Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Piazza del Campo, Fonte Gaia

N L

Piazza del Campo, Fonte Gaia, Siena, bassorilievo della Fonte Gaia (pannello laterale sinistro con la Creazione di Adamo, La Sapienza e La Speranza)[1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Piazza del Campo, Fonte Gaia, Siena, bassorilievo della Fonte Gaia (pannello laterale sinistro con la Creazione di Adamo)

   
   

Piazza del Campo is een schelpvormig stadsplein in het centrum van de Italiaanse stad Siena. Eén van de opvallendste bezienswaardigheden op de Piazza is de Fonte Gaia, Siena's symbool van de quattrocento.

Maria en Kind staan centraal in de fontein afgebeeld, omringd door christelijke en wereldlijke deugden. Op de zijkantreliëfs worden verhalen uit Genesis afgebeeld: links de schepping van Adam en rechts de vlucht uit de tuin van Eden. Ook de waterspuwende wolven maakten deel uit van d iconografie: zij verbeelden de moeder-wolf van Remus en Romulus, en zijn een wezenlijk deel van de ontstaansgeschiedenis van Siena.

De originele sculpturen waren door de slechte kwaliteit van het gebruikte marmer eeuwenlang onderhevig aan slijtage en erosie en werden in 1858 vervangen door kopieën van Tito Sarrocchi. De oorspronkelijke beelden werden overgebracht naar de Loggia van Palazzo Pubblico.Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV (1906) (14777373525)

Fabio Bargagli Petrucci, Fonte Gaia di Jacobo della Guercia (Ricostruzione del braccio destro, nella loggia del Palazzo della Signora) [2]

Vandaag kan je de beelden en panelen bewonderen in het voormalige ziekenhuiscomplex Ospedale Santa Maria della Scala , dat tegenwoordig in gebruik is als museum.

Ospedale Santa Maria della Scala

Fonte Gaia, het vijftiende-eeuws meesterwerk van Jacopo della Quercia,kreeg hier een nieuw leven. Sinds maart 2011, na twintig jaar restauratie, wordt de beeldengroep hier opnieuw tentoongesteld.
Jacopo della Quercia voltooide de Fonte Gaia in 1419. Door het dagelijkse leven dat plaatsvond op het Piazza del Campo en het gebruikte zwakke materiaal, het marmer van de Montagnola Senese, leed de fontein aan een indrijgende erosie en degradatie.
De restauratie van de Fonte Gaia begon in 1989 onder supervisie van de Opificio delle Pietre Dure in Firenze. De oude bas-reliëfs zijn niet geassembleerd om de oorspronkelijke fontein te reconstrueren, maar zijn geplaatst naast afgietsels en gipsmodellen die zijn gebruikt om de kopie op Piazza il Campo te realiseren.

 

   
   

Mappa Fonte Gaia, Piazza del Campo, Siena| Ingrandire mappa


 
   

   

   

Fonte Gaia | Galleria fotografica


 

   
Jacopo della Quercia, disegno Fonte Gaia     Fonte Gaia, Loggia Palazzo Pubblico
Jacopo della Quercia, disegno Fonte Gaia  

Fonte Gaia in piazza del Campo a Siena, 1856, Archivi Alinari, Firenze

 

  Fonte Gaia, Loggia Palazzo Pubblico
Fonte Gaia (Siena)   Siena.Campo.Gaia.fountain02   Siena.Campo.Gaia.fountain03

Fonte Gaia

 

  Parto centrale della Fonte Gaia   Lato destro della Fonte Gaia
Detall de la Font Gaia de Siena   Font Gaia, Siena   Siena, Fonte Gaia

Particolare Fonte Gaia

 

 

 

 

   

La Fonte Gaia di Jacopo della Quercia: Storia e restauro di un capolavoro dell'arte senese, Sara Dei, Enrico Toti (Editors)

The History of the Aqueduct Supplying the Fonte Gaia | History of the Bottino aqueduct

Bottini medievali senesi |www.bottinimedievalisenesi.it

Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV, 1906 | Galleria fotografica


[1] Foto di Shesmax, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale
[2] Foto: Fonte: Fabio Bargagli Petrucci, Le fonti di Siena e i loro aquedotti, note storiche dalle origini fino al MDLV, 1906, Siena : Olschk.
Source book page: https://archive.org/stream/lefontidisienaei01barg/lefontidisienaei01barg#page/n418/mode/1up