Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino


MOnte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 

Villa Lante, tuinen met de Fontana dei Mori (ook bekend als Fontana del Quadrato)Fontana del quadrato o dei Mori in Villa Lante, Bagnaia (0)


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


De tuinen van Villa Lante in Bagnaia, nabij Viterbo

   
   

Villa Lante, een monumentale Italiaanse villa die dateert uit de late renaissance, is gelegen in het dorpje Bagnaia dat een kleine middeleeuwse stadskern heeft, nabij Viterbo. Het ontwerp van villa en tuinen wordt toegeschreven aan Jacopo Barozzi da Vignola. Het ontwerp is in de stijl van het maniërisme (late renaissance).

De elegante 16de-eeuwse villa bestaat uit twee identieke villa's (palazzine) en wordt omringd door in geometrische patronen aangelegde Italiaanse tuinen met talrijke beelden en fonteinen.

Villa Lante is gebouwd tussen ongeveer 1566 en 1596. Voor de architectuur van de tuinen werd Pirro Ligorio geraadpleegd, de architect-archeoloog-schilder die het architecturale en iconologische programma van Villa d'Este in Tivoli had uitgetekend, en op de Siënese architect en wateringenieur Tommaso Ghinucci, die ook in Tivoli had gewerkt.
De beroemde tuin heeft een aantal wonderlijke beeldhouwwerken, die enigszins vergelijkbaar zijn met de tuinen van Bomarzo. Maar vooral het spel van ingenieus ontworpen waterpartijen en in peperino uitgevoerde sculpturen en fonteinen spreekt tot de verbeelding.   
   

Triggs Garden craft 1913 page 47 b Plan of Villa Lante-modified.png

Plan de Villa Lante door i Henry Inigo Triggs (* 28. Februar 1876 in Chiswick; † 8. April 1923)

 

De tuin is opgebouwd uit verschillende terrassen. De unieke fontein Fontana dei Mori van Giamboligna is het brandpunt van deze ongewone compositie van de twee palazzine en het plein van buxushagen en kruisende wandelpaden.

De 16e eeuw was in Italië een tijd van grote rijkdom. Adel en geestelijkheid wedijverden om deze te tonen en uitbundig te beleven met vele gasten. Tuinen waren hiervoor een geliefd middel, spectaculair in ontwerp en rijk gedecoreerd. De opmerkelijke karakteristieken van het Villa Lante complex zijn de perfecte symmetrie en de vernuftige toepassingen van water, afkomstig uit natuurlijke bronnen in een bergachtig omgeving. Een verval van 16 meter bood de mogelijkheid voor de aanleg van vier terrassen, gecombineerd met rijk gedecoreerde fonteinen op een wateras. (1)

In het hart van het eerste centrale terras, in het midden van het bassin, bevindt zich de Fontana dei mori (Fontein van de Moren) van Giambologna. Vier levensgrote Saracenen staan rond twee leeuwen; ze houden de heraldische drieberg omhoog, het wapenschild van Montalto, bekroond door de stervormige fonteinstraal.

Giambologna, ook wel Jean Bo(u)logne, Giovanni Bologna of Giovanni da Bologna genoemd, was een Vlaams beeldhouwer en één van de belangrijkste en meest invloedrijke beeldhouwers van de maniëristische stijl.

 

 
   
 

Villa Lante, Giardini

Fontana del quadrato o dei mori in Villa Lante (Bagnai) ()

 

De tuin is opgebouwd uit verschillende terrassen. Tegen de achterste muur van het derde terras bevindt zich een dubbele trap waarvoor twee grote liggende riviergoden zijn geplaatst (ca. 1568). De twee reuzen stellen de Arno en de Tiber voor en herinneren aan gelijkaardige giganten in het Parco dei Mostri in Bomarzo.
De riviergoden in Bagnaia hebben een zeer klassiek uiterlijk en beschikken over de conventionele attributen: een urn en een hoorn des overvloeds. Dit laatste verwijst naar de vruchtbaarheid dat water aan het land brengt. Maar wat er ontbreekt is een attribuut dat deze riviergoden verbindt aan een specifieke rivier. In de nissen in de muur staan beelden van Flora en Pomona, de godinnen van de bloemen en het fruit. Het water komt van boven in de vaas van de fontein terecht die vervolgens overspoelt. Hierdoor wordt het bassin gevuld.(2)

 

Villa Lante, Bagnaia, Fontana dei Gigant

Villa Lante, Bagnaia, Fontana dei Giganti. De riviergoden symboliseren de overvloed van water in de tuin [3]

 

 

