Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

         Colle di Val d'Elsa

Val de Merse

          Abbazia di San Galgano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
Montagnola senese

Abbazia di San Galgano, abbazia
a cielo aperto (Chiusdino), Siena

I T       E N G

Abbazia di San Galgano, abbazia a cielo aperto (Chiusdino), Siena[1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


De Abdij San Galgano, de schoonheid van verval in een oude Toscaanse ruïne

   
   

De Abdij van San Galgano is een cisterciënzerabdij in Toscane, gelegen in Chiusdino, op zo'ns 35 kilometer ten westen van Siena. Het klooster werd in de 12e eeuw gesticht door Galgano Guidotti op de heuvel Montesiepi[5].
De abdij is beroemd om zijn open dak en de tot de verbeelding sprekende legende van San Galgano.
Op een heuvel naast de adembenemende ruïnes van de abdij staat een kleine ronde kapel, la Rotonda di Montesiepi. Hier schilderde Ambrogio Lorenzetti in de vroege veertiende eeuw een reeks fresco's. Onderwerp zijn een Maestà en verhalen uit het leven van San Galgano.
In de suggestieve ruïnes van de abdij filmde Andrej Tarkovskij de laatste scene van zijn film Nostalghia, en draaide Roger Vadim een slotscene van zijn film Le repos du guerrier. De opwaaiende haren van Brigitte Bardot die oplichten tegen de de oude muren van de abdij werden wereldberoemd.



Interno dell'abbazia di San Galgano (Chiusdino)

Interieur van de abdij van San Galgano (Chiusdino) [2]

 

Vandaag de dag is het 71 meter lange gebouw, ondanks het ingestorte dak, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Toscane. De abdij van San Galgano wordt door velen ook beschouwd als het belangrijkste gotische gebouw van Italië.
's Nachts worden de ruïnes uitbundig verlicht en tijdens de zomermaanden vinden er concerten, of theater- en dansvoorstellingen plaats.[5]
Naast de majestueuze ruïne van de kerk, staan de overblijfselen van de abdijgebouwen. Hier bevonden zich naast de restanten van een mooie chiostro, de sacristie, de salon (parlatorio), het scriptorium, de kapittelzaal, het archief en, daarboven, de slaapzaal en de kapel van de abdij.



Planimetria generale dell'Abbazia di San Galgano

Scriptorium, Abbazia di San Galgano (Chiusdino), Toacana [8]

 

Op de heuvel naat de abdij staat een cirkelvormige kapel. De Rotonda di Montesiepi is gewijd aan San Galgano, en werd gebouwd op de exacte plaats waar de heilige zich terugtrok en het zwaard voor altijd in de rots liet verzinken. Hij zou er ook sterven in het jaar 1181.


De legende van San Galgano

Er zijn meerdere versies van de legende van Galgano Guidotti. Hij werd wellicht geboren is in 1148 in Chiusdino. Hoewel hij ridder werd en werd opgeleid in de krijgskunst, zou hij een meedogenloos en misdadig  leven hebben geleid.
Het verhaal vertelt dat Galgano wilde breken met zijn losbandige leven en de oorlog. Geleid door visioenen van de aartsengel Michael trok hij zich terug op Monte Siepi.
 

 

Qk-Leremo-di-Montesiepi-02

Eremo di Montesiepi, Abbazia di San Galgano [3]

 

Na het visioen weigerde Galgano's paard zijn bevelen op te volgen en leidde hem naar de heuvel waar zijn visioen had plaatsgevonden. Overtuigd dat dit een teken was, besloot Galgano toen en daar om zijn misdadig leven op te geven.

Een stem zei hem toen afstand te doen van alle materiële zaken, waarop Galgano antwoordde dat dat net zo moeilijk zou zijn als het splijten van een steen. Om zijn gelijk te bewijzen trok Galgano zijn zwaard en stompte het in de rotsachtige ondergrond. Tot zijn verbazing spleet de rots als boter en ging het zwaard er doorheen. Galgano begreep de boodschap en vestigde zich als een nederige kluizenaar permanent op die heuvel. Hij verliet de heuvel nooit, leefde in armoede, enkel vergezeld door wilde dieren en af en toe bezocht door dorpelingen en monniken.


