Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino


MOnte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 

Bagnaia, Villa Lante Fontana dei Giganti, in Villa Lante, Bagnaia (1)


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Fontana dei Giganti, Villa Lante, Bagnaia, Viterbo

   
   

Villa Lante, een monumentale Italiaanse villa die dateert uit de late renaissance, is gelegen in het dorpje Bagnaia nabij Viterbo. Het ontwerp van villa en tuinen wordt toegeschreven aan Jacopo Barozzi da Vignola. Boven in het park, aan de Fontana del Diluvio heb je een mooi uitzicht op het schitterende park met zijn fonteinen en twee palazzi. Van de Fontana del Deluvio loopt het water achtereenvervolgens door la Fontana del Delfine, la Fontana della Catena, la Fontana dei Giganti, la Tavola del Cardinale, la Fontana del Lumini en tenslotte la Fontana dei Mori.

De Fontana dei Giganti is een indrukwekkende fontein, die geflankeerd wordt door twee riviergoden. De riviergod links van de trap verwijst naar de Arno en naar Firenze, als eerbetoon aan de familie de Medici die de planten leverden voor il barco of het jachtterrein. De riviergod rechts verwijst naar de Tiber en naar Rome.
De twee reuzen herinneren aan gelijkaardige giganten in het Parco dei Mostri in Bomarzo, waar Vignola ook actief was.


   
   

Mappa Fontana dei Giganti, Villa Lante, Bagnaia | Grotere kaart bekijken

 

Villa Lante is gebouwd tussen ongeveer 1566 en 1596. Voor de architectuur van de tuinen werd Pirro Ligorio geraadpleegd, de architect-archeoloog-schilder die het architecturale en iconologische programma van Villa d'Este in Tivoli had uitgetekend, en op de Siënese architect en wateringenieur Tommaso Ghinucci, die ook in Tivoli had gewerkt.

De tuin is opgebouwd uit verschillende terrassen. De Fontana del Diluvio staat op hoog panoramisch punt van het park en biedt een mooi uitzicht op de fonteinen en gebouwen in Villa Lante. De fontein voedt ook de lager gelegen waterpartijen.
Vanaf de Fontana dei Delfini brengt een unieke, garnalenvormige keten het water tot aan de lagere Fontana dei Giganti.

De riviergoden in Bagnaia hebben een zeer klassiek uiterlijk en beschikken over de conventionele attributen: een urn en een hoorn des overvloeds. Dit laatste verwijst naar de vruchtbaarheid dat water aan het land brengt. Maar wat er ontbreekt is een attribuut dat deze riviergoden verbindt aan een specifieke rivier. In de nissen in de muur staan beelden van Flora en Pomona, de godinnen van de bloemen en het fruit. Het water komt van boven in de vaas van de fontein terecht, die overstroomt en het bassin met water vult.(2)

 

Jardins da Villa Lante em Bagnaia1.jpg

Fontana dei Giganti en Fontana della Tavola, Villa Lante, Bagnaia [3]

 

Voor de Fontana dei Giganti staat opnieuw een bijzondere fontein, de Fontana della Tavolaof de Mensa del Cardinale, een uit peperoni tufsteen uitgeholde tafel. In het midden van de tafel stroomt zacht kabbelend water. Tijdens zomerse banketten kon hierin de wijn koel gehouden worden.
Vignola deed voor deze fontein een beroep op Pirro Ligorio, waarmee hij eerder al had samengewerkt in de Villa Farnese in Caprarola.


 
   

Het park il barco en de fonteinen van Villa Lante

 

Mappa OpenStreetMap Villa Lante, Bagnaia | Ingrandire mappa

 

Villa Lante en de

Het ontwerp van de residentiële villa gebeurde in opdracht van kardinaal Gianfrancesco Gambara en omvatte een bosrijk park, een Italiaanse tuin of giardino all'Italiana met geometrische hagen van buxus, standbeelden in peperino, fonteinen met waterpartijen en twee symmetrisch ingeplante gebouwen. Het wapenschild van de kardinaal wordt afgebeeld op de Palazzina Gambera, en zichtbaar gemaakt in de Fontana della Catena del gambero.

