Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

Facciata

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Pinacoteca Nazionale


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Pietro Lorenzetti,Crocifissione, Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena

I T Pietro Lorenzetti, Crocifissione, Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena [0]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Pietro Lorenzetti, Crocifissione, Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena

   
   

De Crocifissione, Kruisiging van Sint-Franciscus in Siena is een fresco van Pietro Lorenzetti uit 1336-1337 in de Basiliek van San Francesco in Siena. Het fresco bevindt zich in een kapel van het transept maar komt oorspronkelijk uit de kapittelzaal van het voormalige klooster, waar het deel uitmaakte van een bijna volledig verloren gegane cyclus, met uitzondering van deze scène (waar echter een grote strook aan de basis ontbreekt) en de Verrezen Christus die zich nu in het Museo dell'Opera del Duomo in Siena bevindt.


Pietro Lorenzetti,Crocifissione, Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena

Pietro Lorenzetti, Crocifissione, Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena [1]

 


Een kleine geschiedenis

Tussen ongeveer 1336 en 1337 voerden de gebroeders Lorenzetti een reeks fresco's uit in de kapittelzaal en, wat Ambrogio betreft, in de kloostergang van het voormalige klooster[2].

De Kruisiging geschilderd door Pietro Lorenzetti is een van de zeven fresco's die deel uitmaken van een cyclus geschilderd in de kapittelzaal van het klooster in samenwerking met zijn broer Ambrogio. Volgens de Franciscaanse traditie was deze Kruisiging de centrale episode waaromheen verschillende aanvullende scènes waren georganiseerd als satellieten. Het werd in 1857 losgemaakt, fysiek gescheiden van de andere overgebleven elementen van de cyclus, en in de kapel geplaatst waar het vandaag de dag nog steeds te zien is[3].

De Kruisiging werd in 1857 losgemaakt en in de kerk geplaatst.


Pietro Lorenzetti, Crocifissione (dettaglio), Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena Pietro Lorenzetti, Crocifissione (dettaglio), Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena Pietro Lorenzetti, Crocifissione (dettaglio), Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena Pietro Lorenzetti, Crocifissione (dettaglio), Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena

Pietro Lorenzetti, Crocifissione (dettagli), Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena [1]

 

De grote compositie, waarvan het onderste deel ontbreekt, neemt het schema over van de Kruisiging in het linkertransept van de benedenbasiliek in Assisi, hoewel de lay-out verschilt door de geringere aanwezigheid van tekens aan de voet van het kruis, eenvoudiger gerangschikt op een enkele isocefale rij en met alleen het kruis van Christus omringd door wanhopige engelen, verwijzend naar Giotto's Kruisiging in de Scrovegni.
Pietro's compositie is bijzonder effectief en vernieuwend: Pietro geeft uitsluitend aandacht aan de bovenste helft van de Kruisiging zoals die in de klassiek iconografie gebruikelijk was.
De figuren van de getuigen in de scène worden visueel naar de voorgrond gebracht door een deel van hun silhouet buiten het beeldveld te plaatsen en ze vanaf hun middel in beeld te brengen. Het  resultaat is van een verrassend moderne compositie, met een uitzonderlijke helderheid en perfecte leesbaarheid,. Ook de wervelende reeks engelen ondergaan zo een voorwaartse projectie die hen dichter bij de kijker brengt

De scène heeft vandaag een een beperkt kleurenschema waarin okergeel en rood domineren. Het gekruisigde licjaam van Christus staat in silhouet tegen een donkere karmijnrode achtergrond. Deze kleur, die het tafereel een bijzondere dramatische dimensie geeft, is echter niet het resultaat van de keuze van de schilder, maar van de desintegratie van het ultramarijn blauw, een kleur die, net als in Assisi, de nachtelijke verschijning moest tot leven moest brengen. Ook de meeste donkere tinten (zoals in de helmen van de soldaten) hebben hun oorspronkelijke uitstraling verloren. Ook het losmaken van het fresco en de verplaatsing naar de huidige kapel heeft de desintegratie van de kleuren verergert.

De groepen toeschouwers zijn scherp en duidelijk verdeeld in twee groepen op basis van hun heiligheidsgraad: : links de groep van de vrome vrouwen met de flauwvallende Maria en de bedroefde Johannes de apostel, rechts de Romeinse soldaten en de joden. In de laatste groep vallen twee figuren met zeshoekige nimbussen op, die vaak duiden op een lagere graad van heiligheid. Het zijn Longinus en de centurio die te laat Jezus' goddelijkheid herkent door zijn hand naar zijn borst te brengen? Deze figuren zijn dus al bekeerd, maar nog geen heiligen.