La spada nella roccia, Eremo di  Montesiepi, Abbadia di San Galgano

La spada nella roccia, Eremo di Montesiepi, Abbadia di San Galgano [4]

 

Een kleine geschiedenis


Nadat Guidotti op 33-jarige leeftijd was gestorven, kwamen er cisterciënzer monniken naar Montesiepi. De oorspronkelijke hermitage op de heuvel, die vandaag de dag nog steeds goed bewaard is gebleven, werd al snel te krap en daarom werd rond 1220 begonnen met de bouw van de Abbazia di San Galgano in het dal een paar honderd meter verderop. De abdij van San Galgano was de eerste (en enige) nieuwe stichting van de Cisterciënzers in Toscane, aangezien zij gewoonlijk reeds bestaande kloostercomplexen van de Benedictijnen konden bezetten. De nieuwe abdij, die mogelijk al een vestiging had van monniken die rechtstreeks uit de abdij van Clairvaux waren gekomen, viel onder het moederklooster van Casamari en behoorde daarmee tot de primaire abdij van Clairvaux[5].

Wat de toeschrijving betreft, wordt aangenomen dat het oostelijke deel is gemaakt door donnus Johannes, die reeds aan de bouw van de abdij van Casamari had gewerkt, en het westelijke deel door broeder Ugolino di Maffeo, gedocumenteerd in 1275[7]. Een van de kapitelen is versierd met een figuur die deze laatste architect van de kerk zou voorstellen.

De monniken van San Galgano verwierven spoedig grote landerijen. Zij werden belast met notariële en administratieve werkzaamheden en speelden een hoofdrol bij de bouw van de kathedraal van Siena. Ze legden moerassen droog en creëerden nieuwe landbouwgronden. Zij bouwden ook molens en volmolens waar wol werd veredeld. Het klooster ontwikkelde zich al snel tot de meest bloeiende cisterciënzer nederzetting in Toscane [6].

De economische achteruitgang begon al in de 14e eeuw, toen hongersnood en pestepidemieën vele monniken en lekenbroeders de dood injoegen en plunderende huurlingenlegers uit Firenze het gebied onveilig maakten. Een inval van de Florentijnse condottiere Giovanni Acuto luidde in 1364 het verval van de abdij in[5].

De bouw door de Cistersiënzer orde in 1478 van een nieuw paleis in het veilige Siena, het Palazzo di San Galgano, was de doodsteek voor de abdij. De laatste overgebleven monnikken verlieten op een enkeling na de abdij die overgeleverd was aan verder verval.

De abt Girolamo Vitelli verkocht rond 1550 de loden daken van de kloosterkerk, waardoor de kerk ernstige schade opliep. De cisterciënzers bleven tot 1783, toen groothertog Leopold I het klooster afschafte.

In 1786 werd de klokkentoren die 36 meter hoog was, getroffen door een bliksem, stortte neer en verwoestte definitief het gewelf van de abdij.
Tijdens de Napoleontische invasie werd de abdij voorgoed gesloten door de Franse troepen.

In 1924 werd besloten om het resterende deel van het klooster in zijn staat van verval te consolideren.



Abbazia di San Galgano, chiostro (Chiusdino), Siena, Toscana Abbazia di San Galgano, chiostro (Chiusdino), Siena Abbazia di San Galgano, la chiesa senza tetto (Chiusdino), Siena Abbazia di San Galgano (Chiusdino), Siena Abbazia di San Galgano, abbazia a cielo aperto (Chiusdino), Siena

Suggestieve beelden van de Abdij van San Galgano in Chiusdino, Toscane [3]

 

De Rotonda di Montesiepi is gewijd aan San Galgano, en werd gebouwd op de exacte plaats waar de heilige zich terugtrok, en stierf in het jaar 1181. Vier jaar na zijn dood, werd hij heilig verklaard.
De bisschop van Volterra, Ugo Saladini, stond de cisterciënzers toe om een kapel te bouwen op het graf van de kluizenaar en een huis voor de monniken die verantwoordelijk waren voor het gebed en het onderhoud van de kapel.


