Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 

 
Le Fonti di Siena

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14590733658).jpg

I T

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906)  [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Le Fonti di Siena | De belangrijkste bronnen van Siena en hun bottini

   
   

De Bottini van Siena vormen een ondergronds netwerk van tunnels en kanalen om water op te vangen en naar de stad te leiden. Siena werd gebouwd op de top van drie heuvels. De stad was zo beter verdedigbaar tegen vijandelijke aanvallen, maar lag zo ook ver weg van grote rivieren. De rivieren rond Siena liggen ofwel op grote afstand (de Merse, Elsa of Ombrone) of hadden wanneer ze dichterbij lagen op bepaalde tijden van het jaar een zeer laag debiet (de Arbia, Tressa of Staggia).

Tijdens de Middeleeuwen breidde Siena zich op een verrassende manier uit, maar de hydrografie van het grondgebied maakte de watervoorziening van de bevolking niet gemakkelijker.

De Siënezen slaagden er echter in het eeuwenoude probleem op te lossen met een technisch werk dat uniek is in de wereld en dat vandaag de dag nog steeds verbaast. Dankzij de speciale formatie van de ondergrondse Bottini werden middeleeuwse aquaducten uitgegraven die zich over een lengte van ongeveer 25 kilometer uitstrekken. De zandsteen van Siena is een vrij compact zandmateriaal dat de stabiliteit van de tunnels garandeert, maar vanwege zijn doorlaatbaarheid het water door de ondergrond ook laat filteren en kan worden afgevoerd naar een kunstmatig kanaal, 'gorello'genaamd dat loopt langs de natuurlijke helling van de grond totdat het uitmondt in de fonteinen van de stad.
De middeleeuwse aquaducten van Siena worden daarom door geen enkele bron gevoed, maar verzamelen water langs hun hele route, zelfs met behulp van kleine wateraders. De verschillende banen van de Bottini die vertakken in de Sienese ondergrondse ontlenen hun naam altijd aan de stadsfontein waarin ze stromen. De twee belangrijkste traktaten zijn de Bottino di Fonte Gaia en de Bottino di Fontebranda die daarom Maestri werden genoemd.

 

 

   
   
Mappa  I bottini di Siena | Le fonti di Siena e i loro acquedotti
Mappa  I bottini di Siena | Le fonti di Siena e i loro acquedotti


Bewerken:

 

De twee belangrijkste rami of takken van de bottini worden Maestro genoemd en zijn gelegen op twee verschillende niveaus: de Maestro bottino van Fontebranda, die van Fontebecci en de tak van Chiarenna (ten noorden van Siena) water naar Fontebranda brengt en op aanzienlijke diepten stroomt, en de Maestro bottino van Fonte Gaia, die recenter is maar langer, en die zich voedt met de overloop van de Fonte del Campo. Deze bottino bevloeit ook andere bronnen op lagere hoogten (Casato, Pantaneto, S. Maurizio, S. Giusto).

De hoofdtak van Fonte Gaia het reikt tot aan Fontebecci waar het zich in twee takken splitst, een van de Colombaio en de andere van Uopini en S. Dalmazio. Om het water naar Piazza del Campo te brengen, op 320 meter boven zeeniveau, was het nodig om het hoger te zoeken en daarom alleen naar het noorden, langs de kam die van Porta Camollia Fontebecci bereikt en verder, de enige richting dit werd niet onderbroken door diepe valleien zoals in plaats daarvan naar het oosten gebeurt , Ten westen en zuiden van Siena. En net naar het noorden, in het open landschap, verzamelden de twee meesterschoenen grote hoeveelheden water dat uit de velden erboven filterde; dit dwong echter de galerijen om met bakstenen te worden bekleed om te voorkomen dat het vochtige zandsteen instortte en de gorello blokkeerde. Zelfs de stenen waren echter ommuurd met criteria, waardoor er openingen overbleven die het water evenredig uit de muren en uit het gewelf lieten filteren. Deze bakstenen bekleding ontbreekt vaak onder de stad omdat de gebouwen en geplaveide straten waterinfiltratie voorkomen en met de drogere zandsteen is het instortingsgevaar minder. Juist om dergelijke gevaren en ook andere problemen te vermijden die worden veroorzaakt door de verwaarlozing van de eigenaren van het land boven de bottino of de smiragli, had de gemeente een reeks zeer strikte wetten uitgevaardigd die het verkeer van vreemden in de bottino verbood; ze verbood ook gewassen en bemesting in de strook land waaronder het kanaal passeerde (om te voorkomen dat de wortels het beschadigen en het water niet vuil wordt), het onttrekken van water voor privégebruik tijdens de buit, enz.
Vooral de angst dat degenen die binnenkwamen rustig onder de stad door konden rennen, leidde in 1467 tot het besluit om verschillende ingangen buiten de muren te sluiten. Het is geen toeval dat er verschillende pogingen van vijanden waren om de stad binnen te dringen via de aquaducten: het bekendste geval is dat van 1526, toen paus Clemens VII voorstander was van een samenzwering om de Sienese regering omver te werpen en een bondgenoot vond in Lucio Aringhieri die hij beloofde in het geheim vijandelijke troepen Siena binnen te laten via buit. De samenzwering mislukte omdat een timmerman, die om trappen was gevraagd, achterdochtig werd en de heersers waarschuwde. Zelfs tijdens het beleg van 1553 werden de buitjes geblokkeerd, maar probeerden ze de waterstroom niet te onderbreken.

 

Fonte di Follonica , Siena

Fonte di Follonica , Siena [2]

 

 
 
 
   

Le fonti maggiori

 

   

Fonte Gaia

 

  Fontebranda   Fonte d'Ovile
Fonte Nuova d'Ovile   Fonte di Follonica   Fonte del Casato

 

 

       
Fonte di Pescaia        

 

 

       
         
Fonte Gaia (Siena)   Le fonti maggiori di Siena, Fonte Branda, Siena   SienaFontedOvile03
Fonte Gaia  

Fontbranda

  Fonte d'Ovile
Fonte Nuova, Via Pian d’Ovile, Contrada della Lupa, Terzo di Camollia, Siena   La Fonte di Follonica, Valle di Follonica, Siena   SienaFonteDelCasato01

Fonte Nuova, Via Pian d’Ovile, Contrada della Lupa, Terzo di Camollia, Siena

 

 

La Fonte di Follonica, Valle di Follonica, Siena

 

 

Fonte del Casato

 

 

 

       

De bottini van Siena

   

Er zijn twee vertakkingen van de bottini die je kunt bezoeken:  Fonte Nuova en de Fonte Gaia, die de fontein op het Piazza del Campo van water voorziet. Vroeger was ook de diep gelegen bottini van Fontebranda te bezoeken.

Een bezoek aan de bottini is een betoverende, maar niet gemakkelijk te organiseren ervaring. De bezoeken worden georganiseerd door de culturele vereniging ‘La Diana’en worden meestal elke zaterdagochtend gehouden. Door het kleine aantal deelnemers per groep (8/10) zijn de wachtlijsten voor een bezoek behoorlijk lang. Reserveer dus een paar maanden van tevoren. Voor beschikbaarheid kunt u van maandag tot en met vrijdag elke ochtend bellen met het reserveringskantoor (nummer 0577-292614 / 5). De prijs van het toegangskaartje is ongeveer 9 euro .
Het gebruik van een zaklamp en wandelschoenen wordt ten strengste aanbevolen.

Meer informatie over de bottini vind je hier: I bottini di Siena – Associazione La Diana

Reserveren kan via de website van de Comune di Siena: BOTTINI, een ticket reserveren kan ook online.

Reserveren is verplicht en kan worden gemaakt door te bellen naar: 0577 / 292614/5, van maandag t / m vrijdag van 9.00 tot 13.30 uur of door een e-mail te sturen naar ticket@comune.siena.it (met vermelding van de datum, het aantal deelnemers en telefoonnummer). Op het moment van boeken wordt de beschikbaarheid voor de gevraagde datum gecontroleerd en worden de procedures voor vooruitbetaling van tickets gecommuniceerd.
Het maximale aantal bezoekers per bezoek is 8/10 personen.