Pietro Lorenzetti, Crocifissione (dettaglio), Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena

Pietro Lorenzetti, Crocifissione (dettaglio), Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena [1]

 

Giotto zelf lijkt de inspiratie te zijn geweest voor deze figuren die we ook zien in Assisi in de grote Crocifissione die Pietro schilderde kort voor zijn interventie in de Chiesa di San Francisco in Siena.
De Kruisiging van Pietro Lorenzetti maakt deel uit van de Verhalen van het Lijden van Christus in het linkertransept van de Basiliek van Sint Franciscus in Assisi. De cyclus kan worden gedateerd rond 1310-1319.
De Kruisiging is de grootste van de frescocyclus. Zoals typerend is voor de iconografie, is de scène verdeeld in twee helften: de bovenste en hemelse helft, gedomineerd door het blauw van de lucht waarin het kruis van Jezus in het midden opvalt en dat van de dieven aan de zijkanten; de onderste en aardse helft, waarin de menigte zich verdringt.

 

   
   

Pietro Lorenzetti, Crocifissione, 1310-1319 circa, affresco, Basilica inferiore di San Francesco, Assisi

Pietro Lorenzetti, Crocifissione, 1310-1319 circa, affresco, Basilica inferiore di San Francesco, Assisi


De Kruisiging  van Giotto


De Kruisiging  van Giotto is dateerbaar rond 1303-1305,  en onderdeel van de cyclus in de Scrovegni-kapel in Padua. De scène is, meer dan in andere episodes, verbonden met de traditionele iconografie.



Giotto, Crocifissione, 1303-1305 circa, affresco, 200 × 185 cm, Cappella degli Scrovegni, Padova

Giotto, Crocifissione, 1303-1305 circa, affresco, 200 × 185 cm, Cappella degli Scrovegni, Padova

 

Tegen de achtergrond van de ultramarijnblauwe hemel staat het kruis van Jezus in het midden, te midden van een wervelwind van rouwende engelen die rondrennen, hun gewaden scheuren en het bloed van Christus uit zijn wonden verzamelen. Onderaan kust Magdalena de voeten van Christus, links zien we een groep vrouwen die de flauwvallende Maria ondersteunen en rechts een groep soldaten die vechten om het kleed van Christus. Aan de voet van de Calvarieberg is een holte met botten en een schedel, traditioneel die van Adam die, badend in het bloed van Christus, verlost is van de erfzonde.

 

 
   

Arte in Toscana | Pietro Lorenzetti

 

Bibliografie

Chiara Frugoni, Pietro e Ambrogio Lorenzetti, in Dal Gotico al Rinascimento, Scala, Firenze 2003

Stefano Zuffi, Il Quattrocento, Electa, Milano 2004. ISBN 8837023154


[1] Foto diSailko, l'originale è disponibile in base alla licenza Creative Commons Attribuzione 3.0 Unported
[2] Traditioneel wordt verwezen naar het begin van de jaren 1320, maar het is mogelijk om de datum beter te bepalen dankzij de ontdekking van twee geschilderde wapenschilden en de datum 1336 op het toegangsportaal tussen de kloostergang en de Petroni-Martinozzi-kapel, die behoren tot dezelfde Lorenzetti-cyclus, zoals blijkt uit de identiteit van de ornamentale band.
[3] Basilica di San Francesco, Sienne. – Guide artistique de la Province de Sienne | www.provincedesienne.com


 

Holiday accomodation in Tuscany


Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia



  The vast and endless golden rolling hills of the Tuscan Maremma

Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

 

 

The vast and endless golden rolling hills of the Tuscan Maremma

 

Early morning light at the private swimming pool at Podere Santa Pia   A bigger splash in swimming pool at Podere Santa Pia, southern Tuscany”/> </a></a></td>
    <td align=   A bigger splash in the pool, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano, Tuscany“/></a></td>
      </tr>
      <tr>
        <td> </td>
      </tr>
    </tabl

Early morning light at the private swimming pool at Podere Santa Pia

 

 

A bigger splash in swimming pool at Podere Santa Pia, southern Tuscany

 

 

A bigger splash in the pool, Podere Santa Pia, Castiglioncello Bandini, Cinigiano, Tuscany

 

         
A beautiful early evening by the pool, an natural jewel nestled amidst the verdant Tuscan hills“/> </a></td>
        </tr>
        <tr>
          <td colspan=

Podere Santa Pia, A beautiful early evening by the pool, an natural jewel nestled amidst the verdant Tuscan hills