Albarese | Parco Naturale delle Maremma


Arezzo

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         LA COSTA DEGLI ETRUSCHI

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

SQuiricod'O z01.jpg

N L         I T         E N G 

San Quirico d'Orcia [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

San Quirico d'Orcia

   
   

San Quirico d’Orcia ligt op de heuvel langs de weg tussen Montalcino en Pienza. Het mooie ommuurde dorp wordt door de reiziger vaak over het hoofd gezien. Dat geeft San Quirico d’Orcia een bijkomende troef, er heerst een kalmte en rust die in Pienza en Montalcino vaak ontbreken.
San Quirico d’Orcia heeft een aantal mooie kerken en een schitterene tuin, de Horti Leonini.

Je kan makkkelijk parkeren in de buurt van een van de toegangspoorten van San Quirico d’Orcia, hetzij aan de Via dei Fossi, hetzij aan de Via dei Cannetti (Porta Nuova).

De hoofdstraat van San Quirico d’Orcia, de Via Dante Alighieri deelt San Quirico d'Orcia mooi in twee, en loopt van de Piazza IV Novembre naar de Duomo, de Collegiata dei Santi Quirico e Giulitta. De Collegiata is zonder twijfel de belangrijkste bezienswaardigheid in San Quirico d'Orcia. Maar aan het begin van de hoofdstraat staat een kleinere, erg mooie kerk, de Chiesa Santa Maria Assunta, ook wel de Santa Maria ad Hortos genoemd, omdat de kerk omringd wordt door twee tuinen, de Giardini delle Rose en de Horti Leonini.


Piazza della Libertà

Halverwege de Via Dante Alighieri, aan de Piazza della Libertà, staat de Chiesa di San Francesco. Deze kerk wordt ook wel de Chiesa della Madonna di Vitaleta genoemd, omdat hier de Madonna van Andrea Della Robbia bewaard wordt. Het beeld in geglazuurd porselein staat op het hoofdaltaar.
Tegenover de kerk staat de Porta Nuova, een van de Middeleeuwse toegangspoorten van de stad, en links daarvan leidt een bakstenen poort je naar de Horti Leonini, een van de mooiste tuinen van Toscane.

In juni vindt het Festa del Barbarossa plaats in het historisch centrum van de stad. Tijdens de eerste week van september wordt op de piazza della Libertà en in de omliggende straten een feest georganiseerd ter ere van de Madonna di Vitaleta.

De bewoners van San Quirico d'Orcia worden  sanquirichesi genoemd.

 

Festa del Barbarossa | www.festadelbarbarossa.it

Festa della Madonna di Vitaleta | Festa della Madonna di Vitaleta - Facebook

 

Comune

Wekelijkse markt in San Quirico d'Orcia heeft plaats de tweede en vierde dinsdag van de maand, van 8:00 tot 13:00 uur.

Website:  www.comunesanquirico.it

 

   
   

Mappa San Quirico d'Orcia | Ingrandire mappa


 
   

De toegangspoorten van San Quiricio d'Orcia


San Quirico d’Orcia heeft veel van zijn oorspronkelijke versterkte muren bewaard, met sporen van ongeveer 14 kleine torens en drie poorten. De best bewaard gebleven poort is de Porta Cappucini, een vreemde zeshoekige structuur. Centraal aan de Via Dante Alligheri, ligt de Porta Nuova. Een kleine bakstenen poort naast de Porta Nuova geeft toegang tot de Horti Leonini. Boven in het park staat ook een van de bewaarde Middeleeuwse torens van de stad.Een van de toegangspoorten van San Quirico d'Orcia, de Porta Ferrea of Porta Romana werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse troepen opgeblazen. Van deze poort kan je enkel door oude postkaarten nog een beeld reconstrueren.

 
San Quirico d'Orcia, Porta Romana
       

Porta Romana

 

Porta dei Cappuccini (13th Century), seen from outside   SanQuiricodOrciaPortaCappuccini5   Panorama San Quirico d'Orcia

Porta dei Cappuccini (13th Century), seen from outside, Defensive Gate in San Quirico d'Orcia

 

 

Porta dei Cappuccini (13th Century), seen from inside, Defensive Gate in San Quirico d'Orcia

 

Panorama San Quirico d'Orcia

De tuinen van San Quirico d'Orcia

 

San Quirico d'Orcia heeft een beroemde tuin, de Horti Leonini. Deze tuin is een goed bewaard gebleven voorbeeld van een klassieke Italiaanse tuin uit de 16e eeuw.

