Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          ; Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Colle di Val d'Elsa, panorama del centro storico

E N G         N L         I T

Colle di Val d'Elsa, panorama del centro storico

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Colle di Val d'Elsa
   
   

Colle di Val d'Elsa (lokaal gewoon Colle) is een stad en gemeente in de provincie Siena, Toscane, in Midden-Italië.
Colle di Val d'Elsa is internationaal vooral bekend om de productie van kristalglaswerk.
Het bovenste gedeelte van Colle di Val d'Elsa wordt ook wel Colle Alta genoemd, en het onderste, meer modernere gedeelte Colle Bassa of Il Piano. De Via Castello, met zijn statige paleizen is de belangrijkste straat van Colle Alta. De Dienst voor Toerisme vind je aan de Via del Castello, 33. Je krijgt er een plattegrond van de stad en informatie over de talrijke gebouwen en evenementen.


Panorama Colle di Val d'Elsa

Panorama di Colle Alta (Colle di Val d'Elsa) (2)

 

Het oudste deel van de stad is Colle Alta, het hogere deel, en heeft een goed bewaard middeleeuws centrum. Daar vinden we ook de balangrijkste gebouwen van de stad, Palazzo Campana, het Palazzo Pretorio, de Duomo di Colle di Val d'Elsa, Palazzo Vescoville, de Chiesa di Santa Maria in Canonica en het Palazzo del Comune waarin het il Museo civico e d'arte sacra ondergebracht is. Door een zorgvuldige restauratie kunnen we de verschillende bouwlagen uit de diverse periodes goed onderscheiden.
Colle di Val d'Elsa ontwikkelde zich vanaf de 11e eeuw langs de rivier Elsa. In de vallei onder de stad werden een reeks kunstmatige kanalen gebouwd, de gore di Colle di Val d'Elsa, die energie leverden voor graanmolens, papierfabrieken en andere industriële activiteiten.

De stad is ook beroemd als de geboorteplaats van beeldhouwer en architect Arnolfo di Cambio. En ook de dichter Isabella Cervoni werd hier geboren.

Belangrijkste bezienswaardigheden

Je kan Colle binnenwandelen door de oude en monumentale historische stadspoort, de Porta Nova. De lange en smalle weg slingert zich langs een reeks van mooie 16de- en 17de-eeuwse adellijke huizen (Palazzo Usimbardi, Palazzo Buoninsegni en het stadhuis) naar het Palazzo Campana, dat de toegang tot Colle Alta markeert, de bovenstad en het oudste deel van Colle. Dit oude stadsdeel wordt gekenmerkt door smalle geplaveide straatjes, adellijke huizen uit de 15e en 16e eeuw (zoals Palazzo Luci, Palazzo Morozzi, Palazzo Giusti, Palazzo Dini) en enkele torri of torenhuizen, waaronder de toren waar Arnolfo di Cambio geboren werd. Aan Palazo Campana, parallel aan de Via Castello, loopt de suggestieve Via delle Volte, een middleeuwse overdekte straat van meer dan 100 meter lang.
De Via Castello, de centrale straat loopt van Palazzo Campana tot voorbij de Torrre Arnolfo di Cambio, en mondt uit op een heerlijk plein, il Baluardo. Van hieruit heb je een uniek uitzicht op de benedenstad, de Siënese heuvels en de chianti.
Je kan er de lift nemen naar de benedenstad. De franse architect Jean Nouvel ontwierp deze lift die je van Il Baluardo naar de Via Meoni in de benedenstad brengt.
De wandelaar kiest voor de Via Pozzo tondo. Dit mooie wandelpad la sosta, slingert hier naar beneden. Hier flaneren Italianen en reizigers tussen de twee stadsdelen en genieten van de schilderachtige charme van het uitzicht.


   
   

Kaart Colle di Val d'Elsa | Ingrandire mappa
Colle di Val d'Elsa grenst aan de volgende gemeenten: Casole d'Elsa, Monteriggioni, Poggibonsi, San Gimignano, Volterra (PI).

 

 
   

Comune

Comune di Colle di Val d'Elsa
Via Francesco Campana 18
53034 Colle di Val d'Elsa (SI)
Tel. 0577912111 Fax. 0577912270
www.comune.colle-di-val-d-elsa.si.it

 

 

   

Il Baluardo

 

   

De franse architect Jean Nouvel ontwierp de Risalita Il Baluardo, een lift die de bovenstad met de benedenstad verbindt. Het gebouw is voor het weidse plein geen visuele meerwaarde, maar de installatie maakt het mogelijk om in 35 seconden een hoogteverschil van ongeveer 40 meter te overbruggen. De service is gratis en is 24 uur per dag geopend.
De liftinstallatie werd gebouwd met de hulp van Syntagma Society of Perugia die vertrouwd is met het overbruggen van stedelijke hoogteverschillen
. Jean Nouvel tekende de opvallende liftkoker en maakte gebuik van een oude schacht van 60 meter die je ondergronds van Via Meoni naar de ingang van de lift brengt.

 

Piazza Arnolfo di Cambio

 


Veduta del Baluardo con l'impianto di risalita

Il Baluardo met de liftkoker van Jean Nouvel

 

Piazza Arnolfo di Cambio is altijd het sociale en commerciële centrum van de stad Colle di Val d'Elsa geweest. Het plein werd gebouwd in 1867 als plaats voor beurzen en markten en werd in de loop van de tijd ook de natuurlijke plaats voor markten en grote bijeenkomsten. Het werd de uitgelezenn plaats voor het sociale, politieke en financiële leven van de stad.
Begin deze eeuw onderging het plein een grondige renovatie. Als onderdeel van een algemene herontwikkeling van het centrum van de benedenstad, en de zogenaamde fabbriche, heeft de comune de renovatie van het plein toevertrouwd aan een 'team' van kunstenaars, dat bestaat uit Daniel Buren, Bertrand Lavier, Alessandra Tesi en Lewis Baltz. Het team wordt gecoördineerd door de Franse architect Jean Nouvel en zijn atelier.
Deze keuze heeft een mooi heraangelegd plein opgeleverd. De fontein en de bijzondere bestrating van het plein zijn van Daniël Buren.
Aan de Piazza Bartolomeo Scala is een fijne boekhandel, La Martinella.


Musea in Colle di Val d'Elsa


 


Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio, Ex Stazione Ferroviaria-

Colle Val d'Elsa, Piazza Arnolfo di Cambio, facciata dell'ex stazione ferroviaria

Aan het centrale plein, de Piazza del Duomo, liggen tegenover de Duomo met zijn 17e eeuwse neoklassieke gevel, het Palazzo Comunale (13e eeuw) en links het Palazzo Renieri en het bischoppelijk paleis. Links van de campanile van de Duomo staat het met wapenschilden versierde Palazzo Pretorio waarin het Museo Archeologico Ranuccio Bianchi Bandinelli is ondergebracht.

 


Colle di Val d'Elsa, Palazzo Pretorio

  Colle di Val d'Elsa, Duomo   Duomo di Colle de Val d'Elsa

Colle di Val d'Elsa, Palazzo Pretorio

 

Colle di Val d'Elsa, Duomo

 

  Duomo di Colle

Museo Civico e Diocesano d'Arte Sacra

 

   

Het Museo Civico e Diocesano d'Arte Sacra is gehuisvest in het Palazzo del Comune (of het Palazzodei Priori di Colle di Val d'Elsa), dat dateert uit de 13e en 14e eeuw. Het museum werd in 1995 gevormd dankzij de fusie van de burgelijke en diocesane musea van de stad.
In de tweede zaal van het museum vind je een kleine kostbare verzameling werken van de zogenaamde primitieven, de prachtige Maestà van de anonieme meester van Badia a Isola is het belangrijkste werk. Andere werken behoren tot Segna di Bonaventuran, Cennino Cennini, Pier Francesco Fiorentino, Lorenzo di Bicci, Luca di Tommè, Niccolò di Ser Sozzo en een crucifix van Marco Romano.

Ook de collecties van Romano Bilenchi en Walter Fusi zijn in het museum opgenomen.
Romano Bilenchi, een in Colle geboren schrijvern en journalist die bevriend was met Ezra Pound en Eugenio Montale, had een kleine maar precieuze kunstcollectie met werken van lokale kunstenaars als Ottone Rosai, Moses Levy en Mino Maccari.

 

Master of Badia a Isola, Maestà, da Abbadia a Isola, 1290-1300 ca.
Colle di Val d'Elsa, Civic and Diocesan Sacred Art Museum, Province of Siena

 

Het museum toont ook een mooi paneel van Cennino Cennini, Natività di Maria. Cennino d'Andrea Cennini (Colle di Val d'Elsa, ca. 1360 - Firenze, vóór 1427) was een Florentijns kunstenaar die een van de invloedrijkste schildershandboeken van de late Middeleeuwen schreef, Il libro dell'arte. Hij was de eerste kunstenaar die de geheimen van zijn vak zo uitgebreid in een boek onthulde. Hij legt uit hoe pigmenten gemaakt worden, doeken geprepareerd, etc.(3)
Cennino Cennini werd geboren in Colle Val d'Elsa. Beïnvloed door Giotto was hij een tiental jaren een leerling van Agnolo Gaddi.
 


