Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Siena Palazzo Pubblico Loggia supports.JPG

 

Loggia dei Nove del Palazzo Pubblico [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Siena | Loggia dei Nove, Palazzo Pubblico


   
   

De Piazza del Campo wordt beschouwd als één van Europa's mooiste middeleeuwse pleinen. De gebouwen lijken op een vanzelfsprekende manier bij elkaar te horen, alsof ze allemaal tegelijk gebouwd werden. En in zekere zin is dat ook zo. De gebouwen rond het plein werden allemaal gebouwd naar een ontwerp uit 1297, waarin strikte bepalingen stonden over de hoogte en de versieringen [2].
De Piazza del Campo wordt aan de ene kant begrensd door het Palazzo Pubblico, Palazzo Comunale en de Torre della Mangia, en het majestueuze Palazzo Sansedoni schuin aan de overzijde.


Palazzo Pubblico

Het majestueuze Palazzo Pubblico is een van de elegantste gebouwen van Toscane. De Loggia Superiore aan de achterzijde van het Palazzo Pubblico biedt een van de mooiste uitzichten op het zuiden van Siena.
Via een trap versierd met het fresco van een Madonna van Neroccio di Bartolomeo Landi uit 1481, bereiken we de drie kamers op de tweede verdieping.
Vanaf hier ga je verder omhoog naar de Loggia, een door vier pijlers ondersteund terras met een indrukwekkend uitzicht over het zuiden van de stad. Onder de Loggia dei Nove ligt de Piazza del Mercato, en daarachter de Orto de'Pecci, een mooie publieke tuin in het hart van de stad.

 

Fachada posterior Siena 01

Loggia dei Nove, facciata posteriore (2)

 

De Sala del Capitano del Popolo

In de Sala del Capitano del Popolo is de comune van Siena gevestigd. Het is de ontmoetingsplaats van de gemeenteraad. De zaal is versierd met twee schilderijen van Amos Cassioli (Giuraamento di Pontida en Provenzano Salvani) en laat-zestiende-eeuwse lunetten met enkele scenes uit de geschiedenis van Siena.

Andere kamers tonen de verzameling prenten (werken van Jacques Callot en Stefano Della Bella), schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw, een galerij met portretten van illustere Sienese, geografische kaarten, documenten over Siena en de Palio, en ten slotte een kleine verzameling modellen in hout en gips. Onder de decoraties valt een fresco van Pietro di Giovanni d'Ambrogio ( Crucifix, 1446, in de eerste kamer) en een plafond uit 1680 (tweede kamer).

In de Sala del Capitano del Popolo, momenteel de zetel van de gemeenteraad, zijn er tal van 15de en 16de eeuwse fresco's met gedenkwaardige momenten uit de geschiedenis van de families waartoe de Capitano behoorde.
De zestien lunetten van het plafond werden tussen 1592 en 1600 geschilderd door de grootste Sienese schilders uit die tijd, zoals Francesco Vanni, Ventura Salimbeni, Francesco Rustici en Rutilio Manetti. Zinnen van belangrijke mannen als Cicerone, Sallustio, Guicciardini en Leopardi worden tussen de fresco's geplaatst, als een soort richtlijnen voor degenen die het volk besturen.

Maar wie waren de kapiteins van het volk? Hun rol, opgericht in 1252 en duurde tot de groei van de Medici-macht, bestond in het verdedigen van de belangen van het volk in tegenstelling tot de wil van de Podestà, als een soort "magistraat", zoals het nastreven van misdaden van geweld, het organiseren van het leger tijdens de oorlogen en bijeenroepen en de gemeenteraden presideren.

Ook de andere kamers in het bezoek zijn beschilderd met fresco's en vertellen een relevante episode uit de geschiedenis van Siena en van de belangrijkste Sienese families.

 

Loggia superiore del Palazzo Pubblico con l'antica Fonte Gaia ricomposta

Loggia del Palazzo Pubblico con l'antica Fonte Gaia ricomposta (2)

 

 

   
   

Mappa Cappella di Piazza | Enlarge map

 

 
   

De Torre del Mangia was niet alleen een majestueus architectonisch monument en symbool van de macht, maar wilde ook een nuttig hulpmiddel zijn voor de burger: daarom werd er in 1360 een grote klok geïnstalleerd.

De toren werd genoemd naar de eerste klokkenluider, Giovanni di Balduccio, die de bjnaam  Mangiaguadagni had.Torre del Mangia, Orologio

Torre del Mangia, Orologio [4]

  

       
Piazza del Campo, Il Campo, seen from the top of Torre del Mangia     Palazzo Pubblico, facciata

Piazza del Campo, visto dalla cima di Torre del Mangia

 

  Vista meravigliosa dall Archivio di Stato sulla Torre del Mangia e su parte della piazza del Campo   Palazzo Pubblico, facciata
512SienaCappellaPiazza   Beelden voor de Cappella di Piazza, Piazza del Campo. Links, Mariano di Angelo (o Giovanni di Turino),
 San Tommaso apostolo (ca. 1378 - 1382), rechts Lando di Stefano, San Bartolomeo (ca. 1378 - 1382)   Piazza del Campo, Palazzo Pubblico, facciata

Cappella di Piazza, ai piedi della Torre del Mangia in piazza del Campo

 

 

Beelden voor de Cappella di Piazza op de , Piazza del Campo, links van Mariano di Angelo en rechts Lando di Stefano

 

 

 

Piazza del Campo, Palazzo Pubblico, facciata

 

Travel Guide Tuscany | Palazzo Pubblico in Siena 

Comune Siena | www.comune.siena.it

 

 

 

Bibliografia

Letizia Galli (a cura di), Siena, Palazzo Pubblico, Museo Civico, Torre del Mangia, Editore Silvana Editoriale, Milano 2011

M. Civai, Il palazzo pubblico e il museo civico di Siena, Editore Betti, Siena, 1999

Siena, Sillabe, Livorno, 2008. ISBN 88-8347-416-3

Toscana. Guida d'Italia (Guida rossa), Touring Club Italiano, Milano 2003, p. 536.[1] Foto di Demeester, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
[2] Piazza del Campo in Siena | www.toscane.nl
[3] Foto di Eckhard Henkel, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
[4] Foto di It.lucretius, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale