E N G
 


Wijn in Toscane

Van Chianti tot Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano, Super Tuscans en Montecucco D.O.C.

 

 

        Le vin a fait l'homme.

   
        Louis Scutenaire, Mes Inscriptions 1945 - 1963 (p.307))    
 

De laatste decennia heeft Toscane zich ontwikkeld tot een regio met een breed arsenaal aan hoge kwaliteitswijnen. Naast de klassieke wijnen Chianti, Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano en Vernaccia di San Gimignano zijn er ook een antal kleinere appelaties zoals de Montecucco en Morellino di Scansano die tot de beste wijngebieden van Toscane behoren.
Meer dan tweederde van het Toscaanse landschap bestaat uit heuvels en bergen, die al vele jaren de ideale voorwaarden voor de wijnbouw creëren.
Toscane bestaat uit twee geografische gebieden: de Tyrrheense kustzone, die zich uitstrekt van de provincie Livorno, voorbij Grosseto tot de grens met Lazio, en de centrale heuvels in de provincies Firenze en Siena. De brede, geografische gebieden zijn verdeeld in verschillende DOC's die elk hun eigen productienormen en toegelaten druivensoorten kennen. Sangiovese is het overheersende blauwe druivenras in Toscane.

Toscane staat ook aan de top van de biologische wijnbouw. 10 % van de wijnbouw gebeurt biologisch. Meer informatie over het Montecucco DOC wijngebied en de biologische wijnboeren vind je hier.

Wijn in Toscane

DOC Montecucco

DOCG Brunello di Montalcino | Member companies of the DOCG Brunello di Montalcino

Vino Nobile di Montepulciano | Member companies of the DOCG Vino Nobile di Montepulciano

Strada del Vino Orcia

Biologische en biodynaische wijn in het zuiden van Toscane


 


 

Sasso d'Ombrone, Monte Amiata, road towards Podere Santa Pia

 

Cypress trees betwen San Quirico d'Orcia and Montalcino
Cypress trees between San Quirico d'Orcia and Montalcino

    Map Wines in Southern Tuscany    
   

Wijnen in het zuiden van Toscane

 

   
   

Holiday Accomodation


Ondergedompeld in de rust van het Toscaanse platteland, op 3 km van Castiglioncello Bandini, ligt Podere Santa Pia, een vakantiehuis omgeven door de aroma's van het mediterrane struikgewas en met een panorama van zeldzame schoonheid. Het vakantiehuis Podere Santa Pia ligt in de Toscaanse Maremma, in de gemeente Cinigiano, vlakbij Montalcino en de Abbazzia Sant'Antimo, midden in de ongerepte natuur, omgeven door heuvels, weilanden, bossen, olijfboomgaarden, mediterraan struikgewas, de macchia. En wijngaarden.
De natuur en de paden eromheen worden beschouwd als de ideale plek voor wie van stilte en rust houdt. De stilte wordt alleen verbroken door de geluiden van de natuur. Dit is een plek om te blijven.

Podere Santa Pia is strategisch gelegen, op korte afstand van een groot aantal historische en culturele bezienswaardigheden.
Wijnproeven in Toscane is praktisch een verplichting in deze regio met glooiende wijngaarden en verborgen, historische wijndomeinen. Podere Santa Pia biedt een panoramische tour door de valleien die de boerderij omringen, zodat de reis een unieke ervaring wordt, waarbij prestigieuze of veelbelovende appellaties worden ontdekt als Brunello di Montalcino, DOC Montecucco, Morellino di Scansano, Sant 'Antimo.

 

 


 

 

   
 
Celebrare il dolce far niente
  Bee hive in the garden  
   

Podere Santa Pia, a formal cloister in the Tuscan Maremma is situated on the outskirts of Castiglioncello Bandini.  Celebrare il dolce far niente

  The first bee hive in the garden
What should you do if you see a swarm?
 

Podere Santa Pia boasts a beautiful garden, with plenty of secluded corners for writers or readers


   

Podere Santa Pia heeft haar naam te danken aan Pia de' Tolomei, een vrouw die leefde in Siena tijdens de 13e eeuw. Haar levensverhaal is tragisch en opwindend en was het onderwerp van schilderijen, poëzie, een opera van Donizetti en films.

