Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino


MOnte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 

Barca con archibugiere, fontana del quadrato o dei mori in Villa Lante (Bagnai)Barca con archibugiere, fontana del quadrato o dei mori in Villa Lante (Bagnaia) (1)

,

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


De tuinen van Villa Lante in Bagnaia, nabij Viterbo

   
   

Het oude stadje Bagnaia was in de 15e eeuw de zomerresidentie van de kardinalen van het nabijgelegen Viterbo. Het was kardinaal Francesco Gambara die aan de tuinen van Villa Lante door de architect Jacopo Barozzi da Vignola liet aanleggen.
De elegante 16de-eeuwse villa bestaat uit twee identieke gebouwen (palazzine) en wordt omringd door een in geometrische patronen aangelegde Italiaanse tuin met talrijke beelden en fonteinen.
De fontein of vijver is in vier gelijke delen verdeeld. In het midden staat op een rond eiland de fontein van de Moren. De fontein is door vier loopbruggen met de tuin verbonden.

Villa Lante is gebouwd tussen ongeveer 1566 en 1596. Voor de architectuur van de tuinen werd Pirro Ligorio geraadpleegd, de architect-archeoloog-schilder die het architecturale en iconologische programma van Villa d'Este in Tivoli had uitgetekend, en op de Siënese architect en wateringenieur Tommaso Ghinucci, die ook in Tivoli had gewerkt.
De beroemde tuin heeft een aantal wonderlijke beeldhouwwerken, die enigszins vergelijkbaar zijn met de tuinen van Bomarzo. Maar vooral het spel van ingenieus ontworpen waterpartijen en in pepperino uitgevoerde sculpturen en fonteinen spreekt tot de verbeelding.
Villa Lante werd in 2011 uitgeroepen tot mooiste tuin van Italië  door Il Parco più bello d'Italia.[5] Het was de negende editie van het evenement. Eerdere winnaars waren de tuin van Valsanzibio di Galzignano Terme (2003), van La Mortella a Ischia (2004), de tuinen van Castello Trauttmansdorff a Merano (2005), Villa d'Este a Tivoli (2006), de tuinen van Isola Bella ( 2007), Villa Pisani in Stra (2008), Reggia di Caserta (2009) en de tuinen van het Castello di Racconigi (2011).   
   

Triggs Garden craft 1913 page 47 b Plan of Villa Lante-modified.png

Plan de Villa Lante door i Henry Inigo Triggs (* 28. Februar 1876 in Chiswick; † 8. April 1923)

 

 
   

Van september 1580 tot november 1581, in het jaar dat volgde op het verschijnen van zijn Essais maakte de Franse filosoof Montaigne (1533-1592) via Zwitserland en Duitsland een reis naar Italië. Hiervan schreef hij samen met zijn secretaris een gedetailleerd verslag in het Frans en het Italiaans. Montaigne omschreef Villa Lante als 'één van de rijkst versierde die ik ooit zag’. Begin 1581, in Rome, is Montaigne na het ontslag van deze secretaris zijn Journal zelf gaan bijhouden, gedeeltelijk in het Frans, maar voor het grootste deel in het Italiaans.(6)
Bij zijn bezoek aan Villa Lante was de villa in het bezit van kardinaal Gianfrancesco Gambara, de opdrachtgever van de ville en het park. Enkel het Palazzina Gambara stond toen in de tuinen van de villa (het tweede casino of palazzino zou pas 10 jaar later door Kardinaal Montalto Peretti gebouwd worden). In het midden van de fontein, de Fontana del quadrato stond toen nog een piramide die Montaigne tot lyrischde omschrijvingen inspireerde:

«Tra mille altre membra di questo eccellente corpo si vede una piramide alta, la quale butta acqua in assaissimi modi diversi; questa monta, questa cala. A torno a questa piramide sono quattro laghetti belli, chiari, netti, gonfi d’acqua. Nel mezzo di ciascuno una navicella di pietra con due archibugieri, i quali tirano acqua, e la balestrano contra la piramide: ed un trombetto in ciascuna, che tira ancora lui acqua».
En Montaigne besluit zijn visie even lyrisch: «E si va a torno a questi laghi e piramide per bellissimi viali con appoggi di bella pietra lavorati molto artificiosamente».


De fontein werd door kardinaal Peretti Montalto aangepast ter gelegenheid van het bezoek van paus Clemens VIII in 1597. Hij verving de piramide door de groep van de vier moren die zijn wapenschild vasthouden.

 

Fontana del quadrato o dei mori in Villa Lante (Bagnai) ()

 

Voor de fonteinen en inventieve waterpartijen in de tuin van Villa Lante deed Vignola een beroep op Tommaso Ghinucci, een Siënese architect en wateringenieur die actief was in Viterbo, Tivoli en Rome. Hij heeft een complex hydraulisch systeem ontworpen, dat de uitgebreide fonteinen, vijvers en grotten met elkaar verbindt.

 

Mappa OpenStreetMap Villa Lante, Bagnaia | Ingrandire mappa

 


Andrea Alessi, La decorazione pittorica della Palazzina Gambara a Bagnaia |www.bibliotecaviterbo.it


Holiday accomodation in Tuscany


Het vakantiehuis Podere Santa Pia bevindt zich in het zuiden van Toscane, in het hartje van de Toscaanse Maremma, op 30 km van Montalcino. Podere Santa Pia is is een prachtige voormalige klein kloosterboerderij uit de 19e eeuw. Het is een ideale bestemming voor mensen die een vakantie in de natuur willen doorbrengen: duizenden hectare ongerepte natuur omringen het authentieke vakantiehuis, dat nog niets van zijn eeuwenoude charme verloren heeft. De ruwe natuurstenen muren aan de buitenkant, de terracotta vloeren, de grote open haard in de keukenen hier en daar robuuste houten balkenplafonds zorgen voor een karakteristieke oude Toscaanse sfeer, aangevuld meteen sfeervole kunstzinnige decoratie met hedendaagse grafiek. Italiaanse buren vertelden dat dit vroeger een klein klooster was. Hier trokken jonge vrouwen zich terug om zich aan een geestelijk leven in een ongerepte omgeving te wijden. De omgeving is adembenemend. Er is plaats voor 10 personen.

Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia  Podere Santa Pia, cucina

Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

 

  Podere Santa Pia, cucina
   
 

 

 

     
Hills below Podere Santa Pia
         


[1] Photo by Ljuba brank, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
[2] Sabine Tol, De Riviergod in een Stroom van Tijd: De ontwikkeling in vorm en functie van een iconografisch motief tot 1600, p 49.
[3] Photo by Brookie, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported  license.
[4] Photo by Renehaas, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
[5] Più informazione su www.ilparcopiubello.it
[6] Bron: Anton haakman, Michel de Montaigne, De Revisor. Jaargang 19( 1992).


 

Dit artikel maakte ook gebruik van het Wikipedia artikel Villa Lante (Bagnaia), die fragmentn zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen