Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Michelangelo Buonarroti, San Paolo, (il primo autoritratto di Michelangelo), Altare Piccolomini, navata sinistra del Duomo di Siena

I T

Michelangelo Buonarroti, San Paolo, (het eerste zelfportret van Michelangelo), Altare Piccolomini,
linker zijbeuk van de Duomo van Siena [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Michelangelo,San Paolo, Piccolomini-altaar, linker zijbeuk van de kathedraal van Siena

   
   

San Paolo is een marmeren sculptuur van Michelangelo Buonarroti. Michelangelo maakte het beeld van 127 cm hoog tussen 1501 en 1504 voor het Altare Piccolomini in de kathedraal van Santa Maria Assunta in Siena.

In het linker dwarsschip is het Piccolomini-altaar dat tussen 1481 en 1485 gebouwd werd door Andrea Bregno. In de nissen van dit altaar staan enkele beelden van Michelangelo. Afgebeeld zijn de heiligen Paulus, Petrus, Gregorius en Pius. In de fìguur van Paolo of Paulus portretteerde Michelangelo voor het eerst zichzelf. Zo herinneren  de platte neus en de krullende lokken van de heilige, maar ook de frons op het voorhoofd en bij de neuswortel, aan de bekende zelfportretten van de kunstenaar, al zijn die van een veel latere datum [4].
Een saillant detail is dat de opdracht voor de beelden voor het Piccolomini-altaar oorspronkelijk aan Pietro Torrigiani was gegeven, de kunstenaar die enkele jaren daarvoor de neus van de jonge Michelangelo had
gebroken. Dat Michelangelo uitgerekend in het gelaat van De heilige Paulus de sporen van dat gewelddadige conflict tot uitdrukking bracht, getuigt van zijn bijtende sarcasme en wijst al vooruit naar de Cappella Paolina, waar de kunstenaar aan het einde van zijn carrière zichzelf opnieuw zou portretteren in de figuur van Paulus [4].

De opdrachtgeven voor dit grafmonument was Francesco Todeschini Piccolomini, de latere paus Pius III. Hij wilde een monument oprichten dat de politieke en culturele aanwezigheid van de familie Piccolomini in Siena zou uitstralen én een begraafplaats voor zichzelf oprichten. Maar kort na zijn benoeming tot paus stierf Todeschini Piccolomini en werd begraven in het Vaticaan.

De beelden die het Piccolomini-altaar in de kathedraal zouden voltooien, werden in 1501 aan Michelangelo toevertrouwd nadat de eerder aangewezen kunstenaar, Pietro Torrigiani, het werk had verlaten na slechts een enkel beeld te hebben gerealiseerd.

In totaal waren er vijftien beelden gepland. Michelangelo werkte aan de reeks beelden in Firenze en stuurde ongeveer één beeld per jaar, met massaal gebruik van hulp, tot 1504, maar toen hoefde het Sienese bedrijf zijn ambities niet meer waar te maken, nu wordt het gelanceerd op weg naar roem en naar veel grotere projecten , zoals de David die hij in die jaren aan het beeldhouwen was.


Michelangelo Buonarroti, San Paolo, Altare Piccolomini, navata sinistra del Duomo di Siena [2]

 

Michelangelo's eerste zelfportret is deze Sint-Paulus die Michelangelo in 1501 beeldhouwde voor het Piccolomini-altaar, een apostel met een lange krullende baard, in de kathedraal van Siena en waarin de somatische kenmerken van vele volgende werken worden aangekondigd. Het lezen en becommentariëren van de brieven van Paulus was altijd een grote passie van Michelangelo, die in de coherente relatie van de apostel tussen geloof en daden zijn eigen gekwelde balans voelde tussen christelijke inspiratie en het werk van de kunstenaar. [3]

De beelden voor het Piccolomini-altaar lijken bescheidener dan andere werken die de kunstenaar eerder voltooide, waarschijnlijk ook vanwege hun positie in de vrij smalle ruimte van de nissen waarvoor ze bedoeld waren.

De San Paolo was zeker het meest geslaagde beeld, met de apostel gehuld in een zwaar gedrapeerde grote mantel in een stijl die doet denken aan Andrea del Verrocchio.

en met een tegenovergestelde houding waarin de afwijking naar de rechts van het hoofd wijst op een goed waarneembare energetische spanning, naar het voorbeeld van Donatello. Het dikke en krullende haar, het gezicht met een geconcentreerde en stevige uitdrukking zijn allemaal elementen die al in de San Procolo in Bologna worden gebruikt en die vooruitlopen op de David, zij het op kleinere schaal.


Statue di Michelangelo, Altare Piccolomini nella navata sinistra del Duomo di Siena

Michelangelo Buonarroti, San Paolo, Altare Piccolomini, navata sinistra del Duomo di Siena [4]

 

 

Michelangelo, San Gregorio, 1501-04, Altare Piccolomini, Duomo di Siena   Michelangelo, San Pio, 1501-04, Altare Piccolomini, Duomo di Siena   Michelangelo, San Pietro, 1501-04, Altare Piccolomini, Duomo di Siena

Michelangelo, San Gregorio, 1501-04, Altare Piccolomini, Duomo di Siena

 

 

Michelangelo, San Pio, 1501-04, Altare Piccolomini, Duomo di Siena

 

Michelangelo, San Pietro, 1501-04, Altare Piccolomini, Duomo di Siena

   
   

Grondplan Duomo van Siena

1) Acquasantiere di Antonio Federighi 2) S. Francesco di Sales di Raffaello Vanni 3) S.Caterina di Pier Dandini 4) Torre campanaria 5) Cappella della Madonna del Voto di Bernini 6) San Crescenzio di Luigi Mussini 7) Natività di Alessandro Casolani 8) Coro ligneo 9) Vetrata di Duccio da Buoninsegna 10) Altare maggiore di Baldassare Peruzzi 11) Lastra tombale di Giovanni Pecci di Donatello 12) Angelo portacero di Domenico Beccafumi 13) Pulpito di Nicola Pisano 14) Sant'Ansano di Francesco Vanni 15) San Giovanni Battista di Donatello 16) Libreria Piccolomini 17) Altare Piccolomini di Andrea Bregno 18) Pavimento 19) Sagrestia.

  Duomo Siena interior.svg
       

Plattegrond Duomo, Siena

 

 
   

 

Bibliografie

 

Umberto Baldini, Michelangelo scultore, Rizzoli, Milano 1973.

Marta Alvarez Gonzáles, Michelangelo, Mondadori Arte, Milano 2007.

E. WALLACE, Michelangelo at San Lorenzo: the Genius as Entrepreneur, Cambridge, Cambridge university press, 1994 | San Lorenzo 1520
Versione Italiana |  San Lorenzo 1520

Frank Zöllner C. Thoenes, Michelangelo, 1475-1564, Tashen, 2011

 

 


[1] Questa  fotografia pubblicata in territorio italiano è nel pubblico dominio. Fonte:
[2] Foto di
[3] Pietro Lanzara, Fra i marmi e le carte d' archivio alla ricerca del vero Michelangelo, Corriere della sera 23/05/2011 | www.stmoderna.it
[4] Frank Zöllner, C. Thoenes, Michelangelo, 1475-1564, Tashen, 2011, p. 49. 

 

 

 


Questo articolo incorpora materiale tratto dall'articolo di Wikipedia San Paolo (Michelangelo), pubblicato sotto lla licenza GNU Free ocumentation License.