Het verhaal van Pia di Tolomei zoals we dat kennen, is gebaseerd op een fragment uit Dante’s Divina Commedia, meer bepaald de vijfde zang van het Purgatorio waar één van de geesten zich voorstelt als Pia, ‘die in Siena geleefd heeft en in Maremma gestorven is’. De legende verhaalt dat deze onfortuinelijke vrouw door haar man verbannen werd naar de Maremma, om met zijn minares te kunnen samenleven.

En de legende verhaalt dat Pia di’ Tolomei nog af en toe verschijnt op de brug waarop zij verbannen werd en die naar haar genoemd werd, de Ponte della Pia.
Dit zijn de regels die haar beroemd maakten (de Engelse vertaling is van T.S. Eliot):


   
    Montecucco D.O.C., een van de meest veelbelovende appelties in italië    
    De Maremma is heel anders dan Noord-Toscane. Het noorden met zijn spectaculaire steden als Firenze, Siena, Pisa en Lucca herbergt, ontvangt massa's toeristen en het kan er tijdens het hoogseizoen onaangenaam druk zijn. Wijnregio's in Noord-Toscane, zoals Chianti Classico, hebben een zeer goed ontwikkeld wijntoerisme en de meeste wijnkelders, de cantine, zijn open voor het grote publiek. De Maremma is minder toegankelijk en merkbaar minder toeristisch. Maar weinig kelders zijn open voor het "grote publiek" . Daarom is de Maremma, voor gevorderde wijnliefhebbers, zo'n aantrekkelijke regio om te bezoeken. Steden als Castiglione della Pescaia (met zijn charmante vissershaven en kasteel), Pitigliano en Massa Maritima(met zijn schilderachtige geplaveide, middeleeuwse straatjes zijn allemaal fantastisch klein edelstenen - ze zijn vrijwel vrij van de drukte. Maremma is een buitengewoon interessante subregio van Toscane voor liefhebbers van eten en wijn om te bezoeken. Hoewel het eeuwenlang als ongeschikt werd beschouwd voor wijngaarden, is dit kustgebied de afgelopen decennia een van de meest exclusieve wijnproducerende regio's van Italië geworden. Daarom is DOC Montecucco een van de meest veelbelovende appellaties in Italië. (DOC: Denominazione di Origine Controllata - handelsnaam die de kwaliteit van wijn garandeert. Het werd in 1998 opgericht als een instrument van valorisatie en controle dat de consument garandeert met de hoogste normen die de Montecucco-wijnen kenmerken.

De belangrijkste wijncentra in de Maremma zijn Bolgheri, Castagneto Carducci, Scansano, Cinigiano en Suvereto. Druiven die in Maremma-wijnen worden gebruikt, zijn onder meer Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Vermentino, Cabernet Franc, Alicante en Aleatico.

DOC Montecucco

DOC Montecucco is gelegen in Zuid-Toscane in de Maremma-regio en grenst aan prestigieuze appellaties als Brunello di Montalcino, Morellino di Scansano, Sant' Antimo en Monteregio di Massa Marittima.

DOC Montecucco laat 5 verschillende soorten wijnen toe:

Montecucco Rosso: op basis van minimaal 60% Sangiovese zorgt het voor een grote vrijheid in combinatie met andere wijnstokken. Rijke en harmonieuze smaken kenmerken de Montecucco Rosso-wijn.

Montecucco Sangiovese: zoals de naam aangeeft, wordt deze wijn grotendeels gemaakt van de befaamde Toscaanse wijnstok Sangiovese, ook wel Brunello genoemd in Montalcino. De Montecucco Sangiovese moet voor minstens 85% uit Sangiovese bestaan ?en wordt vaak in purezza (100%) aangetroffen. Deze wijn bereikt zijn volledige potentieel doorgaans na 10 tot 20 jaar.

Beide wijnen mogen ook als Montecucco Riserva worden aangetroffen op voorwaarde dat ze twee jaar hebben gerijpt, waarvan minimaal 18 maanden in eikenhouten vaten.

Deze drie soorten rode wijn vormen samen met twee witte wijnen, de Montecucco Bianco en de Montecucco Vermentino, de hele DOC Monteccuco-aanduiding.