Voor de fonteinen en inventieve waterpartijen in de tuin van Villa Lante deed Vignola een beroep op Tommaso Ghinucci, een Siënese architect en wateringenieur die actief was in Viterbo, Tivoli en Rome. Hij heeft een complex hydraulisch systeem ontworpen, dat de uitgebreide fonteinen, vijvers en grotten met elkaar verbindt.
Een ideaal bezoek aan de tuinen begint eigenlijk boven in het park.
Vanuit de bovenste fontein, de Fontana del Diluvio heb je een mooi uitzicht over het geheel. Vanaf hier stroomt het water naar la Fontana del Delfine, la Fontana della Catena, la Fontana dei Giganti, la Tavola del Cardinale, la Fontana del Lumini en tenslotte la Fontana dei Mori.
Een unieke fontein is de Tavola del Cardinale: in het midden van een lange stenen tafel stroomt water. Tijdens zomerse banketten kon hier de wijn koel gehouden worden.
Ook hoger in het park, nog boven de Fontana del Diluvio zijn nog enkele fonteinen, la Fontana dei Leoncini, la Fontana del Conservone en de Fontana abbeveratoio.

Het 22 hectare grote voormalige jachtdomein of barco is vrij toegankelijk. De oorspronkelijke hoofdpoort is gesloten, de bezoekerstoegang is nu aan de zijkant van Palazzina Gambara, via een poort in de ommuring.
Buiten diue muren, vlakbij de ingang van het publieke park staat de De Fontana del Pegaso, het is de eerste fontein die de bezoeker te zien krijgt.

 

Villa Lante, Bagnaia
Palazzina Gambara, Villa Lante in Bagnaia, nabij Viterbo
Villa Lante, Bagnaia, Fontana dei Giganti
Villa Lante, Bagnaia

Palazzina Gambara, Villa Lante in Bagnaia

 

Villa Lante, Bagnaia, Fontana dei Giganti
Fontana con le statue del Giambologna, Villa Lante, Bagnaia   Fontana del quadrato o dei Mori in Villa Lante, Bagnaia   Barca con archibugiere, fontana del quadrato o dei mori in Villa Lante (Bagnai)
Fontana dei Mori, con le statue del Giambologna, Villa Lante, Bagnaia  

Fontana del quadrato o dei Mori in Villa Lante, Bagnaia

 

Barca con archibugiere, fontana del quadrato o dei mori in Villa Lante (Bagnai)

 

Photo Paolo Villa VR 2016 (VT) F0164086bisa Bagnaia, Villa Lante, fontane, Fontana del quadrato o dei mori   Fontana con le statue del Giambologna, Villa Lante, Bagnaia   Palazzina Montalto, Villa Lante in Bagnaia
Giambologna, Fontana dei Mori, Villa Lante (Bagnaia)  

Fontana con le statue del Giambologna, Villa Lante, Bagnaia

 

 

Palazzina Montalto, Villa Lante in Bagnaia

 

Photo Paolo Villa VR 2016 (VT) F0164126 Bagnaia, Villa Lante, fontane, Fontana del Pegaso   Fontana del Pegaso, muzen, Villa Lante in Bagnaia   Fontana del Pegaso, Villa Lante in Bagnaia

Fontana del Pegaso, Villa Lante in Bagnaia

 

  Fontana del Pegaso, muzen, Villa Lante in Bagnaia   Fontana del Pegaso, Villa Lante in Bagnaia

Fresco's en grotesken in de Stanza della Caccia, Palazzina Gambara

Villa Lante is ook beroemd omwille van zijn mooie loggia's in de twee Palazzine in de tuin, Palazzina Gambara, en Palazzina Montalto. La Palazzina Gambara is een van de twee palazzine die Vignola tekende voor de Park.
Bezoekers komen binnen via een stenen trap tegenover de Pegasus fontein. Hier liet kardinaal Gambara een palazzina bouwen, toen hij besloot zijn erfenis als zomerverblijf in te richten. De gebouwde villa werd gesitueerd aan de zijkant van het tuinontwerp en gebouwd in de strakke, sobere vorm van een kubus. [1] De plafonds van de Loggia zijn rijkelijk versierd met fresco's en grotesken. Op de zijmuren bevindt zich een goed bewaarde grote muurschildering, daterend van voor 1580. De tuin is met zijn omgeving gedetailleerd weergegeven en blijkt op hoofdlijnen onveranderd. Rechts onder zijn de bezoekerspoort en de Pegasus fontein herkenbaar. Te zien is ook dat Villa Lante een apart deel van het als jachtterrein ommuurde barco vormt. Zo’n grote panoramaschildering wordt in het Italiaans vedute genoemd, een fenomeen dat ontstond in de Vlaamse schilderkunst van die tijd.[1]

