Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

SanFrancescoSienaDaSudest2.JPG

 
Basilica di San Francesco, Siena [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Urban trekking in Toscane | Piazza del Campo - Basilica di San Francesco - Fortezza Medicea

   
   

Soms wil je gewoon op een zorgeloze manier flaneren door de stad, ronddwalen en ontdekken, niet per se op zoek naar historische monumenten, maar een kijkje nemen in iets speciaals en unieks.Deze wandeling voert je langs mooie onbekende plekken, charmante straten en steegjes. Laat je verrassen door de schoonheid en het unieke karakter van Siena.


Basilica di San Francesco - Fortezza Medicea (2 km)


Deze wandeling brengt je van de Piazza del Campo naar de kerk van San Francesco en naar La Fortezza Medicae.
Het Fortezza Medicea, ook wel bekend als Forte di Santa Barbara, is een van de bijzondere attracties van Siena.
Vermijd woensdagen voor deze wandeling als je niet van drukte houdt. Iedere woensdag is er bij Fortezza Medicea tot 14:00 uur een markt. Voor liefhebbber van Toscaanse specialiteiten is dit dan weer een uitgelezen kans. Het fort herbergt ook de Enoteca Italiana. Hier kan je honderden Italiaanse wijnen proeven op een aangename lokatie.

Neem vanaf Piazza del Campo de licht oplopende Via Banchi di Sopra, een zeer charmante straat met lokale bars, een goede pasticceria en een uitstekende ijszaak. Links staat het indrukwekkende Palazzo Tolomei.

Het Palazzo Tolomei is een imposant stadspaleis in gotische stijl, gelegen aan de Via Banchi di Sopra. Het Palazzo Tolomei dateert uit de vroege 12 e eeuw en is daarmee één van de oudste gebouwen in Siena. De sobere stenen gevel, elegant in zijn eenvoud, onthult lijnen die typerend zijn voor de dertiende eeuw, met twee ver uit elkaar liggende verdiepingen die begrensd worden door marcapiano-kroonlijsten en versierd zijn met twee orden van vijf verticale raamstijlen, bekroond door spitsbogen met drielobbige openingen. Vergelijk de schoonheid van de gotiek van deze verfijnde gevel met het neo-gotische karakter van de Piazza Salimbeni verder op de Via Banchi di Sopra.
Tot de familie Tolomei behoorden ook de heilige Bernardo Tolomei en de zalige Nera Tolomei, die beide herdacht worden met een levensgroot beeld in de gevel van de kerk van San Cristoforo tegenover het Palazzo Tolomei. Binnen in de kerk voltrekt zich een mooi evenwicht tussen het oorspronkelijke Romaanse interieur en de barokke toevoegingen.
Voor het Palazzo Tolomei staat een zuil bekroond met een Romeinse wolvin.
 


Palazzo Tolomei, Via Banchi di Sopra, Siena

Palazzo Tolomei, Via Banchi di Sopra, Siena

Bernardo Tolomei stichtte in 1313 de benedictijner abdij van Monte Oliveto Maggiore. Hij keerde met enkele metgezellen de wereld de rug toe om in de abdij als 'olivetaner benedictijnen' in afzondering te leven. Een ander beroemd lid van deze familie was Pia dei Tolomei, die door Dante geciteerd wordt in het vijfde zang van het Purgatorio dat vertelt over haar dood door toedoen van haar echtgenoot, die haar verbande naar de Maremma. Een plaquette op de gevel van het palazzo herinnert aan dit indringende verhaal.

Het familiegraf bevindt zich in de San Francesco. De graftombe wordt vreemd genoeg met haar beeld versierd.

Neem op de Piazza Tolomei het straatje links van de Chiesa di San Cristoforo, volg de straat in een bocht en sla dan links en dan rechtsaf de Via del Giglio in. Sla linksaf de Salvani Provenzano in en vervolgens rechtsaf de Via dei Rossi, die je naar de kerk van San Francesco brengt.

 

   
   

San Francesco en La Fortezza (2,9 km)

 

Urban trekking in Siena | Piazza del Campo - Basilica di San Francesco - Fortezza Medicea | 2,9 km

Piazza del Campo - Banchi di Sopra - Palazzo Tolomei - Chiesa di san Cristoforo -Via del Moro - Piazza Provenanzo Salvani -Chiesa di San Francesco -Via dei Rossi - La Dama Ignuda - Palazzo Salimbeni - Via dei Montagnini -Piazza Giacomo Matteotti - La Lizza - Fortezza Medicea

 

Een kleine variant

Deze kleine variant volgt niet de Via de Giglio, maar de Via del Moro en de Piazza Provenanzo Salvani. Rechts van de kerk wandelen we naar de fontein van de contrade, slaan er rechts af en wandelen langs de Via del Fosso verder naar beneden. Aan de Condominio Bardini slaan we linksaf en dalen verder af. Bij de T-kruising slaan we rechtsaf en wandelen rond de ude stadsmuren en de Chiesa di San Francesco.
De Via di Sinitraia brengt ons naar de Piazza San Francesco.