 

 
   

De erkenning van de oorsprongsbenaming voor de Montecucco-wijn gaat terug tot 1998, maar de inspanningen van de producenten, die vele jaren eerder de mogelijkheden van het gebied hadden begrepen, begonnen lang geleden. Helaas is de bureaucratie vaak langzamer dan de dingen die het beschermt, dus deze wijnen zijn pas onlangs RDO erkend, ook al worden er al lange tijd wijnen van goede kwaliteit geproduceerd. In feite keken vóór 1998 de wijnproducenten, niet veel maar zeer toegewijd, met aandacht naar deze perfecte heuvels. De wijnen die al tot de oude geografische benaming Montecucco behoorden - typologieën: rood, roze, wit waren al van goede kwaliteit en maakten geen slechte indruk naast de andere Toscaanse RDO's.
De weg naar het behalen van de geregistreerde oorsprongsbenaming was moeilijk maar noodzakelijk om de oenologische waardigheid die de producenten al hebben verworven, af te keuren.

De typologieën die door de regelgeving worden verwacht, geven getrouw de situatie weer die bestond vóór de erkenning, waarbij de Sangiovese-wijn een prominente positie inneemt met betrekking tot de rode en andere verbeterende wijngaarden die zullen volgen, terwijl wat de witte wijnen betreft naast de traditionele Trebbiano de veelbelovende Vermentino, gevinifieerd in bijna volledige zuiverheid.

De DOC-voorschriften zijn exact in overeenstemming met de situatie die vooraf bestond aan de DOC-erkenning.

* BIANCO (white wine) Grape variety: Trebbiano (minimum 60%) and others
* VERMENTINO (white wine) Grape variety: Vermentino (min. 85%)
* ROSSO (red wine) Grape variety: Sangiovese (min. 60%) and others; bottle ageing min. 6 months; min. alc. level 12%
* ROSSO RISERVA bottle ageing min. 24 months; min. alc.level 12,5%
* SANGIOVESE (red wine) Grape variety: Sangiovese (min. 85%); bottle ageing min. 6 months; min. alc. level 12%
* SANGIOVESE RISERVA bottle ageing min. 24 months; min. alc. level 12,5%

 

 
Colle Massari

Castello Colle Massari, view from Podere Santa Pia
   
Biologische en organische wijnbouw in het zuiden van Toscane | Ideale buren

   
    Organic or biological wine in southern Tuscany weergeven op een grotere kaart


   
   

De geschiedenis van de wijnbouw in Toscane gaat terug tot de Etruskische nederzettingen in de 8e eeuw v.o.t.. Overblijfselen van amforen uit de regio laten zien dat Toscaanse wijn al in de 7e eeuw v.o.t. naar Zuid-Italië en Gallië werd geëxporteerd. Tegen de 3e eeuw v.o.t. waren er lyrische omschrijvingen door Griekse schrijvers over de kwaliteit van Toscaanse wijnen.
Voorstanders van biologisch geteelde wijn zijn van mening dat chemische landbouw het unieke karakter van het land en de unieke smaak die deze terroir aan de wijn geeft, vernietigt.
Steeds meer wijnhuizen geloven daarom in het handhaven van de delicate keten van een uitgebalanceerd biologisch ecosysteem en gebruiken biologische of duurzame benaderingen voor het maken van wijn. Bij het produceren van biologische en organische wijn wordt geen gebruik gemaakt van chemische middelen in de wijngaard. De wijnstokken worden behandeld met biologische middelen.
Bij een natuurwijn of natuurlijke wijn vermijdt de wijnbouwer alle industriële processen. Men laat de wijn op natuurlijke wijze vergisten.


Wines in Tuscany | The biological or organic wine in southern Tuscany


 

Strada del Vino di Montecucco - Toscana

   
    The Montecucco Wine Trail runs through a vast area situated on the slopes of Mount Amiata, which has its centre at Cinigiano, lying between the Maremma region and Amiata. The vineyards are situated on the southwest hillsides of the Amiata Mountain, directly opposite the Brunello slopes; the two enjoy the same microclimate.
The seven Comuni which produce the Montecucco DOC wine are all to be found in the Province of Grosseto, in South Tuscany, and are, besides Cinigiano: Civitella Paganico, Campagnatico, Castel del Piano, Arcidosso, Seggiano and Roccalbegna.
The Montecucco wine trail (La Strada del Vino Montecucco) consists of a main roadway with five turn-offs. It can also be found on the official site of Strada del Vino Montecucco - Montecucco Wine Trail.

