Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

         Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Le Crete Senesi

Asciano, met de Chiesa Sant’Agata, in het historisch centrum

I T         E N G         

Chiesa Sant’Agata, in het historisch centrum van Asciano, Crete Senesi, Provincie Siena, Asciano, Crete Senesi [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Asciano in de Crete Senesi

   
   

Asciano is zo’n typisch, wat uitgestorven stadje waar al het leven zich lijkt af te spelen in en rond een kleine bar aan de hoofdstraat. Maar achter de versterkte middeleeuwse muren die een deel van de stad omringen, klopt een authentiek Toscaans hart. Twee bijzondere musea zijn een bezoek waard. Het Museo Civico Archeologico e d'Arte Sacra dat gevestigd is in Palazzo Corboli, is het belangrijkste museum van de Crete Senesi. Het historisch museum heeft een aantal interessante Etruskische objecten. Het Museo Cassioli kan je gerust overslaan. Amos Cassioli (1832-1892) was een locale kunstschilder die vooral faam genoot omwille van zijn portretten en historische taferelen. Middelmatige schilderkunst die verbleekt bij de rijke collectie in het Museo d'arte sacra dat enkele topstukken herbergt van Siënese meesters uit de 14de en 15de eeuw. ‘De geboorte van Maria’ van de Maestro dell’Osservanza is een onbetwist meesterwerk.
Verder zijn er enkele goede restaurants. In het midden van de zomer heeft hier het Crete Senesi muziekfestival plaats, een organisatie van Collegium Vocale Gent. Het interessantste muziekfestival in Toscane.


Asciano, het kloppend hart van de Crete Senesi

Asciano, het centrum van de Crete Senesi, ligt zo’n 25 km ten zuidoosten van Siena, tussen de Chianti en Val d'Orcia. Het authentieke dorpscentrum van Asciano is van middeleeuwse origine en bezit nog enkele waardevolle monumenten. De Corso Giacomo Matteotti, is de mooie hoofdstraat van Asciano.

Aan het begin van de Corso staat rechts de Collegiata di Sant'Agata. Het is de belangrijkste kerk. Binnen zijn enkele mooie fresco’s. Il Sodoma werkte lange tijd in deze streek. In de Collegiata schilderde hij een mooie fresco, Madonna in trono col Bambino tra gli arcangeli Raffaele e Michele, e donatore.

De Chiesa di San Francesco staat boven de stad, iets buiten het centrum. Wandel de Viale A. Gramsci en dan de Via San Francesco omhoog tot aan het charmante plein voor de kerk. In de Chiesa San Francesco zijn bij een restauratie op de muren van het schip en de centrale kapel fragmenten van fresco’s uit de twaalfde eeuw blootgelegd, die Christelijke taferelen en enkele scenes uit het leven van Franciscus uitbeelden.
De schoonheid van verval.

De laatste restauratiewerken, begonnen aan het eind van de jaren tachtig van de twintigste eeuw, leidden tot het gedeeltelijk herstel van de muurschilderingen. De kerk heeft naast een unieke en aparte sfeer ook een uitstekende akoestiek. De Chiesa di San Francesco is dan ook de gedroomde concertzaal voor Philippe Herreweghe. Zover is het nog niet, maar elk jaar, tijdens het Collegium Vocale Crete Senesi muziekfestival vinden al enkele concerten plaats in de kerk.

Bar Hervé op de Piazza Giuseppe Garibaldi, is het kloppend hart van het festival en officieuze centrum van de stad. Je wordt er met de glimlach en met veel charme bediend. Aan dezelfde kant van het plein wordt de reiziger verleid door de geuren van il Forno delle Crete. Probeer er de handgemaakte koekjes! 

 

 
Asciano, in the Crete Senesi, Tuscany   Collegiata di Sant'Agata Asciano   San francesco asciano

Asciano

 

  Collegiata di Sant'Agata, Asciano   San Francesco

Collegium Vocale Crete Senesi

Initiatiefnemer van het festival Philippe Herreweghe heeft zijn thuisbasis in Chiusure, vlakbij Asciano. Al jaren brengt hij met zijn festival kwaliteitsvolle concerten naar de Crete Senesi. In Asciano zijn de Collegiata di Sant'Agata en de Chiesa di San Francesco terugkerende locaties. Door hun akoestiek zijn ook enkele kleine kerken en kloosters van Asciano, Castelmuzio en Sant'Anna in Camprena het perfecte kader voor deze authentieke concerten.

