Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Siena, Piazza del Campo, gezien van de Torre del Mangia

Piazza del Campo in Siena met de Fonte Gaia [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Piazza del Campo, Fonte Gaia

   
   

Piazza del Campo is een schelpvormig stadsplein in het centrum van de Italiaanse stad Siena. Het plein staat wereldwijd bekend om zijn schoonheid en stedenbouwkundig-architectonische zuiverheid en wordt daarom beschouwd als één van Europa's mooiste middeleeuwse pleinen.
Eén van de opvallendste bezienswaardigheden op het Piazza del Campo in Siena is de Fonte Gaia, een monumentale fontein en Siena's symbool van de quattrocento. De eerste fontein op de Piazza del Campo werd voltooid in 1342, nadat een hydraulische constructie het water uit de heuvels ten noorden van Siena, in de buurt van Castellina in Chianti, naar de Piazza del Campo had geleid. Deze ondergrondse kanalen werden bottini genoemd en bedienden uiteindelijk alle fonteinen van Siena.
In de buurt van de stad en onder Piazza del Campo werden de kanalen vergroot tot echte gangen van baksteen, architectuur van uitzonderlijk technisch-artistiek belang. Een verhaal vertelt dat Keizer Karel, na een bezoek aan de Sienese bottini, uitriep dat Siena bestond uit twee steden van gelijke schoonheid: de een onder de grond en de andere daarboven.
Toen het water in 1342 de Piazza del Campo bereikte hielden de inwoners van Siena een groot feest waarvan de intensiteit en uitbundigheid de fontein haar naam zouden geven: Fonte Gaia (bron van vreugde).

 


Fonte Gaia op de Piazza del Campo in Siena, 1856. De originele Fonte Gaia, door Jacopo della Quercia, op de oorspronkelijke locatie in het Piazza, voordat het eind 19e eeuw werd vervangen door de kopieën van Tito Sarrocchi.
Op de de sokkels zien we de beelden van Rea Silvia en Acca Larenzia (3).

 

We hebben geen idee hoe die eerste fontein eruitzag. Fonte Gaia bestond, in tegenstelling tot de fonteinen ervoor, niet uit een ruimte met gewelven en bogen en waterspuwers, bassins die zich in de diepte van een gotisch gewelfd plafond bevonden. De fontein had geen Romeins of Etruskisch voorbeeld. Deze fontein diende het volk en de schoonheid, het was een publiek kunstwerk.

In 1386 ingewijd met een explosie van feesten en opwinding die minstens een maand duurde, werd de eerste openbare bron van de stad tussen 1409 en 1419 versierd met beelden en reliëfs van Jacopo della Quercia, in een originele synthese van gotische traditie en renaissance-vernieuwingen.

 

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14754353596)
Fonte Gaia, veduta generale
  Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14590876007)
Fonte Gaia, il braccio sinistro
  Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14777373525)Fonte Gaia, il braccio destro

 

 

 

     
Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14590878057)   Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14590865047)   Jacopo della quercia, rea silvia 02

Acca Larentia

 

 

Fabio Bargagli Petrucci, La Madonna di Jacobo della Quercia

 

Rea Silvia: la statua originale di Jacopo della Quercia, ora esposta al Museo di Santa Maria della Scala

 

Deze originele sculpturen waren door de slechte kwaliteit van het gebruikte marmer eeuwenlang onderhevig aan slijtage en erosie en werden in 1858 vervangen door kopieën van Tito Sarrocchi. De oorspronkelijke beelden werden overgebracht naar de Loggia van Palazzo Pubblico. Vandaag kan je de beelden en panelen bewonderen in het Ospedale Santa Maria della Scala.

 

Siena, Fonte Gaia, Piazza del Campo (met rechts de Verdrijving uit de Tuin van Eden)

Siena, rechtse zijpaneel vab de Fonte Gaia, Piazza del Campo [2]

 

De Fonte Gaia was een volledig middeleeuwse creatie, gemaakt met de bedoeling een stuk openbare kunst te zijn, om de vreugde en schoonheid van het leven in de Sienese republiek te weerspiegelen.
De beelden van Jacopo della Quercia werden vervangen door nieuwe beelden van Tito Sarrocchi, die jarenlang als assistent van Giovanni Dupré gewerkt had. Hij maakte geen trouwe kopiëen van de oorspronklijke beelden, maar volgde wel dezelfde iconografie.