This little-known area strikes the visitor as a kind of enchanted garden, with endless discoveries to be made - a different Tuscany, the real one, in which tradition and innovation are combined. It is an unspoilt landscape whose natural dignity and resources have been respected, especially in more recent wine-growing. Apart from Montecucco DOC and Maremma Toscana IGT wines, the area also produces olive oil (IGP Toscano - Seggiano is particularly worth a mention), chestnuts, which are shortly to receive IGP recognition Mount Amiata Chestnut), mushrooms, notably the ceps and ovolo species, and excellent honey. The Trail is arranged in one main itinerary and five mini-itineraries which wind through the most beautiful and interesting parts of the area from the viticultural, historic, cultural and environmental point of view. The following towns are touched upon: Paganico, Sasso d'Ombrone, Poggi del,Sasso, Montecucco, Cinigiano, Porrona, Montenero, Montegiovi, Montelaterone, Castel del Piano and Seggiano.


Evenementen in Toscane | Cinigiano, Festa dell'Uva

Montecucco Wine Trail

Paganico - Sasso d'Ombrone - Poggi del Sasso - Montecucco - Cinigiano - Porrona - Montenero - Montegiovi - Montelaterone - Castel del Piano - Seggiano.

Monte Antico - Casenovole - Casal di Pari - Bagno di Petriolo

Campagnatico - Cinigiano

Castiglioncello Baldini - Stribugliano - Cana

Sasso d'Ombrone - Cingiano - Monticello d'Amiata 
Strada del vino Montecucco
Strada del vino Montecucco
     
    Az. Agricola PARMOLETO di Duilio e Leonardo Sodi

   
         
       

Member companies of the DOC Montecucco

 

   
       

AZIENDA AGRICOLA AGRITURISMO ASSOLATI | Loc. Pod. Assolati, 58040 - Montenero
Ref. Loriano Giannetti e Daniela Sani |Tel./Fax 0564 954146 Cell. 338 2253951 |silviagiannetti@tiscali.it

AGRITURISMO LA BANDITACCIA | Podere la Banditaccia, 58047 Monticello Amiata
Ref. Claudio Bechini | Cell. 347 4167275 - Cell. 347 4230889 | www.banditaccia.com |info@banditaccia.com

AZIENDA AGRICOLA BASILE | Podere Montemario, 58044 Cinigiano
Ref. Giovan Battista Basil | Tel. fax 0564 993227 Cell. 335 5882149 | www.vinicolabasile.it | info@vinicolabasile.it

AZ. AGR. BEGNARDI - SAPORI DI MONTEANTICO | Podere Camporosso, 34 58030 Monteantico
Ref. Michele e Luca Begnardi | Tel. Fax. 0564/991030 Cell. 3332013670 | begnardi.lm@libero.it

AZ. AGR. CAMPINUOVI | Podere Campinuovi, 58044 Cinigiano
Ref. Nadia Riguccini | Cell. 349 8588147

AZ. AGR. CAPANNE RICCI | Loc. Capanne Ricci, 58044 Cingiano
Ref. Ferruccio Ricci | Tel.-Fax 0564 902063 | capanne_ricci@virgilio.it

AZIENDA AGRICOLA CASA VACANZE CASALE POZZUOLO | Pod. Pozzuolo Borgo S. Rita 58044 Cinigiano
Ref. Galluzzi Daniele | Tel/Fax. 0564/902019 Cell. 3356252517 328419758 | e-mail info@casalepozzuolo.it | www.casalepozzuolo.it

AZ. AGR. AGRITURISMO LE CALLE | Loc. La Cava , 58040 Poggi del Sasso
Ref. Riccardo Catocci | Tel/fax 0564 990472 Tel. 0564 990432 Cell. 348 9307565; Savina cell. 3473321201 |www.le-calle.it | e-mail lecalle@tiscali.it

AZ. AGR. LE CAPANNACCE | Le Capannacce, Casal di Pari
Ref. Alberto Porta | Tel. 0564/908848 Fax. 0564/908710

AZ. AGRICOLA AGRITURISMO CIVETTAIO | Loc. Podere Civettaio, 58045 Civitella Paganico
Ref. Gregorio Dell'Adami de Tarczal | Cell. 348/7029229 | www.ilcivettaio.it | e-mail civettaio@civettaio.it

   
   