 

Villa lante0005.jpg

Palazzina Gambara, Villa Lanta, Bagnaia. La Palazzina fu la prima a essere costruita dal cardinal Gambara, tra il 1568 e il 1578 [4]

 

La Palazzina Gambara werd gebouwd door kardinaal Gambara, tussen 1568 en 1578. Op deze villa staan bovenaan de stemmi of de symbolen uit het wapenschild van de kardinaal: de kreeft of gambero. Verder zien we een toorts en een komeet. Ook in de tuin komen deze symbolen terug: boven in de Fontana della Catena welt het water op uit een grote kreeft en een terras lager vloeit het water, nog steeds tussen twee garnalenklauwen, in de Fontana dei Giganti.
De stemmi van kardinaal Montalto, de opvolger van Gambara, worden door Giambologna ook mooi zichtbaar gemaakt in de Fontana dei mori (Fontein van de Moren) van Giambologna. Vier levensgrote Saracenen staan rond twee leeuwen; ze houden de heraldische drieberg omhoog, het wapenschild van Montalto, bekroond door een stervormige fonteinstraal.


Stanza della Caccia

In het Palazzina Gambara zijn bijna alle kamers voorzien van fresco's van prestigieuze kunstenaars. De fresco's in de Stanza della Caccia worden toegeschreven aan Antonio Tempesta.


Palazzina Montalto

Het Palazzina Montalto werd rond 1590 voltooid na de dood van fardinaal Gambara. De loggia van het gebouw werd versierd tussen 1613 en 1615, door Agostino Tassi en Cavalier d'Arpino. De fresco's hebben hier heeft een andere stijl. De muurschilderijen maken gebruik van trompe-l’oeil. Er zijn mooie koepels met exotische vogels.
Deze fresco's zijn het werk van Agostino Tassi.
De vier allegorieën en putti zijn het werk van Orazio Gentileschi.

 

Villa Lante, Loggia della Palazzina Gambara, affresco della Villa Lante   Bagnaia Villa Lante

 

 

Grotesken, Stanza della Caccia, Casino Gambara in Villa Lante
Villa Lante, Loggia della Palazzina Gambara, affresco della Villa Lante  

Stanza della Caccia, Casino Gambara in Villa Lante, Bagnaia

 

 

 

Grotesken, Stanza della Caccia, Casino Gambara in Villa Lante
 

 

 

 

   

Mappa Villa Lante, Bagbaia | Ingrandire mappa

 


Andrea Alessi, La decorazione pittorica della Palazzina Gambara a Bagnaia |www.bibliotecaviterbo.it


Holiday accomodation in Tuscany


Het vakantiehuis Podere Santa Pia bevindt zich in het zuiden van Toscane, in het hartje van de Toscaanse Maremma, op 30 km van Montalcino. Podere Santa Pia is is een prachtige voormalige klein kloosterboerderij uit de 19e eeuw. Het is een ideale bestemming voor mensen die een vakantie in de natuur willen doorbrengen: duizenden hectare ongerepte natuur omringen het authentieke vakantiehuis, dat nog niets van zijn eeuwenoude charme verloren heeft. De ruwe natuurstenen muren aan de buitenkant, de terracotta vloeren, de grote open haard in de keukenen hier en daar robuuste houten balkenplafonds zorgen voor een karakteristieke oude Toscaanse sfeer, aangevuld meteen sfeervole kunstzinnige decoratie met hedendaagse grafiek. Italiaanse buren vertelden dat dit vroeger een klein klooster was. Hier trokken jonge vrouwen zich terug om zich aan een geestelijk leven in een ongerepte omgeving te wijden. De omgeving is adembenemend. Er is plaats voor 10 personen.

Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia  Podere Santa Pia, cucina

Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

 

  Podere Santa Pia, cucina
   
 

 

 

     
Podere Santa Pia, situata sulle splendide colline del valle d'Ombrone nel cuore della Maremma

         


[0] Photo by Roberto Ferrari from Campogalliano (Modena), Italy - Giardini #1, CC BY-SA 2.0, Link
[1] Julia Voskuil | De renaissance tuin Villa Lante di Bagnaia
[2] Sabine Tol, De Riviergod in een Stroom van Tijd: De ontwikkeling in vorm en functie van een iconografisch motief tot 1600, p 49.
[3] Photo by Brookie, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported  license.
[4] Photo by Renehaas, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.


 

Dit artikel maakte ook gebruik van het Wikipedia artikel Villa Lante (Bagnaia), die fragmentn zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen