Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Piazza del Campo in Siena met de Fonte Gaia

Piazza del Campo in Siena met de Fonte Gaia (met rechts de Verdrijving uit de Tuin van Eden)[1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Piazza del Campo, Fonte Gaia (het rechtse zijpaneel met de Verdrijving uit de Tuin van Eden)

   
   

Piazza del Campo is een schelpvormig stadsplein in het centrum van de Italiaanse stad Siena. Eén van de opvallendste bezienswaardigheden op de Piazza is de Fonte Gaia, Siena's symbool van de quattrocento.

 

         
         

 

Maria en Kind staan centraal in de fontein afgebeeld, omringd door christelijke en wereldlijke deugden. Op de zijkantreliëfs worden verhalen uit Genesis afgebeeld: links de schepping van Adam en rechts de vlucht uit de tuin van Eden. Ook de waterspuwende wolven maakten deel uit van de iconografie: zij verbeelden de moeder-wolf van Remus en Romulus, en zijn een wezenlijk deel van de ontstaansgeschiedenis van Siena.

 

De Fonte Gaia was een volledig middeleeuwse creatie, gemaakt met de bedoeling een stuk openbare kunst te zijn, om de vreugde en schoonheid van het leven in de Sienese republiek te weerspiegelen.
De beelden van Jacopo della Quercia werden vervangen door nieuwe beelden van Tito Sarrocchi, die jarenlang als assistent van Giovanni Dupré gewerkt had. Hij maakte geen trouwe kopiëen van de oorspronklijke beelden, maar volgde wel dezelfde iconografie.

Maria en Kind staan centraal in de fontein afgebeeld, omringd door christelijke en wereldlijke deugden. Op de zijkantreliëfs worden verhalen uit Genesis afgebeeld: links de schepping van Adam en rechts de verdrijving uit de tuin van Eden.Siena, Fonte Gaia - 013

Piazza del Campo, Fonte Gaia (het rechtse zijpaneel met de Verdrijving uit de Tuin van Eden (1)

 

Deze originele sculpturen waren door de slechte kwaliteit van het gebruikte marmer eeuwenlang onderhevig aan slijtage en erosie en werden in 1858 vervangen door kopieën van Tito Sarrocchi. Hij maakte geen trouwe kopiëen van de oorspronklijke beelden, maar volgde wel dezelfde iconografie.
De oorspronkelijke beelden werden overgebracht naar de Loggia van Palazzo Pubblico. Vandaag kan je de beelden en panelen bewonderen in het Ospedale Santa Maria della Scala.

De restauratie van de Fonte Gaia begon in 1989 onder supervisie van de Opificio delle Pietre Dure in Florence. Van 2000 tot 2010 vonden de restauraties plaats in de speciale ruimte in het Santa Maria della Scala-museum. De interventie was noodzakelijk vanwege de ernstige afbraak van de 15e-eeuwse bron, vanwege zowel de kenmerken van het materiaal, het marmer van de Sienese Montagnola, als de buitenlocatie op het Piazza del Campo en in de Loggia dei Nove van het Palazzo Pubblico uit 1904 .

 

Jacopo della quercia, cacciata di adamo ed eva.JPG

 
 
 
 
   
   

Mappa Fonte Gaia, Piazza del Campo, Siena| Ingrandire mappa


 
   
 

  

   

Fonte Gaia | Galleria fotografica


 

   
Jacopo della Quercia, disegno Fonte Gaia     Fonte Gaia, Loggia Palazzo Pubblico
Jacopo della Quercia, disegno Fonte Gaia  

Fonte Gaia in piazza del Campo a Siena, 1856, Archivi Alinari, Firenze

 

  Fonte Gaia, Loggia Palazzo Pubblico
Piazza del Campo in Siena met de Fonte Gaia   Piazza del Campo, Il Campo, seen from the top of Torre del Mangia   Piazza del Campo a Siena, Fonte Gaia (pannello centrale con Madre e Bambino)

Piazza del Campo in Siena met de Fonte Gaia

 

 

Piazza del Campo, visto dalla cima di Torre del Mangia

 

  Piazza del Campo a Siena, Fonte Gaia (pannello centrale con Madre e Bambino)
Siena, Fonte Gaia, drinkende duiven   Fonte Gaia, Piazza del Campo (Siena), duiven drinken van het water dat uit de mond van een van de wolvinnen stroomt   Siena, Fonte Gaia, ddrinken van het water dat uit de mond van een van de acht wolvinnen stroomt
Fonte Gaia, drinkende duiven   Fonte Gaia, duiven drinken van het water dat uit de mond van een van de wolvinnen stroomt  

Fonte Gaia, ddrinken van het water dat uit de mond van een van de acht wolvinnen stroomt

 

La Fonte Gaia di Jacopo della Quercia: Storia e restauro di un capolavoro dell'arte senese, Sara Dei, Enrico Toti (Editors)

La fonte Gaia. Un potente simbolo civico nel Campo | artsandculture.google.com

The History of the Aqueduct Supplying the Fonte Gaia | History of the Bottino aqueduct

Bottini medievali senesi |www.bottinimedievalisenesi.it

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV, 1906 | Galleria fotografica


[1] Foto di Shesmax, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale
[2] Foto di Combusken, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.