Twee kleinere tuinen zijn ook de moeite waard. De Giardino delle Rose ligt tussen de Horti Leonini tuin, en de Chiesa Santa Maria Assunta. De ingang vind je naast de voorkant van deze kerk.

Naast het Palazzo Chigi vinden we een tuin die opgedragen is aan Nilde Iotti, de belangrijkste politieke vrouw van de tweede helft van de XX eeuw in Italië. Leonilde Iotti, beter bekend als Nilde Iotti (10 april 1920 - 4 december 1999) was een Italiaanse politicus van de Communistische Partij. Zij was de eerste vrouw die voor drie opeenvolgende zittingsperiodes president van de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden werd van 1979 tot 1992. Zij had in het historisch centrum van San Quirico d’Orcia een appartement waar zij haar vakanties doorbracht.


Galleria fotografica San Quirico d'Orcia


Fotogalerij San Quirico d'Orcia   
Forti Leonini (San Quirico d’Orcia) 28   Bartolomeo Mazzuoli, cosimo III de' medici, 1688 5   Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

Cosimo III de' Medici, 1688, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

 

Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

Giardino delle Rose, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia   De Collegiata kerk in San Quirico d'Orcia   Chiesa San Francesco, San Quirico d'Orcia

Giardino delle Rose, Horti Leonini, San Quirico d'Orcia

 

 

De Collegiata kerk in San Quirico d'Orcia

 

 

Chiesa San Francesco, San Quirico d'Orcia

 

Photo album Van d'Orcia

Galleria fotografica Val d'Orcia

 

   

In de omgeving van San Quirico d’Orcia staat een mooie kapel, de Capella Vitaleta. Deze spectaculaire bezienswaardigheid staat midden op een heuvel op de weg naar Pienza. De kapel werd in 1184 gerestaureerd door de architect Giuseppe Partini en recentelijk op UNESCO’s Werelderfgoedlijst gezet.
De Capella Vitaleta is ongetwijfeld het meest gefotografeerde object in de Val d’Orcia. Op sociale media zijn talloze opnamen van het beeld te vinden, waarbij duidelijk te zien is dat het er telkens weer anders uitziet, afhankelijk van de weersgesteldheid en het moment van de dag. Het loont de moeite even naar de kapel te wandelen. Lees hier hoe je de kapel te voet kan bereiken.

Op de weg van Montalcino naar San Quirico d’Orcia staat een tweede iconisch beeld van de Val d'Orcia, een kleine groep cipressen. Ook hier worden vaak foto's genomen. Wandel even de heuvel op voor een mooier perspectief.

 

San Quirico d'Orcia, Capella della Madonna di Vitaleta   Cipressi e la Cappella della Madonna di Vitaleta, tra Pienza and San Quirico d'Orcia   Cypress trees between San Quirico d'Orcia and Montalcino

Cappella della Madonna di Vitaleta, nei pressi di San Quirico d'Orcia

 

 

Cipressi e la Cappella della Madonna di Vitaleta, tra Pienza and San Quirico d'Orcia

 

 

Cipressi tra San Quirico d'Orcia e Montalcino

 

Cipressen in de Val d'Orcia. Het verhaal van Cyparissus in Ovidius' Metamorfosen     Villa La Foce

Cipressi nella Val d'Orcia. La storia di Cyparissus nella Metamorfosi di Ovidio

 

 

I cipressi e Villa La Foce, l'ultimo giardino di Iris Origo e Cecil Pinsent

 

Ingresso di Villa La Foce.
C'è un mazzo di cipressi davanti alla porta

Palazzo Chigi Zondadari (San Quirico d’Orcia) esterno 6   Affreschi nel Palazzo Chigi Zondadari,  San Quirico d'Orcia   Palazzo Chigi Zondadari (San Quirico d’Orcia) Interno 14

Palazzo Chigi Zondadari,  San Quirico d'Orcia

 

 

Affreschi nel Palazzo Chigi Zondadari, 
San Quirico d'Orcia

 

Affreschi nel Palazzo Chigi Zondadari, 
San Quirico d'Orcia

Bibliografie

Introduzione ai giardini del senese, a cura dell'Archivio Italiano dell'Arte dei Giardini, San Quirico d'Orcia, 1976.