In 2016 nam het Edding Quartet in de Chiesa San Francesco een promotiefilm op die de bijzondere kwaliteiten van de kerk mooi belicht. Het Edding Quartet werd opgericht in 2007 en richt zich op historische uitvoeringen van het klassieke en romantische kwartetrepertoire. Het quartet is een regelmatige gast op het festival.

 

Promotievideo van Benjamin Travade op de Beethoven op.130 opname van het Edding Quartet,
gefilmd in de Chiesa San Francesco in Asciano

 

   
   

Mappa , Asciano | Ingrandire mappa


 
   

Museo Civico Archeologico e d'Arte Sacra. Palazzo Corboli

Het Museo Civico Archeologico e d'Arte Sacra dat gevestigd is in Palazzo Corboli, is het belangrijkste museum van de Crete Senesi. Er is een rijke collectie middeleeuwse kunst en Etruskische artefacten.

Hoogtepunten in het Palazzo Corboli zijn twee zalen met allegorische fresco’s uit de 13e eeuw, de Sala di Aristotele en de Sala delle Stagioni. De fresco’s worden toegeschreven aan Cristoforo di Bindoccio en Meo di Pero.
In het Museo d’arte Sacra is verder werk te zien van Sienese kunstanaars als Giovanni Pisano, Jacopo di Mino del Pellicciaio, Segna di Bonaventura, Ambrogio Lorenzetti, Francesco di Valdambrino, de 'Maestro dell'Osservanza', van Pietro di Giovanni d'Ambrogio, Matteo di Giovanni en Giovanni di Paolo. Een van de hoogtepunten is de triptiek van Ambrogio Lorenzetti, Sint Michael de Aartsengel.


Openingsuren

Van 1 april tot 31 oktober: van woensdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur

Van 1 november tot 31 maart: zaterdag 14-17, zondag en feestdagen 10-14

Museo Civico Archeologico e d'Arte Sacra. Palazzo Corboli

Corso Matteotti, 122 - 53041 Asciano
Tel. 0577-714450 / 348-0847875

email: palazzocorboli@museisenesi.org

 

 


Asciano, museo di palazzo corboli, int., sala di aristotele con affreschi attr. a Cristoforo di Bindoccio e Meo di Pero, XIV sec. 01
Sala di Aristotele

 


Ambrogio Lorenzetti, Sint Michael de Aartsengel

 


   

Asciano | Museo Cassioli. Pittura senese dell’Ottocento

Het Museo Cassioli is het enige museum in de provincie Siena dat volledig gewijd aan de Siënese schilderkunst van de negentiende eeuw. Het museum heeft een interessante collectie  grafiek en beeldhouwkunst, maar is vooral van belang omwille van  een grote groep schilderijen van Amos Cassioli, een plaatselijke schilder. Het museum ontstond in 1991 dankzij een belangrijk nalatenschap van de familie Cassioli. De kwaliteit van de werken in niet erg hoog.
Amos Cassioli was oorspronkelijk van Asciano en staat bekend als de auteur van de vechtscènes in de  beroemde Sala del Risorgimento in het Palazzo Pubblico in Siena. Verder zijn er werken te zien van Angelo Visconti, Cesare Maccari, Pietro Aldi en vele andere kunstenaars die vooral de antieke wereld en taferelen uit de mythologie hebben verbeeld, maar toch attente getuigen van hun tijd waren.
 

Openingsuren
Zaterdag van 14.00 tot 17.00

Meer informatie en afbeeldingen vindje hier.