Azienda Colle Massari, cantina
  AZ. AGR. COLLE MASSARI S.P.A. | Poggi del Sasso, 58044 Cinigiano
Tel. 0564 990496 Fax. 0564 990498 | e-mail info@collemassari.it | www.collemassari.it

Colle Massari, owned by sister and brother, Maria Iris Bertarelli and Claudio Tipa, comprises two estates in Tuscany: Castello ColleMassari, bought in 1999 and Grattamacco, taken over in 2002. ColleMassari was established in 1998 and is part of the Montecucco DOC in Alta Maremma, among the Docg Brunello di Montalcino DOCG and Morellino di Scansano DOC; conditions are ideal for growing sangiovese. The year 2000 saw the first vintage.

Grattamacco, established in the late 1970s and part of the Bolgheri DOC, promptly caught the interest of the market for this new cradle of Cabernet Sauvignon in Italy. The first vintage was produced in 1978 from a cut of Cabernet Sauvignon with Sangiovese and Merlot.

The main wines produced are ColleMassari and Rigoleto in the Montecucco DOC and Grattamacco and Bolgheri in the Bolgheri DOC; all very prestigious wines.


   
       

AZ. AGR. FUSI ORIO E IRIO | Podere Santa Chiara, 58040 Montenero
Fax. 0564 954083 Tel. 0564 954201 Cell. 333 3773822

AZ. AGR. IL GALLETTO | Loc. Santa Rita, 58044 Cinigiano
Ref. Renato Savelli | Tel.-Fax 0564 902072 Cell. 328 1121007

AZ. AGR. LANZINI E SACCHI | Loc. Fabiani, 58040 Montenero
Ref. Marcello Lanzini |Tel.- Fax 0564 954084 Cell. 335 6574345 | Cell. 333 5257890 | e-mail letiziasacchi@virgilio.it | nero.di.bosco@virgilio.it

AZ. AGR. FATTORIA LA LECCIAIA di pacini mauro | Loc. Poggio Giannino, 58042 Campagnatico
Ref. Pacini Mauro | Tel. 0583 928366 Fax 0583 927295 | e-mail lecciaia@pacinimauro.com

AZ. AGR. FRANCO MASCELLONI | Loc. Fabiani, 58040 Montenero
Ref. Franco Mascelloni | Tel. - Fax 0564 954039 Cell. 347 8548341 | www.aziendamarinelli.it | e-mail aziendamarinelli@libero.it

AZ. AGR. NICCOLÒ MASCELLONI | Podere Coniella, 58040, Montenero
Ref. Niccolò Mascelloni |Tel./Fax 0564 954107 | e-mail coniella@tiscalinet.it

AZ. AGR. FABIO MONACI GABRIELLA LANZINI | Pod. Vignacci,22 58033 Castel del Piano
Ref. Fabio Monaci | Tel. - Fax 0564 954039 Cell. 347 8548341

AZ. AGR. MONTEANTICO | Loc. Monteantico Pod. 216, 58045 Civitella Paganico
Ref. Cesare Borri |Tel/fax. 0564/991013 | e-mail info@monteantico.it

AZ. AGR. MONTEBENDICO | Via Vittorio Veneteo Castel del Piano
Ref. Toninelli Simone | Tel/fax. 0564/973223 - Cell. 3396902444 | www.agricolamontebendico.it | montebendico@hotmail.it

AZ. AGR. STENTI | Via Traversa 12, 2 Loc. Stenti 58033 Montenero (GR)
Ref. Pieri Carlo | Tel. 0564/954171 - Cel. 3488907146 | www.poggiostenti.it | info@poggiostenti@it

TENUTA DI MONTECUCCO | AGRITURISMO MONTECUCCO | Loc. Montecucco 13, 58040, Sasso d'Ombrone
Ref. Stefano Alessandri | tel/fax. 0564/973223 - Cell. 3396902444 | www.tenutadimontecucco.it | info@tenutadimontecucco.it

AZ. AGR. ORCIAVERDE | Podere Ente Maremma 369, 58040 Montenero
Ref. Simone Governi, Emanuela Mezzani | Tel./Fax 0564 954112 Cell. 347 1072895 - 328 2060957 | e-mail info@orciaverde.it | www.orciaverde.it

AZ. AGR. PARMOLETO | Podere Parmoletone, 58040 Montenero | www.parmoleto.it
Ref. Duilio Sodi | Tel./Fax 0564 954131 - Cell. 338 8906876 | duiliosodi@libero.it

