Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript



Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
Art in Tuscany

Ambrogio Lorenzetti, Maestà, 1334-1336[4], affresco, cappella di San Galgano a Montesiepi (presso l'abbazia di San Galgano)

Ambrogio Lorenzetti, Maestà, 1334-1336, affresco, cappella di San Galgano a Montesiepi [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Ambrogio Lorenzetti, Maestà, 1334-1336, fresco, cappella di San Galgano in Montesiepi

   
   

Ambrogio Lorenzetti was een schilder van de Sienese school die actief was van ongeveer 1317 tot 1348. Zijn belangrijkste werk is De allegorie van goede en slechte regering in de Sala dei Nove in het Palazzo Pubblico in Siena. Ambrogio werd waarschijnlijk opgeleid in de werkplaats van Duccio di Buoninsegna, net als zijn oudere broer Pietro Lorenzetti en Simone Martini.
Lorenzetti werd sterk beïnvloed door zowel de Byzantijnse kunst en klassieke kunstvormen en gebruikte deze om een unieke en persoonlijke schilderstijl te creëren. Zijn werken onderscheiden zich vooral door een sterke allegorische en complexe symboliek en door de diepgaande menselijkheid van de voorgestelde onderwerpen en hun relaties.

De Maestà van Massa Marittima is een van de eerste grote werken van Ambrogio Lorenzetti. Het grote paneel wordt bewaard in het Museo di arte sacra in Massa Marittima. Het is een van de grote Maestà's van deze kunstenaar: de andere twee werden in fresco geschilderd in de kerk van Sant'Agostino in Siena, in de Loggia van het Palazzo Pubblico en in de kapel van Montesiepi (Chiusdino).


De Maestà in de cappella di San Galgano in Montesiepi

Dankzij de intuïtie van Frederick Mason Parkins, een Amerikaans kunsthistoricis, kreeg de picturale decoratie van de kapel van San Galgano in Montesiepi een opwaardering. In 1904 bracht hij de reeks fresco's onder de aandacht van critici en schreef de werken toe aan Ambrogio Lorenzetti benaderde.
De cyclus siert de kapel naast de Romaanse kerk van San Galgano, een cirkelvormig gebouw, vlakbij de beroemde cisterciënzerabdij. De in baksteen opgetrokken kapel werd in de dertiende eeuw gebouwd om de plaats van de bekering van de heilige te herdenken, de plaatst waar hij het kruisvormige zwaard in de rots stak.

De fresco's van Ambrogio Lorenzetti zijn verdeeld over de gewelven en op drie van de vier muren van de kamer naast de kapel.

 

Ambrogio Lorenzetti e bottega, affreschi della cappella della Rotonda, vista della parete dell'altare. Circa 1334-36 (?). Ex Abbazia di San Galgano, Montesiepi

Ambrogio Lorenzetti e bottega, affreschi della cappella della Rotonda, vista della parete dell'altare. Circa 1334-36 (?). Ex Abbazia di San Galgano, Montesiepi, (L'Annunicazione è stata rimossa per restauro)



De kapel meet 5,9 m x 4,4 m en bevindt zich aan de linkerkant van het hoofdaltaar van de Rotonda di Montesiepi. Elke buitenmuur was ooit in drie zones of registers verdeeld: een lunette onder het gewelf, een middelste register rond een gebogen raam en een basis met een geschilderde marmeren lambrisering. Ambrogio schilderde de Maestà in het bovenste register (het lunet) tegenover de ingang van de kapel.



   
   

Ambrogio Lorenzetti, affreschi della rotonda di Montesiepi, 1334-36, Maestą (particolare angelo) Ambrogio Lorenzetti, affreschi della rotonda di Montesiepi, 1334-36, Maestą (dettaglio santi che omaggiano la Madonna e angeli) Ambrogio Lorenzetti, affreschi della rotonda di Montesiepi, 1334-36, Maestą (particolare fico) Ambrogio Lorenzetti, affreschi della rotonda di Montesiepi, 1334-36, Maestą (particolare Eva)Ambrogio Lorenzetti, affreschi della rotonda di Montesiepi, 1334-36, Maestą (particolare Eva)

Ambrogio Lorenzetti, particolari della Maestà, 1334-1336, affresco, cappella di San Galgano a Montesiepi [1]



Gezien de staat van verval van de Abdij van San Galgano is het niet verwonderlijk dat deze schilderijen bijna vergeten werden. Tot in 1904, toen Frederick Mason Perkins de eerste reproducties gepubliceerde en de fresco's toeschreef aan Ambrogio Lorenzetti. Sindsdien is er een constante aandacht voor het werk. Er werden verschillende belangrijke studies over de frescocyclus gepubliceerd waarvan de monografie van Eve Borsook uit 1969 een eerste belangrijk ijkpunt was.