San Francesco

De middeleeuwse gotische kerk uit de 14de eeuw had oorspronkelijk een gevel bedekt met witte en groene marmeren banden, in de stijl van de zijmuren van de kathedraal van Siena, en een vijftiende-eeuws portaal en roosvenster van Francesco di Giorgio Martini. De huidige gevel dateert uit 1913. De kerk is vooral bekend door de muurschilderingen van Ambrogio en Pietro Lorenzetti.
De belangijkste werken in de kerk zijn het Martirio di cinque frati francescani (Het Martelaarschap van de Franciskaner Broeders in Ceuta) van Ambrogio Lorenzetti en de Crocefissione van Pietro Lorenzetti.

Aan de rechterkant van de basiliek bevindt zich het voormalige klooster van San Francesco dat tegenwoordig de zetel is van bepaalde faculteiten van de Universiteit van Siena en van het Museo diocesane d'Arte sacra. Deel van de museumcollectie is de beroemde Madonna di Tressa. Dit Byzantijnse icoon stond in de 13e eeuw op het hoofdaltaar van de Duomo, tot de Maestà van Duccio het van zijn plaats verdrong.

Rechts op het plein staat het Oratorio di San Bernardino dat in 1400 gebouwd werd op de plaats waar de heilige Bernardus vroeger predikte. Het oratorium heeft een bakstenen puntgevel, verfraaid door een travertijnportaal uit 1574 en bovenaan door een bestraalde schijf met het Bernardijnse trigram, een zon met twaalf stralen in het midden waarvan de drie letters IHS staan, een afkorting voor Iesus Homimun Salvator.


Er loopt ook een pad rond de kerk, wat een geweldig uitzicht geeft op de oude stadsmuren en de apsis van San Francesco.

 

SiMuraSanFrancesco1.JPG

Mura di Siena vicino alla chiesa di San Francesco [1]

 

Links van de kerk kan je langs de Via di Sinitraia naar de stadsmuren wandelen. Op het einde is rechts een pad dat je rond de kerk leidt. Nog iets verder, op het einde van de Via di Sinitraia bevinden zich de roltrappen die leiden naar de Via Baldassarre Peruzzi.

Rechts op het plein voor de kerk kan je via de Condominio Bardini de Fonti di Follonica bereiken.


Album fotografica | Fonte di Follonica



SienaFonteDiFollonica7   SienaFonteDiFollonica2   SienaFonteDiFollonica1

Fonte di Follonica

 

 

Fonte di Follonica

 

Fonte di Follonica

 

Neem dezelfde straat terug en vervolg over de charmante straat Via dei Rossi. Kijk op het eerste pleintje naar rechts en je ziet in een lager gelegen hoekhuis La Dama Ignuda (de dame achter het gordijn), een twijfelachtig kunstwerk dat maakte in opdracht van de contrade Chiocciola. Het beeld stelt een naakte vrouw voor die vanachter een gordijn in een vals raamkozijn gluurt naar een bronzen beeldje van een slak, het embleem van de contrade.

Wanneer u weer bij de hoofdstraat komt, slaat u rechtsaf, passeert u Piazza Salimbeni waar Monte dei Paschi di Siena - een van de oudste banken ter wereld - is gevestigd.


De Piazza Salimbeni

De Piazza Salimbeni is een klein aangenaam plein met historische gebouwen aan drie zijden. Centraal staat het standbeeld van Sallustio Bandini, een werk van Tito Sarrocchi. Sallustio Bandini was een Siënese priester en een van de eerste economisten. Hij was ook eigenaar van het kasteel in Castiglioncello Bandini.

Rond het plein staan in wijzerszin vanaf het noorden de volgende paleizen:

Palazzo Tantucci
Rocca Salimbeni of Palazzo Salimbeni
Palazzo Spannocchi

De gevels van de paleizen werden in de negentiende eeuw in neogotische stijl geharmoniseerd door de architect Giuseppe Partini.

Het in neo-gotische stijl gebouwde Pälazzon Salimbeni  biedt onderdak aan een van de oudste banken ter wereld, de Banca Monte dei  dei Paschi di Siena. In de toren aan de binnenplaats zien we een monumentale trap van Pierluigi Spadolini.

