Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
La Costa Toscana


          Cala di Forno

I T
Cala di Forno (1)

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Wandelen in Toscane | Alberese (Pratini)) en het Parco Naturale della Maremma | Door de mediterrrane macchia naar de azuurblauwe zee in Cala di Forno

   
   

Het Parco Naturale della Maremma strekt zich 25 km uit tussen de monding van de Ombrone tot Talamone en kent een grote verscheidenheid aan suggestieve landschappen: de kust met zijn lange verlaten zandstranden, het dennenbos van Marina di Alberese, de monding van de rivier Ombrone en het moerasland van Paludi della Trappola, waar butteri, Toscaanse cowboys het vee door het moerasland loodsen. De dichtbegroeide groene Monti dell'Uccellina, met als hoogste punt de Poggio Lecci, vormt het hart van het natuurpark.

Het Parco Naturale della Maremma is sinds 1975 een beschermd natuurgebied met een oppervlakte van 70 km2. In het park zijn wandelroutes uitgezet, die je laten kennismaken met de verschillende facetten van deze unieke kuststrook.

A4 Cala di Forno

Deze wandeling start in het bezoekerscentrum van Alberese. Daar kan je een toegangskaartje kopen en eventueel gidsen en wandelkaarten. Een shuttlebus brengt je naar het eigenlijke vertrekpunt, Pratini. Van hieruit wandel je naar de Cala del Forno, een van de mooiste stranden van Toscane. Tijdens de zomermaanden is het aantal bezoekers aan de Cala di Forno is beperkt (50 p), vang je tocht dus tijdig aan.
De wandeling is erg goed gemarkeerd en levert geen problemen op. 

Door het oerlandschap van de mediterrrane macchia naar de azuurblauwe zee


Met de intense geuren van de Mediterrane maquis, dennenbossen, jeneverbesbomen, duinen en wilde stranden is het Parco Naturale della Maremma een van de mooiste natuurparken van Toscane.
Onderweg markeren drie torens de omliggende heuvels, de Torre di Castel Marino, de Torre di Collelungo en de Torre del Cala di Forno.
In het park zijn op de toppen van de heuvels wel meer torens zichtbaar. Deze suggestieve versterkingen werden gebouwd tussen de elfde en twaalfde eeuw om de aanvallen van piraten onder ogen te zien. Zij vormden een geavanceerd signaleringssysteem dat verbonden was met de vestingen en uitkijkposten van Castiglione della Pescaia en Talamone. In de zestiende eeuw werden zij door de'Medici gerenoveerd en naar hun hand gezet.

Tijdens de zomermaanden is omwille van het brandgevaar een deel van het park niet toegankelijk voor induviduele bezoekers. Doorgaans geldt deze beperking vanaf 30 juni.

Bezoek de website van het park voor up to date informatie [www.parco-maremma.it of neem contact op met het bezoekerscentrum in Alberese of Collecchio op +39 0564 407098.].


1 - A4 - Pratini - Cala di Forno

Parco Naturale della Marermma, A3 - Pratini - Cala di Forno

 

A4 -Alberese (Pratini) - Cala di Forno | Il Percorso A4 del Parco della Maremma | 12,72 km | rond trip  | 2,5 uur | gpx

Hoogteverschil: 89 m
Totale stijging: 255 m
Totale daling: 256 m

 

   
   

Schrale duinen en weiden worden afgewisseld met struikgewas en eeuwenoude jeneverbesbossen. Onderweg herkennen we dwerg-waaierpalm, rozemarijn, de mastiekboom met zijn rode vruchten, alsem, boomhei, wilde knoflook, Siberische dwergden, kurkeik, en de aardbeiboom waarvan de vruchten in sommige likeuren en wijnen gebruikt wordt.

De jeneverbes

De jeneverbes is een beschermde boomsoort in Toscane en was voor deze streek erg belangrijk. Het is een boom uit de cipresfamilie (Cupressaceae) die vooral in het Middellandse Zeegebied te vinden is. De boom groeit op droge heuvels, rotsachtige grond en zoals hier in bossen in het kustgebied. De hoogte is ongeveer 8 m.

De stekelige jeneverbes is vooral bekend vanwege de etherische olie die als medicijn wordt gebruikt. Deze olie wordt bereid uit het hout. Dit hout is overigens goed bestand tegen rotting. Er wordt wel houtskool van gebrand.
Het maken van houtskool was van groot economisch belang in de Monti dell'Uccellina, en de kleine baai van Cala di Forno speelde in deze belangrijkste productieve activiteiten een belangrijke rol. De houtskool werd met ezels naar de baai getransporteerd, er geladen op boten met geringe diepgang en verscheept naar de havens van Talamone en Castiglione della Pescaia.
Opmerkelijk was de aanwezigheid van een douane voor de betaling van taksen. Cala di Forno lag op de grens tussen het Granducato di Toscana (groothertogdom Toscane) en de Spaanse Presidios. De douane was ondergebracht in het gebouw aan het strand. Ook aan de baai van Talamone vinden we nog een douanegebouw terug.
Later kwam het mooie gebouw aan het strand van Cala di Forno in bezit van een kolonist die het omliggende boerenland bewerkte.


2 - A4 - Pinottolai - Cala di Forno

Je kan het strand van Cala di Forno ook bereiken door een recentere wandeling die vertrekt aan Casa Pinottolai. Ook hier koop je een kaartje in het bezoekerscentrum van Alberese en brengt een shuttle-bus je naar het eigenlijke vertrekpunt.