L'eremo di Montesiepi, la Rotonda di San Galgano

L'eremo di Montesiepi, la Rotonda di San Galgano [2]

 

De ronde kapel Rotonda di Montesiepi, waar het beroemde zwaard in de rots nog steeds zichtbaar is, straalt een ongelooflijke charme uit en dompelt de bezoeker onder in een sfeer van magie en mysterie.
Het zwaard zat aanvankelijk niet zo vast in de rots als de legende laat vermoeden.
Maar in 1924 liet de pastoor, om diefstal en vandalisme te voorkomen, gesmolten lood in de opening rond het zwaard gieten om het blad van het zwaard te fixeren. In de jaren zestig van vorige eeuw werd de bescherming in plexiglas toegevoegd.

Als je de kleine kapel naast de rotonde betreedt kan je de onlangs gerestaureerde fresco's van Ambrogio Lorenzetti (1290-1348) bewonderen, een van de meesters en belangrijkste vertegenwoordigers van de 14e-eeuwse Sienese schilderschool.


   
   

Enlarge map Abbey San Galgano
 
   

Album San Galgano

 

Galgano Sala   Galgano Abtei2   La suggestiva cupola dell'eremo di Montesiepi (Chiusdino, Siena)

Chapterhouse[2]

 

 

Eremo di Montesiepi[2]

 

La suggestiva cupola dell'eremo di Montesiepi (Chiusdino, Siena)

 

Interno dell'abbazia di San Galgano (contrafacciata)   Galgano Sword   Ambrogio Lorenzetti e bottega, affreschi della cappella della Rotonda, vista della parete dell'altare. Circa 1334-36 (?). Ex Abbazia di San Galgano, Montesiepi

Interno dell'abbazia di San Galgano (contrafacciata)

 

 

 

San Galgano sword

 

Ambrogio Lorenzetti e bottega, affreschi della cappella della Rotonda, vista della parete dell'altare. Circa 1334-36 (?). Ex Abbazia di San Galgano, Montesiepi

 

Ambrogio Lorenzetti, affreschi della Rotonda di Montesiepi, 1334-36, Chiusdino   Ambrogio Lorenzetti, Maestà, 1334-1336[4], affresco, cappella di San Galgano a Montesiepi   Ambrogio Lorenzetti, Annunciazione e Apparizione di San Michele a Castel Sant'Angelo, affrescchi strappati, dalla chiesa di San Galgano a Montesiepi (Chiusdino)

Ambrogio Lorenzetti, affreschi della Rotonda di Montesiepi, 1334-36, Chiusdino

 

 

Ambrogio Lorenzetti, Maestà, 1334-1336, affresco, cappella di San Galgano a Montesiepi

 

Ambrogio Lorenzetti, Annunciazione e Apparizione di San Michele a Castel Sant'Angelo, affrescchi strappati, dalla chiesa di San Galgano a Montesiepi (Chiusdino)

 

Bibliografie


Antonio Canestrelli, L'Abbazia di San Galgano, monografia storica con documenti inediti e numerose illustrazioni, Tellini Editore, Pistoia, 1986.

Trekking in the Val di Merse| Itineraries | I sentieri della Val di Merse

  Planimetria generale dell'Abbazia di San Galgano
   

Planimetria generale dell'Abbazia di San Galgano

 

 

 


[1] Foto di giovanni, licenziato in base ai termini della licenza Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0).
[2] Foto di Vignaccia76, licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.
[3] Foto di Quinok, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale.
[4] Foto di maurizio calì licenziato in base ai termini della licenza Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0).
[5] Ontleend aan de Wikiperia pagina Abbazia San Galgano, gepubliceerd onder de licensie Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.
[6] Ibid. In 1233 werd het klooster van San Pantaleone di Monte Faeta bij Lucca als dochterklooster ondergeschikt gemaakt aan het klooster van San Galgano, in 1246 het klooster van San Salvatore a Settimo in Scandicci bij Florence, in 1261 het klooster van San Michele della Verruca bij Pisa en in 1337 het klooster van San Michele a Quarto bij Siena.
[7] Italia Medievale - Contributi - L'Abbazia di San Galgano | www.italiamedievale.org
[8] Foto di Simona, licenziato in base ai termini della licenza Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0).