Palau Salimbeni de Siena   Palau Salimbeni (Siena)   Palazzo Salimbeni, scale

Piazza Salimbeni

 

 

Piazza Salimbeni

 

Palazzo Salimbeni, de nieuwe binnenplaats van de Monte dei Paschi di Siena. Uitzicht van bovenaf op de ronde balkons van de trap die is gebouwd in de Castelllare dei Salimbeni-toren

 

Verlaat het plein en sla rechtsaf. Je passeert het Consorzio Agrario, een coöperatieve supermarkt met lokale producten van hoge kwaliteit, ga rechtsaf bij Piazza Giacomo Matteotti waar het postkantoor is gevestigd. Steek Piazza Gramsci over en sla linksaf bij Viale Cesare Maccari richting La Fortezza. Bij de ingang van het fort sla je rechtsaf en maak je de wandeling rond La Fortezza bovenop de muren, dit geeft je een aantal mooie uitzichten.

De bouw van het fort volgde op de slag bij Marciano, die in 1554 de definitieve nederlaag van Siena door zijn langdurige rivaal Firenze markeerde. Het bevond zich op de plaats van een vorig fort, bekend als de Cittadella / Citadel, dat in 1548 was gebouwd op bevel van keizer Karel V nadat de stad onder de controle van Spanje kwam, onder het gezag van de Spaanse ambassadeur, Diego Hurtado de Mendoza.


Map

 

Siena, Fortezza di Santa Barbara, bastione ovest, punta con mascherone

Siena, Fortezza Medicea (Fortezza di Santa Barbara), bastione ovest, punta con mascherone [2]

 

Highlights

 

Pietro Lorenzetti, Crocifissione, Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena   Ambrogio Lorenzetti, il Martirio di frati francescani, Capella Bandini Piccolomini, San Francesco, Siena   Ambrogio Lorenzetti, San Ludovico di Tolosa si congeda da papa Bonifacio VIII, 1336-37 circa, dalla sala capitolare, Capella Bandini Piccolomini, San Francesco, Siena

Pietro Lorenzetti, Crocifissione, Capella Piccolomini d'Aragona, San Francesco, Siena

 

Ambrogio Lorenzetti, il Martirio di frati francescani, Capella Bandini Piccolomini, San Francesco, Siena

 

 

Ambrogio Lorenzetti, San Ludovico di Tolosa si congeda da papa Bonifacio VIII, 1336-37 circa, dalla sala capitolare, Capella Bandini Piccolomini, San Francesco, Siena

Museo diocesano di arte sacra, Oratorio di San Bernardino da Siena, Piazza San Francesco, Siena   Bruno Burracchini, Santa Caterina da Siena, 1972, Fortezza Medicea, Siena   Sallustio bandini

Museo diocesano di arte sacra, Oratorio di San Bernardino da Siena, Piazza San Francesco, Siena

 

 

Bruno Burracchini, Santa Caterina da Siena, 1972, Fortezza Medicea, Siena

 

 

Particolare della statua di Sallustio Bandini, opera di Tito Sarrocchi

 

 
   

Restaurants en nuttige adressen

Siena

Pasticceria Nannini
Via Banchi di Sopra, 24
www.grupponannini.it 

Gelateria Grom
Via Banchi di Sopra 11/13

Consorzio Agrario di Siena
Via Piangiani 5, Siena
www.capsi.it
Opening hours:
3:00 pm - 6:30 pm
8:30 am - 1:00 pm

 


Fortezza Medicea

La Fortezza Medicea ospita oggi le sedi della Fondazione Siena jazz e dell’Enoteca Italiana.
Hier kan je Italiaanse wijnen drinken op een aangename lokatie.

In een permanente tentoonstelling worden ongeveer 1.500 wijnen tentoongesteldvan meer dan 600 wijnmakerijen.
De wijnen vormen een representatieve selectie van de hele nationale kwaliteitsproductie: DOCG, DOC, IGT, -en tafelwijnen van bijzondere waarde zijn hier verzameld. De Enoteca organiseert het hele jaar door cursussen, vergaderingen, conferenties, seminars, en culturele evenementen zoals bijvoorbeeld de beroemde "Wijnweek" in juni. De wijnen kunnen worden geproefd in de gewelfde ruimte van de 'Enoteca of op de prachtige terrassen tussen de wallen van het fort.

Enoteca Italiana., Piazza della Libertà 1, Siena 53100 Siena


Monte dei Paschi di Siena | luoghi e opere


www.mpsart.it

 

 

Max Grossman, «A Case of Double Identity: the Public and Private Faces of the Palazzo Tolomei in Siena», Journal of the Society of Architectural Historians, 72, no 1, March 2013, pp. 48-77.

Giulio Prunai, Guido Pampaloni et Nello Bemporad, Il Palazzo Tolomei a Siena, Florence, Cassa di Risparmio di Firenze, 1971.


[1] Photo by LigaDue, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
[2] Photo by Sailko, licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unportedlicense.



Holiday accomodation in Tuscany

Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia



Podere Santa Pia, een authentieke vakantiewoning in de Toscaanse Maremma

Podere Santa Pia, een authentieke vakantiewoning in de Toscaanse Maremma