AZ. AGR. DARIO PASQUI AGRICOLTORE | Podere Montesalario, 58040 Montenero
Ref. Dario Pasqui | Tel./Fax 0564 954125 - Cell. 340 3459203 | trottolowine@libero.it

AZ. AGRARIA PERAZZETA | Via dell'Aia, 14, 58040 Montenero
Ref. Alessandro Bocci | Tel./Fax 0564 954158 Cell. 380 3545477 |www.perazzeta.it |e-mail: info@perazzeta.it

AZ. AGRICOLA E AGRITURISMO PETEGLIA | Podere Peteglia, 58033 Montenero d'Orcia
Ref. Marco Innocenti | Tel-fax 0564 954108 | Cell: 349 8335438 - 393 8819705 |www.peteglia.com |e-mail: info@peteglia.com

AZ. AGR. PIANDIBUGNANO | Loc. Pian di Bugnano Seggiano
Ref. Giorgio Bucelli |tel/fax. 0564/950773 | Cell. 335374291 Sig. Paolo - 3356398819 Sig. Carlo | www.piandibugnano.com | e-mail info@piandibugnano.com

AZ. AGR. PODERE IL CASINO | Loc. Podere il Casino 58038 Seggiano
Ref. Anders Gautschi | Tel 0564 950473 Cell. 339 6493576 | www.podereilcasino.net | e-mail: info@podereilcasino.net

AZ. AGR. PODERE POGGIO AL GELLO | Pod. Poggio al Gello, Loc. Il Gello, 58048 Paganico
Ref. Alda Chiarini | Tel. 0564 906025 Cell. 335 376383 | www.poggioalgello.it | e-mail pod.poggioalgello@alice.it

AZ. AGR. LA PODERINA TOSCANA | Loc. Poderina 58030 Montegiovi
Ref. Davide Borsell | Tel/Fax. 0564/956546 | www.lapoderinatoscana.com | e-mail info@lapoderinatoscana.co

AZ. AGR. POGGIO LEONE | Podere Coniella - 58033, Montenero
Ref. Dario Mascelloni | Tel. 0564 954072 Fax 0564 954203 | Cell 328 2186156 | www.poggioleone.it |e-mail info@poggioleone.it

AZ. AGR. POGGIO SACCONE | Loc. Canali, 51, 58031 Arcidosso
Ref. Rossella Piccionetti | Tel/Fax. 0564 967401 Cell. 339 6789256 | e-mail poggiosaccone@tiscali.it

   
   
Castello di Potentino
  AZ. AGR. POTENTINO S.R.L. | Castello di Potentino, 58038 Seggiano
Ref. Charlotte Mary Horton |Tel/Fax. 0564 950014 | e-mail castellodipotentino@virgilio.it

AZ. AGR. LE QUERCIOLE | Podere Querciole, 58040 Montenero d'Orcia
Ref. Conti Elisa | Tel 0564/ 451607 | e-mail lequerciole@virgilio.it

AZ. AGR. RABAGLI GIANNI | Pod. S. Margherita 58040 Cinigiano
Ref. Gianni Rabagli | Tel./fax. 0564990735 Cell. 3357316150

AZ. AGR. FRATELLI RONGO | AGRITURISMO POGGIO AL NINFALE | Loc. Montecucco Podere Sant'Agostino, 58044 Poggi del Sasso
Ref. Raffele Rongo | Tel. 0564/994644 fax. 0564/99496 | www.fratellirongo.it | e-mail info@fratellirongo.it

AZ. AGR. SALUSTRI | AGRITURISMO IL MANDORLO | Loc. La Cava 7, 58040 Poggi del Sasso
Ref. Marco Salustri | Tel./Fax 0564 990418 | Tel.-Fax 0564 990529 | Cell. 335 35773 | www.salustri.it | e-mail info@salustri.it

AZ. AGR. SANTO STEFANO | Via G. Brodolini n.18, 58040 Montenero
Ref. Paolo Bianchini | Tel. 0577 835616 Fax 0577 835785 | www.ciaccipiccolomini.com | e-mail paolo@ciaccipiccolomini.com

AZ. AGR. LIBERTARIO SAVELLI E CESIRA ROSSI | Pod. S. Roberto- Montenero 58040 Castel del Piano
Ref. Libertario Savelli | Tel. 0564/954147

