uit van de relatie met God, terwijl de kapittelzaal door het sociale leven binnen de kloostergemeenschap een horizontale richting uitdrukt van diezelfde relatie. In deze kamer kwamen alle monniken van deze gemeenschap elke ochtend bijeen. Een hoofdstuk uit Regula Benedicti (Latijn voor Regelvan Benedictus) werd voorgelezen en becommentarieerd (vandaar de naam van de zaal, capitolo = hoofdstuk), voordat iedereen zijn dagelijkse bezigheden ging uitoefenen. Tijdens de dagelijkse bijeenkomsten stelden de monniken zich op rond de omtrek van de kamer. De opstelling was identiek aan die van het kerkkoor (de monniken zitten tegenover elkaar, de abt in het midden). Collationes, gesprekken of lezingen over het leven van de vaderen, volgens hoofdstuk 42 van de Regel van Sint Benedictus.
Deze ruimte werd ook gebruikt om nieuws over de andere abdijen van de orde te delen, abten te kiezen, en voor de openbare biecht van fouten en overtredingen van de regel, volgens het kapittel van coulpes (schuld). De abt organiseerde zo alle berispingen en boetedoeningen. Vandaar ook het werkwoord kapittelen: een religieus volledig berispen en in het verlengde daarvan 'iemand berispen'.

 

Abbazia San Galgano, Siena 05.JPG

De Sala capitolare, Abbazia di San Galgano (Chiusdino), Toacana [4]

 

Damien Wigny:

«C'est ici que se réunissaient les moines pour terminer l'office de prime par la lecture du martyrologue; lecture suivie de prières pour appeler la bénédiction du ciel sur les travaux de la journée et, enfin, de la lecture d'un chapitre de la règle de saint Benoît, d'où le nom de «chapitre». Après quoi, l'abbé en donnait un bref commentaire, puis répartissait les taches à exécuter. C'est dans cette même salle que l'abbé tenait ce qu'on appelle le chapitre des coulpes (du latin culpa: faute) où chaque religieux venait s'accuser de ses manquements à la règle et recevait une penitence. C'est là encore que l'abbé consultait la communauté sur les questions importantes concernant la vie du monastère, telle l'admission des novices à la profession, ou certaines décisions temporelles : constructions, achats, ventes. C'est au chapitre que se faisait l'élection de l'abbé. A côté de la porte du chapiteau, deux larges baies permettaient aux convers, souvent trop nombreux pour trouver place dans la salle, d'entendre les instructions de l'abbé. Les fenêtres bilobées sont de style romanopisan. On y sent l'influence orientale.»[5]



Particolare della finestra nord e del suo arco inscritto della sala capitolare (visto dall'interno), Abbazia di San Galgano, Chiusdino, Toscana

Particolare della finestra nord e del suo arco inscritto della sala capitolare (visto dall'interno),
Abbazia di San Galgano, Chiusdino, Toscana [6]

 

 
Sala capitolare, Abbazia di San Galgano (Chiusdino)   Sala capitolare, particolare dell'esterno della finestra nord e del suo arco inscritto, Abbazia di San Galgano (Chiusdino)   Sala capitolare, particolare della finestra nord e del suo arco inscritto, Abbazia di San Galgano (Chiusdino)

Sala capitolare, Abbazia di San Galgano (Chiusdino)

 

Sala capitolare, particolare dell'esterno della finestra nord e del suo arco inscritto, Abbazia di San Galgano (Chiusdino)

 

Sala capitolare, particolare della finestra nord e del suo arco inscritto, Abbazia di San Galgano (Chiusdino)

 

         
   
   

Enlarge map Abbey San Galgano
 
   

Album San Galgano

 

 

 

Abbazia di San Galgano, abbazia
a cielo aperto (Chiusdino), Siena   Eremo di Montesiepi (Siena)   Galgano Abtei2

San Galgano, abbazia
a cielo aperto (Chiusdino), Siena

 

 

Eremo di Montesiepi (Siena)

 

Eremo di Montesiepi[1]

Links

Films set in Tuscany | Nostalghia (Andrei Tarkovsky, 1983)

Trekking


Walking in Tuscany | Itinerary 4 | Sentiero di San Galgano | From San Galgano to Monticiano

 

Bibliografie

Antonio Canestrelli, L'Abbazia di San Galgano, monografia storica con documenti inediti e numerose illustrazioni, Tellini Editore, Pistoia, 1986.

Damien Wigny, Sienne et le sud de la Toscane: itinéraires, monuments, lectures, Duculot, 1992


[1] Foto di ho visto nina volare, licenziato in base ai termini della licenza Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0).
[2] Foto di Quinok, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale.
[3] Fonte Comune di Chiusdino
[4] Foto di Simona, licenziato in base ai termini della licenza Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0).
[5] Damien Wigny, Sienne et le sud de la Toscane: itinéraires, monuments, lectures, Duculot, 1992, p .611.
[5] Foto di giovanni, licenziato in base ai termini della licenza Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0).