Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The criptSorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany

Duccio di Buoninsegna, Madonna di Crevole, 1283-1284[3], Siena, Museo dell'Opera della Metropolitana

I T

Duccio di Buoninsegna, Madonna di Crevole, 1283-1284[3], tempera e oro su tavola, dalla Pieve di Santa Cecilia a Crevole, Siena, Museo dell'Opera della Metropolitana[1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Duccio di Buoninsegna, La Madonna di Crevole, 1283-1284

   
   

De Madonna di Crevole is een paneelschilderij van Duccio di Buoninsegna, dat dateert van rond 1283-1284. De Madonna is afkomstig uit de parochiekerk van Santa Cecilia in Crevole (Murlo, Siena), en wordt nu bewaard in het Museo dell'Opera, van de Duomo van Siena.
De Madonna di Crevole is een van de eerste werken van Duccio di Buoninsegna.


Duccio di Buoninsegna - Vierge de Crevole.jpg

Duccio di Buoninsegna, Madonna di Crevole (particolare), 1283-1284[3], tempera e oro su tavola, dalla Pieve di Santa Cecilia a Crevole, Siena, Museo dell'Opera della Metropolitana [2]De Madonna di Crevole en de Madonna van Buonconvento worden unaniem beschouwd als de vroegste werken die aan Duccio kunnen worden toegeschreven. De basisbenadering van de twee schilderijen past binnen de Byzantijnse traditie: de elegante stilering van de handen, de typische naar beneden gebogen neus, het rode maphórion onder de sluier van Maria, de donkere gordijnen geanimeerd door glanzende vergulde lijnen.
Nieuwe details verschijnen, in mindere mate, in de Buonconvento Madonna en worden met meer vertrouwen hernomen in het Crevole-schilderij, zoals het subtiele lichtspel op het gezicht van de Maagd, over haar kin en wangen, en een duidelijke poging tot plasticisme in de plooien van het kledingstuk rond het gezicht.

De meer zorgvuldig overwogen samenstelling van de Crevole Madonna vertoont een onmiskenbare Franse invloed: de elegante vormen van de engelen in de bovenhoeken, de gesluierde transparantie van het kledingstuk van het Kind, opgehouden door een sierlijkg geknoopt koord, en vooral, het intieme gebaar van het kind Jezus, dat een tedere omhelzing lijkt aan te kondigen. Hoewel hij nog zeer nauw verbonden is met de byzantijnse kunst, pakt Duccio de nieuwe impulsen van de gotische kunst uit Frankrijk op en ontwikkelt zo een moderne schilderstijl, waarin plaats is voor menselijke emoties.


Duccio di Buoninsegna - Crevole Madonna (detail) - WGA06711.jpg

Duccio di Buoninsegna, Madonna di Crevole (particolare), 1283-1284[3], tempera e oro su tavola, dalla Pieve di Santa Cecilia a Crevole, Siena, Museo dell'Opera della Metropolitana [1]Enzo Carli:


'Het schilderij, dat zich oorspronkelijk in de S. Cecilia kerk in Crevole bevond, wordt tegenwoordig in het Musea dell'Opera del Duomo in Siena bewaard. Algemeen wordt het gedateerd rond 1280. Dat het gaat om het oudste van de van Duccio bewaard gebleven Maria-afbeeldingen, blijkt aantoonbaar uit enkele archaïsche onderdelen van de afbeelding, zoals bijvoorbeeld het maphorion, de oosterse kap, in plaats van een sluier, of de handen met tengere, gespreide vingers, die niets grijpen of vasthouden. De rechterhand heeft het typische, van Guido [da Siena] overgenomen gebaar van de 'geroepene'. Verder wordt de ouderdom bevestigd door het ontbreken van gotische trekken in de drapering van de gewaden, die bij de aanzet van de mantel om het voorhoofd nog in segmenten zijn geordend. De vorm van het schilderij is rechthoekig, hetgeen uitsluit dat het een middenpaneel van een polyptiek ( een vleugelaltaar met meer dan twee panelen) is geweest. Toch lijkt het, in vergelijking
met de traditonele modellen veel gevoeliger begrensd te zijn, omdat de figuur van de H. Maagd veel sierlijke is afgebeeld.' [3]

 

Het paneel werd vaak bestudeerd om de oorsprong van dit vroege werk van de grondlegger van de Sienese schilderkunst en zijn relaties tot Cimabue te begrijpen.


   
   

Cimabue, Madonna col Bambino (1283-1284 circa), Museo di Santa Verdiana, Castelfiorentino (Firenze)

Cimabue, Madonna col Bambino (1283-1284 circa), Museo di Santa Verdiana, Castelfiorentino (Firenze)

 
   

Siena Opera della Metropolitana

OPA Siena Opera della Metropolitana
Piazza Duomo, 8 - 53100 Siena
TEL.: +39 0577 283048
operaduomo@operaduomo.siena.it
https://operaduomo.siena.it

 

Bibliografia

Stefano Zuffi, Il Quattrocento, Electa, Milano 2004. ISBN 8837023154

Enzo Carli, Judith Bossert, Peter Diderich, Duccio in Siena, Atrium, 1989[1] Quest'opera è nel pubblico dominio. Fonte: aiwaz.net.
[2] Fonte:Stefano G. Casu, Elena Franchi et Andrea Franci : Les Grands Maîtres de la peinture européenne, Paris : Hazan, 2003. ISBN 2850259063, pubblico dominio
[3] Enzo Carli, Judith Bossert, Peter Diderich, Duccio in Siena, Atrium, 1989, p.