AZ. AGR. FRATELLI RONGO | AGRITURISMO POGGIO AL NINFALE | Loc. Montecucco Podere Sant'Agostino, 58044 Poggi del Sasso
Ref. Raffele Rongo | Tel. 0564/994644 fax. 0564/99496 | www.fratellirongo.it | e-mail info@fratellirongo.it

AZ. AGR. LA SCHIACCIONAIA | Via della Fontanella 1/3, 58031 | Loc. Bagnoli, Arcidosso
Ref. Marcella Turziani | Tel./Fax 0564 967202 Cell. 335 8303241 | e-mail info@schiaccionaia.it | www.schiaccionaia.it |

AZ. AGR.TIBERI MIRENO | Loc. Serripori 12/b 58040 Montenero d'Orcia
Ref. Tiberi Mireno | Tel. 0564/954085 Fax. 0564/954456 | Cell. 335813646

AZ. AGR. VEGNI, MEDAGLINI, GIANNETTI | Loc. Porrona Podere Poggio Paolo, 58044 Cinigiano
Ref. Marcello Vegni | Tel. 0564 993507 | Tel. 0564 993371 Fax 0564 993263 | Cell. Marcello Vegni 349 2839150 | e-mail rosive6791@tiscali.it | e-mail info@vegnimedaglini.it | www.vegnimedaglini.it

AZ. AGR. LE VIGNE | 58040 Montenero
Ref. Andrea Pettini | Tel./Fax 0564 954116 Cell. 328 9710663 | e-mail info@aziendalevigne.com | www.aziendalevigne.com

 

   
   

Other Wines in Tuscany

Toscane is de ultieme belichaming van een perfect wijnland en herbergt enkele van de beroemdste appellaties van Italië: Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Nobile di Montepulciano, Vernaccia di San Gimignano, Carmignano en natuurlijk de Super Tuscans met namen als Ornellaia, Sassicaia, Tignanello en Masseto.

 

La vigna di sangiovese.jpg

   
       

Sangiovese grapes on the vine [1]

 

   
   

Brunello di Montalcino


Montalcino waar de grote Brunello en zijn kleinere broer de Rosso di Montalcino, worden gemaakt van de Sangiovese grosso is het epicentrum van de Toscaanse wijnbouw. Brunello di Montalcino vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw. Het was Ferrucio Biondi – Santi die halfweg de 19° eeuw experimenteerde met deze druif en in 1880 de eerste Brunello maakte.
Deze druif, bekend als Brunello of Brunellino, werd geïdentificeerd als een variëteit van Sangiovese.
De verrukkelijke wijn die van deze vrucht wordt geproduceerd, kan jarenlang bewaard worden.


Brunello di Montalcino | Some of the most particular estates of the Brunello di Montalcino territory

For an exploration of the northern slopes, see Torrenieri, Brunello di Montalcino wineries on the northern-east slopes of Montalcino.

Download here the app of the Brunello di Montalcino Wine Consortium

Giro di Brunello di Montalcino

 

 

 

   
       
   

Some of the most particular estates of the Brunello di Montalcino territory | Ingrandire mappa

   
   

Vino Nobile di Montepulciano

Vino Nobile di Montepulciano

 

   
   

The Chianti area

The Chianti area

 

   
    IGT wines | Super Tuscans | Sassicaia, Ornellaia    
   

Super Tuscans

I migliori vini della Toscana | Bolgheri Sassicaia

 

   
    Bolgheri Castello   Vigna Masseto. Ornellaia e Masseto Società Agricola S.r.l..       Bolgheri Viale dei Cipressi 001
   

Bolgheri Castle

 

 

Vigna del Masseto. Ornellaia e Masseto Società Agricola S.r.l..


       
   

 

Podere Santa Pia Holiday Home Tour - YouTube

 

   
   

Casa vacanze Podere Santa Pia | YouTube

 

   
    Pagina Facebook

           
   

Biodynamic winemaking in Tuscany | Roses in Brunello di Montalcino vineyards, Montalcino

Itinerari Trekking Costa degli Etruschi | Tenuta San Guido - Castiglioncello di Bolgheri 

 

 

[1] Photo by y Francesco Sgroi, licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Genericlicense.

Podere Santa Pia Traveling in Tuscany