I giardini del Chianti, a cura di Giuseppina Carla Romby e Renato Stopani, Firenze, 1989.

Il giardino rivelato, segni e labirinti nei giardini senesi, fotografie di Ilio Scali e Mauro Tozzi, ed. Il Leccio, Siena, 1995. Prefazione L'Archetipo della Natura di Ugo Sani, presidente dell'Archivio Italiano dell'Arte dei Giardini.

I giardini di Toscana, a cura della Regione Toscana, Edifir, Firenze 2001.

Patricia McCobb, Un giardino rinascimentale a San Quirico d'Orcia. La storia di Diomede Leoni e dei suoi Horti Leonini, Editrice DonChisciotte, San Quirico d’Orcia, 2010.


[1] Foto di Zyance, icenziato in base ai termini della licenza under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.


 

Restaurants in San Quirico d'Orcia


La Bottega di Portanuova

Een kleine kruidenierswinkel en restaurant in San Quirico d'Orcia, met specialiteiten uit de streek (veel bioproducten en de beste streekproducten).

Via Dei Canneti 37/F, 53027 San Quirico dOrcia
+39 340 357 6797
Menu | lookaside.fbsbx.com

Ristorante Da Ciacco

Via Dante Alighieri 30/a, 53027 San Quirico dOrcia, Italië
+39 0577 897312
Website | www.daciacco.it


Ristorante Fonte alla Vena

Het restaurant Fonte alla Vena ligt net buiten de stadspoort, op ongeveer 10 minuten lopen vanaf het kleine centrum. Volg de Via Dante Alighieri voorbij de kleine Chiesa di Santa Maria Assunta, verder naar het zuiden. Aan nummer 137 vind je dit goede restaurant. Het restaurant is genoemd naar de oude bron, de Fonte alla Vena, aan de overkant van de straat, de Via alla Fonte della Vena.

Ristorante Fonte alla Vena
Via Dante Alighieri 137, 53027 San Quirico dOrcia
+39 0577 897034
Website |


Trattoria Toscana Al Vecchio Forno

Centraal gelegen, achter de Chiesa San Francesco.

Trattoria Toscana Al Vecchio Forno
Via della Piazzola 8 | Capitano Hotel, 53027 San Quirico dOrcia, Italië
+39 0577 897380
Website | www.palazzodelcapitano.com

Il Garibaldi

De locatie van dit restaurant is wat vreemd, achter een benzinestation, maar eenmaal binnen heb je prachtig uitzicht over de Toscaanse heuvels. Klassieke Toscaanse keuken.

Via Cassia 17, 53027 San Quirico dOrcia
+39 0577 898315
Website | www.ilgaribaldisanquirico.it
E-mail |  ristoranteilgaribaldi@virgilio.it

Je kan van hier uit ook een wandeling maken naar de Capella di Vialeta.
Wandel op de Via Cassia nog even naar het zuiden, neem de afslag links (Via Cerrecchio) en sla vervolgens bijna onmiddellijk, voorbij een boerdzerij, links een grintpad in. Na ongeveek 2,5 kilometer bereik je de Capalla di Vitaleta.
Downmoad de gpx tracks hier.

Wandelen in de Val d'Orcia | Anello San Quirico d'Orcia - Capella di Vitaleta


De mooiste wandelingen in de Val dOtcia, Toscane | WALKING IN THE VAL D'ORCIA

Walking in the Val d'Orcia | A Walk from Pienza to Cappella di Vitaleta | Spedaletto

Walking from Montalcino to San Quirico d'Orcia | 13,07 km

Anello San Quirico d'Orcia - Capella di Vitaleta | 8,64 km

San Quirico d'Orcia - I Cipressi I triboli - Montalcino | 13 km

Trekking in Toscana | Val d'Orcia | I migliori 10 sentieri per trekking in Toscana | San Quirico d'Orcia, Bagni Vignoni, Castiglione d'Orcia

 

 

Holiday accomodation in Tuscany


Podere Santa Pia is een authentieke vakantiewoning in Castiglioncello Bandini, een klein dorp in het zuiden van Toscane, in de buurt van Montalcino en de Monte Amiata.


De mooiste vakantiehuizen in Toscana | Podere Santa PiaColline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

 

Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia

Album Van d'Orcia

 

  Album Crete Senesi   Album Monte AmiataSan Quirico d'Orcia - lo.tangelini   Cretesenesi panorama   Monte Amiata