Parco Naturale della Marermma, A4 - Pinottolai - Cala di Forno

 

A4 -Alberese (Pinottolai) - Cala di Forno | Parco dell'Uccellina finotot Cala di Forno en terug| 15,89 km | Cirkelwandeling  | 4 uur| gpx

Hoogteverschil: 89 m
Totale stijging: 331 m
Totale daling: 261 m

 

Het natuurreservaat Parco Naturale della Maremma


Het Parco della Maremma is ongeveer honderd vierkante kilometer groot en ligt voor het grootste deel aan de Tyrrheense Zee, tusen Marina di Alberese en Talamone. In beide plaatsen Alberese en Talamone is een bezoekerscentrum ingericht. Hier vind je meer informatie over natuur en fauna, wandel- en fietskaarten. Hier kunnen ook toegangsbewijzen aangekocht worden. Je kan voor deze wandeling ook on-line een ticket reserveren.

Tijdens de zomermaanden zijn enkele wandelingen enkel voor groepen beschikbaar. Doorgaans geldt deze beperking vanaf 30 juni, als gevolg van de verordening tegen bosbranden, opgelegd door de regio Toscane. Deze route is dan alleen beschikbaar voor groepen en na reservering, door contact op te nemen met het bezoekerscentrum op 0564 407098.

De website www.parcomaremma.it biedt actuele informatie ook een mooi overzicht van alle wandelingen en fietstochten in het park.

Trekking Parco Naturale della Maremma | De mooiste wandelingen in het Parco Naturale della Maremma


Visitor Center and Talamone Aquarium
Via Nizza, 12 - Talamone (Gr)
Tel. +39 0564 887173 - Fax. +39 0564 887173
Open every day including holidays with the following timetable: from September 1 to June 30, 8.00 a.m. to 1.00 p.m.; from July 1 to August 31, 8.00 a.m. to 12.00 noon and from 5.00 p.m. to 8.00 p.m.

Alberese Visitor Center - ENTE PARCO REGIONALE DELLA MAREMMA
Via del Bersagliere, 7/9 - Alberese (Gr)
Tel. +39 0564 407098 - Fax. +39 0564 407278
centrovisite@parco-maremma.it | www.parco-maremma.it
Open every day including holidays with the following timetable: from October 1 to March 22, 8.30 a.m. to 1.30 p.m.; from March 23 to September 30, 8.00 a.m. to 5.00 p.m.

Marina di Qlberese
De parkeerplaats van Marina di Alberese is geopend van 7.30 tot 19.30 uur.
De in- en uitgang worden geregeld door een elektronische balk die het kenteken leest, de kosten voor het parkeren bedragen 2 euro per uu
r.


 
   

 


Fotogalerij Parco Naturale della Maremma | Monti dell'Uccellina

 

   
  Torre Collelungo   Cala di forno

Il Parco Naturale della Maremma, ook bekend onder de naam Parco dell'Uccellina

 

  Torre Collelungo  

Cala di Forno

 

Parco Naturale delle Maremma, beach
Parco Naturale delle Maremma, spiaggia
  Cinghiali in libertà nel parco naturale della Maremma ad Alberese   Parco Naturale delle Maremma, spiaggia
    Parco della Maremma, il Cinghiale [2]  

Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

 

Veduta della spiaggia di Cala di Forno   Panorama dalla torre Torre di Castelmarino   Torre Bassa, Parco della Maremma

Veduta della spiaggia di Cala di Forno

 

  Panorama dalla Torre di Castelmarino

 

 

Torre Bassa, Parco della MaremmaTraveling in Tuscany | Trekking in Toscana

A1 - Abbazia di San Rabano e Torre Uccellinai | 7,2 km, 3.30 uur

De mooiste, maar ook de zwaarste wandelrouteis de AI (8 km, ca. 3,5 uur) die langs de top van de Poggio Lecci naar de ruïne van het 11de-eeuwse benedictijner klooster San Rabano leidt. Deze wandering kan gecombineerd worden met de wandeling A2 (6 km, ca. 2,5 uur), die langs de twee 14e-eeuwse wachttorens Collelungo en Casfelmarino en naar het strand leidt.

A4 - Cala di Forno | Departure: from Pratini | 12 km, 5 uur

Wandeling A4 is de langste route (heen en terug 12 km, ongeveer. 5 uur) en leidt je naar de paradijselijke baai Cala dl Forno.

Itinerario A7 - Monding van de Ombrone -4,73 km, ongeveer 1 uur

Walking in Tuscany | Parco Regionale della Maremma | From Alberese to San Rabano and Cala di Forno 

 

A1   A4   T3
A1   A4  

T3 - Poggio Raso | 16 Km circa, 8 ore circa
One of Tuscany's Best-Kept Secrets | Holiday home Podere Santa Pia


     

Alberese, Monti Dell'Uccellina
Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

Alberese, Monti Dell'Uccellina

www.turismoinmaremma.it | Colline Metallifere | Reiseführer und interessante Informationen über das Eisenerzgebiet | pdf Download

Toscaanse stranden | Maremma | [2] Van Principina a Mare tot Ansedonia (eng)

Le spiagge più belle della Toscana | Naturisme in Toscane | La costa, le spiagge e il mare della Toscana naturista

 


[1] Photo by Ralf Schmidt licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
[2] Photo: Mauro Guidoni | La mia Maremma Toscana - My Tuscany Maremma