Het leven en werk van Lorenzetti is zeer slecht gedocumenteerd, maar de toeschrijving van deze fresco's aan Ambrogio Lorenzetti wordt algemeen aanvaard. Ook over de datering van de fresco's tussen 1334 en 1340 bestaat algemene overeenstemming [2].


 

Ambrogio Lorenzetti, affreschi della rotonda di Montesiepi, 1334-36, Maestą (particolare) Ambrogio Lorenzetti, affreschi della rotonda di Montesiepi, 1334-36, Maestą (dettaglio) Ambrogio Lorenzetti, affreschi della rotonda di Montesiepi, 1334-36, Maestą (particolare) Ambrogio Lorenzetti, affreschi della rotonda di Montesiepi, 1334-36, Maestą (particolare) Ambrogio Lorenzetti, affreschi della rotonda di Montesiepi, 1334-36, Maestą (particolare)

Ambrogio Lorenzetti, particolari della Maestà, 1334-1336, affresco, cappella di San Galgano a Montesiepi][1]

 

Het grootste deel van het fresco is bewaard op de muur tegenover de ingang van de kapel en op het gewelfde plafond. Op de muur links van de deur is een deel van de lunette (waarin Michaël San Galgano naar Maria leidt) en een middelste scène (een stadsbeeld) bewaard, terwijl op de rechter muur slechts een deel van de lunette overblijft [4].

Op de grote Ambrogio Lorenzetti tentoonstelling on 2017 in Siena werden de verschillende registers mooi samen tentoongesteld. Zo was de Maestà voor het eerst van erg dichtbij te bekijken.



Ambrogio Lorenzetti, affreschi della Rotonda di Montesiepi, 1334-36, Chiusdino   Ambrogio Lorenzetti, Maestà, 1334-1336[4], affresco, cappella di San Galgano a Montesiepi   Ambrogio Lorenzetti, Annunciazione e Apparizione di San Michele a Castel Sant'Angelo, affrescchi strappati, dalla chiesa di San Galgano a Montesiepi (Chiusdino)

Ambrogio Lorenzetti, affreschi della Rotonda di Montesiepi, 1334-36, Chiusdino

 

 

Ambrogio Lorenzetti, Maestà, 1334-1336[4], affresco, cappella di San Galgano a Montesiepi

 

Ambrogio Lorenzetti, Annunciazione e Apparizione di San Michele a Castel Sant'Angelo, affrescchi strappati, dalla chiesa di San Galgano a Montesiepi (Chiusdino)

 

         

 

 

 
   

Album San Galgano

 

   
San galgano fuori   Interno dell'abbazia di San Galgano (Chiusdino)   Galgano Abtei2

Panorama dell'Abbazia di San Galgano (Chiusdino)[2]

 

  Interno dell'abbazia di San Galgano (Chiusdino)   Eremo di Montesiepi[1]
       

 

         
 

Comune di Chiusdino | Abbazia di San Galgano

Troverete tutte le info e i contatti sul sito del Comune di Chiusdino

L'Abbazia di San Galgano ed il Museo Civico Diocesano e d'Arte Sacra di San Galgano  | Pro Loco Chiusdino | Territorio | Eventi | News 


Trekking


Walking in Tuscany | Itinerary 4 | Sentiero di San Galgano | From San Galgano to Monticiano

 

 

Bibliografie


Eve Borsook; Leonetto Tintori, Gli affreschi di Montesiepi, Quaderni d'arte, Firenze, EDAM [1969?]

Anne Dunlop, Once More on the Patronage of Ambrogio Lorenzetti's Frescoes at S. Galgano, Montesiepi,
Zeitschrift für Kunstgeschichte, 2000

R. Bartalini, Ambrogio Lorenzetti a Montesiepi. Sulla committenza e la cronologia degli affreschi della cappella di San Galgano, in «Prospettiva», 157-158, 2015, pp. 2-18

 

 


 



[1] Foto di Sailko, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione 3.0 Unported
[2] De latere datum, ongeveer 1340, krijgt meestal de voorkeur, omdat die datering het mogelijk maakt de schilderijen te koppelen aan een legaat in het testament van een Sienese handelaar Vanni Salimbeni, opgemaakt op 1 juni van 1340. Het bewijs voor het beschermheerschap van Vanni was al geschetst door Borsook, en werd in detail gedocumenteerd door Norman.
Zie ook Anne Dunlop, Once More on the Patronage of Ambrogio Lorenzetti's Frescoes at S. Galgano, Montesiepi.
[3] Foto di Mongolo1984, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale.
[4] Fonte: Anne Dunlop, Once More on the Patronage of Ambrogio Lorenzetti's Frescoes at S. Galgano, Montesiepi,
Zeitschrift für Kunstgeschichte, 2000, p. 388.


Questo articolo è basato parzialmente sull'articolo Cappella di San Galgano a Montesiepi dell' enciclopedia Wikpedia, disponibile secondo la licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo; possono applicarsi condizioni ulteriori. Vedi le condizioni d'uso per i dettagli.`