Cennino cennini, Natività di Maria, 1390-1410 ca., Museo San Pietro (Colle di Val d'Elsa)
Cennino cennini, Natività di Maria,
1390-1410 ca., Museo San Pietro
(Colle di Val d'Elsa)

 

Museo Del Cristallo

   

Glasproductie werd in de 17e eeuw geïntroduceerd door de familie Usimbardi. Daarvóór stond Colle bekend om de papierproductie. Door de productie van glas en later kristal, werd Colle di Val d'Elsa al sinds de negentiende eeuw Bohemen van Italië genoemd.
Vandaag de dag is kristal een van de belangrijkste industrieën in Colle. 15% van 's werelds kristal en meer dan 95% van het kristal in Italië wordt hier in de stad geproduceerd.
Het Museo Del Cristallo is een mooi klein museum aan de Via dei Fossi, in de benedenstad, vlakbij de Chiesa Sant'Agostino.

De geschiedenis van het kristalmuseum in Colle begint in 1820, als de Franse glasfabrikant Francesco Mathis een werkplaats voor kristal opende in het lagere deel van het dorp. Het atelier vond onderdak in de ruimten van het onderdrukte Augustijner klooster naast de kerk van Sant'Agostino. De oven die uniek is in Toscane, viel meteen op vanwege de verfijnde productie van typisch Toscaans groen glas. De werkplaats bezat ook een aanpalend gebouw, waar objecten werden versierd met diepdruksnijwerk.
Kristal bevat lood. Hoe hoger het loodgehalte hoe hoger de brekingsindex, het lood geeft meer schittering en een rijker kleurenspectrum.
De geschiedenis van kristal wordt in het museum mooi en helder weergegeven in tijdblokken. De bestanddelen van kristal worden leuk duidelijk gemaakt, evenals de verschillende vormen van bewerking. Een klein doolhof in kristal is een leuke afsluiter voor kinderen.


Museo Del Cristallo
Via dei Fossi 8A

Openingsuren
di - zo        10:00 - 13:30, 14:00 - 18:30

 

 

 


Museo del cristallo
Museo del cristallo, ingresso

 

 

Bosco di cristallo nel Museo del Cristallo
Bosco di cristallo
nel Museo del Cristallo

 

Images Colle di Val d'Elsa   
  Panorama con Campanile della Chiesa di Santa Caterina d'Alessandria, Colle di Val d'Elsa   Il Baluardo

Colle di Val d'Elsa, panorama del centro storico

 

Panorama con Campanile della Chiesa di Santa Caterina d'Alessandria, Colle di Val d'Elsa

 

  Il Baluardo
Colle, Palazzo Vescoville   Chiesa di Santa Maria in Canonica (Colle Val d'Elsa)  

Palazzo Vescoville

 

 

Chiesa di Santa Maria in Canonica (Colle Val d'Elsa)

 

 

Pier Francesco Fiorentino, Madonna col Bambino e i santi Giovanni Battista, Lorenzo, Marco e Nicola, (XV secolo), Chiesa di Santa Maria in Canonica

 

Campanile di Santa Caterina d'Alessandria, Colle di Val d'Elsa   Colle di Val d'Elsa, Colle Alta, Duomo   Colle Val d'Elsa, vicolo del centro storico-

Campanile di Santa Caterina d'Alessandria, Colle di Val d'Elsa

 

  Colle di Val d'Elsa, Colle Alta, Duomo  

Restaurants in Colle Val d'Elsa (vicolo del centro storico passante sotto le abitazioni)

 

Palazzo dei Priori, Colle di Val d'Elsa   Palazzo dei Priori, fontana pubblica   Colle, buchetta del vino

Palazzo dei Priori, Colle di Val d'Elsa

 

  Palazzo dei Priori, fontana pubblica   Colle di Val d'Elsa, buchetta del vino


De pittoreske straatjes van Colle di Val d'Elsa

 

   
Via delle Romite, centro storico Colle di Val d'Elsa   Colle di Val d'Elsa, Vicolo del centro storico, via delle Volte   Colle val d'Ellsa, Colle Alta, vicolo

Via delle Romite, centro storico Colle di Val d'Elsa

 

  Vicolo del centro storico, via delle Volte   Colle val d'Ellsa, Colle Alta, vicolo
Colle di Val d'Elsa, Sentiero per la Piazza di Santa Caterina   Colle di Val d'Elsa, Via dietro le Mura   Colle di Val d'Elsa, Via del Cenerone

Sentiero per la Piazza di Santa Caterina

 

Via dietro le Mura

 

 

 

Via del Cenerone

 

Trekking Urbano

Wandeling langs de mooiste pleinen en musea in Colle di Val d'Elsa (N L)

Stadswandeling langs de mooiste plekken in Colle di Val d'Elsa (N L)

 

 Traveling in Tuscany| Holiday homes in southern Tuscany | Podere Santa Pia

 

Bee hive in the garden
     

 

 

De eerste bijenkorf in Podere Santa Pia
         

#poderesantapia Podere Santa Pia è una casa vacanze nella campagna toscana, circondata dagli aromi della macchia mediterranea e con un panorama di rara bellezza. La natura e i sentieri che la circondano vengono considerati il luogo ideale per chi ama il silenzio e la tranquillità.

Pro Loco Colle Val d'Elsa  | www.prolococollevaldelsa.it


   

Libreria La Martinella di Luca Maccianti
30, Piazza Scala Bartolomeo - 53034 Colle Di Val D'Elsa (SI)
La Martinella Libreria - Colle di Val d'Elsa - Bookstore

La Martinella was een periodiek van socialistische inspiratie, die begon te publiceren in 1884 en het officiële orgaan van het Toscaanse socialisme werd. Colle de Val d'Elsa leverde in 1897 met de schilder architect Antonio Salvetti ook de eerste socialistische burgemeester van Toscane.

Colle di Val d'Elsa ospita Jean Nouvel e la presentazione dei suoi progetti | www.archimagazine.com

Piazza Arnolfo di Cambio — Ateliers Jean Nouvel

Colle Val d’Elsa: Jean Nouvel riqualifica la Fabbrichina | www.archiportale.com

Traveling in Tuscany | Master of Badia A Isola, Maestà

 

 

Restaurants in Colle di Val d'Elsa


Arnolfo

Via Venti Settembre n 50, 53034 Colle di Val d'Elsa
+39 0577 920549
Website: www.arnolfo.com
Prijsklasse: 120 - 250 €

Gaetano Trovato is de chef-kok en eigenaar van restaurant Arnolfo. Geboren in Sicilië, verhuisde hij al vroeg naar Toscan.
In 198 makte hij zijn debuut in Arnolfo Restaurant. In 1986, op 26-jarige leeftijd ontving hij de eerste van twee Michelin-sterren. Sindsdien kregen Gaetano en Arnolfo Restaurant talloze onderscheidingen, waaronder drie Luigi Veronelli-sterren, Gambero Rosso Emerging Chef, Outstanding Chef van de L'Espresso Guide, twee Michelin-sterren, drie vorken in de Gambero Rosso-gids.

Ristorante IL Cardinale
Via Piemonte 10 | Loc. La Badia, 53034 Colle di Val d'Elsa, Italië
+39 366 213 3888
IL Cardinale is gevestigd in een oude abdij die omgebouwd is tot een hotel (Relais Della Rovere). De ommuurde kloostertuin is en mooi kader.
Website Facebook: www.facebook.com/IlCardinalecolle

Sbarbacipolla Biosteria
Pretentieloos biologisch restaurant, met fantasierijke (ook glutenvrije) maaltijden. Excellente prijs-kwaliteit verhouding.
Piazza Bartolomeo Scala 11 | Colle di Val d' Elsa, 53034 Colle di Val d'Elsa
+39 339 703 0331
Website:

Molino Il Moro
Via della Ruota 2, 53034 Colle di Val d'Elsa, Italië
+39 0577 920862
In de benedenstad. Sfeervol dakterras.
Website: www.molinoilmoro.it

Ristorante Fattoria Mugnano
Strada Statale 68 | Fattoria di Mugnano, 53034 Colle di Val d'Elsa, Italië
+39 0577 959023
Op de weg naar Castel San Gimignano. Een mooie plek, enkele tafels onder eeuwenoude eiken.
Website: www.fattoriadimugnano.com

Ristorante Osteria L'angolo di Sapia
14/b Via del Castello, 53034 Colle di Val d'Elsa, Italië
+39 0577 921453
Website Facebook: www.facebook.com/Langolo-Di-Sapial
Leuk terras met uitzicht.

Officina Della Cucina Popolare
Via Gracco del Secco 86, 53034 Colle di Val d'Elsa (net buiten de Porta Volterra).
+39 0577 921796
Tussen 10 30 en 12 30 uur zijn er ook kooklessen ( maximaal 7 personen).
www.ristoranteofficinacolle.it

 [1] Foto Pubblico dominio, Collegamento
[2] Fonte: La Val d’Elsa: Monteriggioni e Colle di Val d’Elsa (il Castello di Piticciano o Colle Nuovo) | www.sienaonline.it
[3] Bron: wikipedia pagina Cennino Cennini.