 

Il Treno Natura

   

Het station van Asciano is het beginpunt van de spoorlijn Asciano-Monte Antico. Deze spoorlijn is niet meer in gebruik voor regulier spoorverkeer. Toch rijden er nog geregeld treinen.
Tussen september en december kan je een reisje maken met de antieke stoomtrein Il Treno Natura.
De treinen vertrekken uit Siena en hebben telkens een andere eindbestemming, hetzij Monte Antico, Piancastagnano, Vivo d’Orcia, San Giovanno d’Asso. Er zijn ook haltes in Asciano en Monte Oliveto Maggiore. Je kan er telkens genieten van traditionele feesten of sagre die in het teken staan van een van de talrijke streekproducten.
Zo wordt het traject Siena - San Giovanni d’Asso bijvoorbeeld georganiseerd ter gelegenheid van de sagra of Mostra Mercato del Tartufo Bianco.


Voor het programma | www.terresiena.it


Meer informatie vind je op  www.trenonatura.terresiena.it

 

 Treno a vapore da Siena nel stazione di Sant'Angelo-Cinigiano

 

Galleria immagini Crete Senesi


Fotogalerij Crete Senesi en Asciano
   
Collegiata di Sant'Agata Asciano   Collegiata Sant Agata 1   Collegiata di Sant'Agata (Asciano), int. 01
       

 

 

AscianoBasilicaSantAgata   Collegiata di Sant'Agata (Asciano) 05   Collegiata di Sant'Agata (Asciano), int. 05
 

 

 

     
Asciano, Palazzo Corboli, Museo d'Arte sacra   Sodoma, Madonna col Bambino, gli arcangeli michele e Raffaele, e un donatore, 01   Francesco vanni, pala della collegiata di asciano, 1600

Asciano, Palazzo Corboli,
Museo d'Arte sacra

 

 

 

 

   
Cretesenesi panorama   Casa colonica Val d'Orcia Cassia.jpg  

TrequandaSantaMariaSicille2

Crete Senesi (laghi tra Castello Leonina e Vescona, Crete Senesi, Asciano)

 

  Paesaggio tra le Crete senesi e la Val d'Orcia  

Abbadia Sicille or Badia a Sicille, Trequanda

 

Crete Senesi presso Asciano   Crete Senesi Biancane   Crete Senesi Calanchi

Crete Senesi presso Asciano

 

  Deserto di Accona  

Biancane nelle Crete Senesi vicino a Monte Oliveto Maggiore

 

Jean Paul Philippe, Site Transitoire, 1993,  Asciano        

Jean Paul Philippe, Site Transitoire, 1993,  Asciano

       
Pieve Santo Stefano a Cennano 08   SanGiovannidAssoCastle2   Chiesa di San Pietro in Villore

Pieve di Santo Stefano a Cennano. Absidi

 

 

Castle San Giovanni d'Asso

 

 

Chiesa di San Pietro in Villore a San Giovanni d'Asso

 

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore   
Paolo Monti - Servizio fotografico (Asciano, 1965) - BEIC 6328809   Monte Oliveto Maggiore   Monte Oliveto Maggiore

Album Monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

 

Monte Oliveto Maggiore [1]

 

  Monte Oliveto Maggiore [1]


Chiostro grande del monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

    Storie di s. benedetto, 04 sodoma - Come Romano monaco da lo abito eremitico a Benedetto 03

 

 

       


Il Sodoma (Giovanni Antonio Bazzi) | Le storie di San Benedetto | Chiostro grande del monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

Places of interest in the Crete Senesi, and locations of the Crete Senesi Music festival

 

Collegium Vocale Crete Senesi, festival musicale

Vanaf de editie van 2017 wordt het festival georganiseerd door Collegium Vocale Gent., met thuisadres in de geboortestad van Philippe Herreweghe.
Concerten worden gevolgd of voorafgegaan door diners op enkele mooie locaties, de binnentuin van Sant'Anna in Camprena, La Mencia, de  Piazza del Grano in Asciano en sinds 2018 ook La Terrazza del Chiostro in Pienza.