Maria en Kind staan centraal in de fontein afgebeeld, omringd door christelijke en wereldlijke deugden. Op de zijkantreliëfs worden verhalen uit Genesis afgebeeld: links de schepping van Adam en rechts de vlucht uit de tuin van Eden.Siena, Fonte Gaia

 

 

Ook de waterspuwende wolven maakten deel uit van de iconografie: zij verbeelden de wolvin, de moeder-wolf van Remus en Romulus, en zijn een wezenlijk deel van de ontstaansgeschiedenis van Siena.Siena, Fonte Gaia - 025

Fonte Gaia, Piazza del Campo in Siena (een van de wolvinnen, het symbool van Siena) (1)

 

Romulus en Remus zijn in de Romeinse mythologie de tweelingzonen van Mars en Rhea Silvia en stichters van Rome. Siena zou gesticht zijn door de zonen van Remus, Aschius en Senius. Zij zouden de stad Rome zijn uitgevlucht voor hun oom Romulus.

 

   
   

Mappa Fonte Gaia, Piazza del Campo, Siena| Ingrandire mappa


 
   
 

  

   

Fonte Gaia | Galleria fotografica


 

   
Jacopo della Quercia, disegno Fonte Gaia     Fonte Gaia, Loggia Palazzo Pubblico
Jacopo della Quercia, disegno Fonte Gaia  

Fonte Gaia in piazza del Campo a Siena, 1856, Archivi Alinari, Firenze

 

  Fonte Gaia, Loggia Palazzo Pubblico
Piazza del Campo 2015 (20)        

 

 

       
Piazza del Campo in Siena met de Fonte Gaia (met links de schepping van Adam)

  Piazza del Campo a Siena, Fonte Gaia (pannello centrale con Madre e Bambino)   Piazza del Campo a Siena con la Fonte Gaia (con a destra l'Espulsione dal Giardino dell'Eden)

Piazza del Campo in Siena met de Fonte Gaia (met links de schepping van Adam)

 

  Piazza del Campo a Siena, Fonte Gaia (pannello centrale con Madre e Bambino)  

Piazza del Campo a Siena con la Fonte Gaia (con a destra l'Espulsione dal Giardino dell'Eden)

 

Piazza del Campo, Fonte Gaia (het rechtse zijpaneel met de Verdrijving uit de Tuin van Eden   Fonte Gaia in de Piazza del Campo, Siena. Detail van het linkse zijpaneel met De schepping van Adam   Fonte Gaia in de Piazza del Campo, Siena. Zijpaneel links met La Speranza

Piazza del Campo, Fonte Gaia (detail van het rechtse zijpaneel met de Verdrijving uit de Tuin van Eden)

 

 

Fonte Gaia in de Piazza del Campo, Siena. Detail van het linkse zijpaneel met De schepping van Adam

 

  Fonte Gaia in de Piazza del Campo, Siena. Zijpaneel links met La Speranza
         
   

La Fonte Gaia di Jacopo della Quercia: Storia e restauro di un capolavoro dell'arte senese, Sara Dei, Enrico Toti (Editors)

The History of the Aqueduct Supplying the Fonte Gaia | History of the Bottino aqueduct

Bottini medievali senesi |www.bottinimedievalisenesi.it

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV, 1906 | Galleria fotografica

La fonte Gaia. Un potente simbolo civico nel Campo | artsandculture.google.com[1] Photo by Guido Haeger, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Germany license.
[2] Foto di Shesmax, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale
[3] Fonte: Opere Web | Fondazione Monte dei Paschi di Siena| www.fondazionemps.it


 

 

Paolo Monti - Servizio fotografico (Siena, 1972) - BEIC 6336806Paolo Monti was een Italiaanse fotograaf, beschouwd als een van de beste van Italië. Hij staat bekend om zijn architectuurfotografie. In zijn vroege periode experimenteerde Monti met abstractionisme en met effecten zoals vervaging en diffractie. In 1953 werd hij een professionele fotograaf.

 

 

Questo articolo è basato parzialmente sull'articolo Fonte Gaia dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.