 

Gemetseld waterkanaal, een Bottino, hier een Fonte Gaia-kanaal, Siena
Gemetseld waterkanaal, een Bottino, hier een Fonte Gaia-kanaal, Siena

 

Fabio Bargagli Petrucci, Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV, 1906, Siena : Olschk
Click here to view book online to see this illustration in context in a browseable online version of this book.

Web page on Open Library | Web | pdf | epub

Full text of "Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV"

Catoni G., Il fiero Podestà. Fabio Bargagli Petrucci e il patrimonio di SienaSiena, Fondazione Monte dei Paschi di Siena, 2010

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV, 1906 | Galleria fotografica

 

 

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV, 1906
Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV, 1906

Fabio Bargagli Petrucci was een belangrijke persoonlijkheid voor de Sienese cultuur van de twintigste eeuw. Hij was auteur van twee kostbare delen over De bronnen van Siena en hun aquaducten en promotor van talrijke culturele initiatieven. Zijn zoon gidst nog steeds een beperkt aantal bezoekesr rond in de bottini van Siena.

 

 

Bibliografia


Catoni G., Il fiero Podestà. Fabio Bargagli Petrucci e il patrimonio di SienaSiena, Fondazione Monte dei Paschi di Siena, 2010

 

Galleria fotografica Siena

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV, 1906 | Galleria fotografica

 

Le fonti maggiori

 

   
Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14754353596)   Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14590876007)   Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14777373525)

Fonte Gaia, veduta generale

 

  Fonte Gaia, il braccio sinistro   Fonte Gaia, il braccio destro

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14590878057)

  Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14590865047)    
Acca Larentia  

Fabio Bargagli Petrucci, La Madonna di Jacobo della Quercia, ora nel Museo dell’Opera del Duomo

 

 

 

 

Fonti di Fontebranda - sotto la Basilica di San Domenico   Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14590839907)   Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14754331776)

Fonti di Fontebranda - sotto la Basilica di San Domenico

 

  Fontebranda  

Vasche di Fontebranda

 

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14777343095)   Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14590689858)   Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14590642750)
Fontebranda, lavatoio   Fontebranda  

Fonte d'Ovile

 

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14777358335)   Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14754351326)   Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14590648140)

Fonte Nuova

 

  Fonte Nuova   Fonte Nuova
Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14590618640)       Siena, Fonte di Follonica, uno o più bottini portavano l’acqua al bacino principale, posto più in alto rispetto alla seconda vasca

Fonte di Follonica

 

     

Fonte di Follonica

 

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14797212443)   Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14797206453)    

Fonte del Casato

 

  Fonte di Pescaia    

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV, 1906 | Galleria fotografica

 

    Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14797229953)    
   

Fonte delle Sperandie

 

   

Fabio Bargagli Petrucci, Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV, 1906, Siena : Olschk
Click here to view book online to see this illustration in context in a browseable online version of this book.

Web page on Open Library | Web | pdf | epub

Full text of "Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV"

A Multi-Hop LoRa Linear Sensor Network for the Monitoring of Underground Environments: The Case of the Medieval Aqueducts in Siena, Italy, by Andrea Abrardo and Alessandro Pozzebon (Department of Information Engineering and Mathematical Sciences, University of Siena, 53100 Siena) | www.mdpi.com

Michael P. Kucher, The Water Supply System of Siena, Italy: The Medieval Roots of the Modern Networked City, Routledge, 2005, ISBN: 9780415971669

Antonio Maria Baldi, GLI ANTICHI BOTTINI SENESI, Geologo : Studio di Geologia e Geofisica (S:G:G.) s.r.l. - Siena

[1] Foto: Source book page: https://archive.org/stream/lefontidisienaei01barg/lefontidisienaei01barg#page/n427/mode/1up, No restrictions, Link
[2] Photo by LigaDue,  licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license