 

 

 

Van de Fontana del Deluvio loopt het water achtereenvervolgens door la Fontana del Delfine, la Fontana della Catena, la Fontana dei Giganti, la Tavola del Cardinale, la Fontana del Lumini en tenslotte la Fontana dei Mori (2)

 

       
Fontana del Diluvio, Villa Lante (Bagnaia)   Fontana dei Dolfini, Villa Lante, Bagnaia   Fontana della Catena, in Villa Lante, Bagnaia

Fontana del Diluvio, Villa Lante (Bagnaia)

 

  Fontana dei Delfini, Villa Lante, Bagnaia   Fontana della Catena, in Villa Lante, Bagnaia
Fontana del quadrato o Fontana dei Mori in Villa Lante, Bagnaia   Villa Lante, Bagnaia, Fontana dei Giganti

  Fontana dei Lumini, Villa Lante, Bagnaia, Viterbo

Fontana del quadrato o Fontana dei Mori in Villa Lante, Bagnaia

 

 

Villa Lante, Bagnaia, Fontana della Tavola

 

  Fontana dei Lumini, Villa Lante, Bagnaia, Viterbo
Palazzina Montalto, Villa Lante in Bagnaia   Fontana con le statue del Giambologna, Villa Lante, Bagnaia   Photo Paolo Villa VR 2016 (VT) F0164086bisa Bagnaia, Villa Lante, fontane, Fontana del quadrato o dei mori

Palazzina Montalto, Villa Lante in Bagnaia

 

 

Fontana con le statue del Giambologna, Villa Lante, Bagnaia

 

  Giambologna, Fontana dei Mori, Villa Lante (Bagnaia)
Villa Lante, Bagnaia
Fontana del quadrato o dei mori in Villa Lante (Bagnaia)   Barca con archibugiere, fontana del quadrato o dei mori in Villa Lante (Bagnaia)
Villa Lante, Bagnaia
Fontana del quadrato o dei mori in Villa Lante (Bagnaia)

  Barca con archibugiere, fontana del quadrato o dei mori in Villa Lante (Bagnaia)
         
         
   

 

   


Andrea Alessi, La decorazione pittorica della Palazzina Gambara a Bagnaia |www.bibliotecaviterbo.it


Holiday accomodation in Tuscany


Podere Santa Pia is een prachtig vakantiehuis, omringd door eeuwenoude eiken en gelegen op een panoramisch punt waar je kan t genieten van een adembenemend uitzicht over de Toscaanse Maremma, over de valleien van de Ombrone en de Orcia die in Cinigiano samenvloeien. Het voormalige kleine klooster voor vrouwen is een ideale bestemming voor mensen die een vakantie in de natuur willen doorbrengen: duizenden hectare ongerept landschap omringen het authentieke vakantiehuis dat nog niets van zijn eeuwenoude charme verloren heeft. De ruwe natuurstenen muren aan de buitenkant, de terracotta vloeren, de grote open haard in de keuken en hier en daar robuuste houten balkenplafonds zorgen voor een karakteristieke oude Toscaanse sfeer. Italiaanse buren vertelden dat dit vroeger een klein klooster was. Hier trokken jonge vrouwen zich terug om zich aan een geestelijk leven in een ongerepte omgeving te wijden.

Case vacanza in Toscana | Podere Santa PiaColline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

 
Podere Santa Pia, giardino
 
Colline sotto Podere Santa Pia
   
 

 

 

     
Podere Santa Pia overlooks a valley characterised by all the elements of the Tuscan landscape: vineyards, pastures, small forests, wheat fields, olive groves and downey oaks. On a clear day you can see as far as Corsica to the south.

 


[1] Photo by Tifoitalia, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
[2] Sabine tol, De Riviergod in een Stroom van Tijd: De ontwikkeling in vorm en functie van een iconografisch motief tot 1600 | www.academia.edu
[3] Photo by Roberto Ferrari from Campogalliano (Modena), Italy - Giardini #1, CC BY-SA 2.0, Link

Photo by Renehaas, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.