Crete Senesi | Biancane nelle Crete Senesi

Crete Senesi | Music festival Collegium Vocale Crete Senesi

Music festival Collegium Vocale Crete Senesi | Program

Collegium Vocale Crete Senesi | www.collegiumvocalecretesenesi.com

Fotoimpressie van Michiel Hendrycks

Radio Classica | Agosto 2016 | www.collegiumvocalecretesenesi.com


Restaurants in Asciano and Chiusure (Monte Oliveto Maggiore)

Asciano


La Botteghina

La Botteghina
Via Giacomo Matteotti 56 (a metà Corso circa), Asciano
+39 0577 718175
Website: www.labotteghinadiluisa.it


Locanda Amordivino

Locanda Amordivino
Via Giacomo Matteotti 126/128, Asciano
+39 0577 165 6607
Website Facebook: www.facebook.com/Locanda-Amordivino
Ietwat chiquer met erg vriendelijke bediening.


Piccola Oasi

Piccola Oasi
Piazza della Repubblica n. 70 | Arbia, 53041, Asciano, Italië
+39 0577 365367
Website: www.piccolaoasisenzaglutine.com


Il Forno delle Crete

Il Forno delle Crete
Piazza Garibaldi, 5 - 53041 Asciano (SI) - Phone
0577 718558 - Email: ilfornodellecrete@gmail.com
www.ilfornodellecrete.com

 

De mooiste vakantiehuizen in het zuiden van Toscane


De Maremma, het meest zuidelijke deel van Toscane, wordt beschouwd als een van de mooiste streken van Italië.
Podere Santa Pia ligt in het hart van dit oorspronkelijke gebied, nabij het kleine dorp Castiglioncello Bandini. De weg die erheen leidt is lang en soms moeilijk berijdbaar. Maar als je de heuvel bereikt waarop dit unieke vakantiehuis zichtbaar wordt is de beloning zonder weerga. Een eindeloos vergezicht ontvouwt zich en leidt de blik tot aan de Tyrreense kust en het eiland Montecristo.
Enkele van de meest fascinerende Toscaanse plaatsen zijn goed bereikbaar. De abdij van Sant'Antimo (12 km), en Montalcino met zijn beroemde Brunello wijngaarden zijn dichtbij. De Crete Senesi liggen iets verder weg, maar zijn voor een dagtrip goed bereikbaar.Hidden secrets in Tuscany | Vakantiehuis Podere Santa Pia


 
     

 

 

Follow us on Instagram  Volg ons op Instagram

         

Wandelingen in de Crete Senesi

De Crete Senesi is een door erosie gekenmerkte landstreek net ten zuidoosten van Siena, met pittoreske dorpen als San Giovanni d'Asso, Asciano, Buonconvento, Monteroni d'Arbia en Rapolano Terme.
Deze streek heeft alles voor de wandelaars, een geweldig landschap, een prachtige natuur, en enkele kleine dorpjes en steden met een authentieke charme. Het is er niet al te druk en zeker in de vroege of latere uren van de dag kan je er het echte Italiaanse leven meemaken. Enkele uitstekende restaurants en een uniek muziekfestival maken van de Crete Senesi een uitgelezen vakantiebestemming.
Wandelen kan op de vele strade bianche die zich tussen de heuvels slingeren. Enkele wandelingen werden door de CAI van Siena uitgetekend.
Hierbij enkele wandelingen met gpx data en wegbeschrijving (Eng).


Trekking tra Torre a Castello, Monte Sainte Marie e Asciano | 12.61 km - 2,5 hours

Walking from Montalcino to San Quirico d'Orcia | 13,07 km

Buonconvento - San-Quirico-d'Orcia | Via Francigena | 17 km

Siena - Ponte d'Arbia - Buonconvento | Via Francigena | 26 km - 5 km

Buonconvento - Abbazia Monte Oliveto Maggiore | 11.60 km | 2,5 hours circa

From Montalcino to Buonconvento | 16 km | 3 hours circa

Trekking in Trequanda | Anello Trequanda – Petroio – Montisi – Montelifré  | 18 km - 3h 39m

 

 

Adembenemend uitzicht vanuit Podere Santa Pia op de Valle dell’Ombrone en Castello ColleMassari. Podere Santa Pia ligt nabij Cinigiano en wordt  omringd door een ongerepte natuurlijke omgeving.

 

 [1] Foto di LigaDue, licenziato in base ai termini della licenza the Creative Commons Attribution 3.0 Unported.