Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Bolgheri Viale dei Cipressi 001.JPG

N L         E N G

Viale dei Cipressi, Bolgheri, Castagneto Carducci [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Viale dei Cipressi, Bolgheri, Castagneto Carducci
   
   

De cipressen zijn een krachtig symbool van de natuur en van Toscane. Het bosje cipressen dat in de glooiende heuvels van de Val d'Orcia staat is een van de meest gefotografeerde onderwerpen van de Val d'Orcia.
Ook de slingerende weg die naar Montichiello leidt is een iconisch beeld van Toscane.


De Viale dei Cipressi in Bolgheri

Een andere beroemde weg die omzoomd is met cipressen is de Viale dei Cipressi in Bolgheri. Bolgheri ligt ten zuiden van Livorno, vlakbij de kust. Hier worden de duurste wijnen van Italië geproduceerd, met namen als Sassicaia, Ornellaia en Guado al Tasso. De Viale di Cipressi loopt dwars doorheen het DOC Bolgheri wijngebied. Het is een imposante laan, die liefst 4 km lang is.

Giosuè Carducci schreef er een lang gedicht over. Je kan het gedicht hier nalezen. Giosuè Carducci was een van de bepalende figuren van het oplevende classicisme, na de romantiek, samen met Pascoli en Gabriele D'Annunzio. Carducci woonde lang in deze streek. Om hem te gedenken liet Giuseppe Della Gherardesca in 1908, een jaar na de dood van de dichter, een kleine obelisk plaatsen aan het begin van de Viale dei Cipressi, vlakbij het Oratorio di San Guido.

Oorspronkelijk werden voor de Viale dei Cipressi populieren gebruikt, maar onder druk van graaf Guido Alberto werden uiteindelijk cipressen aangeplant. Guido Alberto had in de 19de eeuw al wijngaarden aangeplant in Bolgheri, dezelfde streek waar markies Mario Incisa della Rocchetta later zijn Sassicaia zou produceren.
Halverwege de Viale dei Cipressi loopt de dreef ook door de wijngaarden van het DOC Sassicaia gebied. Het wijndomein van deze beroemde wijn, de Tenuta San Guido, staat er links van de weg.
Aan het einde van de Viale zien we het Castello di Bolgheri, het imposant kasteel van Bolgheri, dat eigendom is van gravin Franca Spalletti Trivell en haar man Clemente Zileri.


Bibliografie

E. Morelli, Strade e paesaggi della Toscana: il paesaggio dalla strada, la strada come paesaggio, Firenze 2007.

 

   
   

Mappa Viale dei Cipressi| Ingrandire mappa


 
   

Bolgheri DOC


Door de bijzondere kenmerken van de bodem en het zonnig, droog en matig winderig microklimaat, gedijen de druivensoorten die bekend zijn uit Bordeaux hier bijzonder goed. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot werden hier vanaf d 1970  aangeplant.[2]  Door het unieke terroir in Bolgheri ontstond een uitzonderlijk verfijnde wijn van een superieure kwaliteit. Daarom werden ze destijds omschreven als ‘Supertuscans’. 
De meest bekende producenten van Supertuscans zijn zijn Tenuta San Guido die Sassicaia produceren, Tenuta Dell'Ornellaia die Ornellaia produceren, en Ca'Marcanda van Gaja, Guado al Tasso van Antinori.

 

Tenuta San Guido
Loc. Le Capanne n. 27
57022 BOLGHERI (LI)

Tel. : +39 - 0565 - 762003 / 762026
www.sassicaia.com


Azienda Agricola Castello di Bolgheri
Via Lauretta 7b
Bolgheri - Castagneto Carducci (LI)

Tel. 0565762110­ - PI: 06248880483
www.castellodibolgheri.eu

 


La Costa degli Etruschi | Galleria fotografica

 

Viale dei Cipressi, Bolgheri, Castagneto Carducci   Oratorio di san guido 03   Bolgheri, Castagneto Carducci, Viale dei Cipressi, e l'Obelisco Carducci

Viale dei Cipressi, Bolgheri, Castagneto Carducci

 

 

Oratorio di San Guido

 

  Bolgheri, Castagneto Carducci, Viale dei Cipressi, e l'Obelisco Carducci
Cypress trees between San Quirico d'Orcia and Montalcino   Bolgheri Viale dei Cipressi 001   Oratorio di San Guido, Bolgheri, Castagneto Carducci

Cypress trees between San Quirico d'Orcia and Montalcino

 

 

Viale dei Cipressi, Bolgheri,  la famosa poesia di Giosuè Carducci intitolata "Davanti San Guido"

 

  Oratorio di San Guido, Bolgheri, Castagneto Carducci


[1] Foto di Lucarelli, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported

 

Itinerari Trekking Costa degli Etruschi | Tenuta San Guido - Castiglioncello di Bolgheri 

E. Morelli, Strade e paesaggi della Toscana: il paesaggio dalla strada, la strada come paesaggio, Firenze 2007, p. 103.

Corriere Fiorentino, Viale dei Cipressi, corrierefiorentino.corriere.it. URL consultato il 25 agosto 2017.


Holiday accomodation in Tuscany


Podere Santa Pia is een oorspronkelijk vakantiehuis in het zuiden van Toscane. De grootste troeven van het huis zijn de wilde en ongerepte omgeving met wijngaarden, eeuwenoude olijfbomen macchia en eikenbossen.
De grootste troef van dit voormalige kleine klooster is ongetwijfeld de magische ligging. De weg naar het huis is lang maar je wordt beloond met een uitzicht dat reikt tot aan de Monte Uccelini en de Tyrreense kust. Bij helder weer zie je ook het eiland Montecristo en zelfs Corsica.

Podere Santa Pia ligt in het hart van het Montecucco wijngebied. Dit kleine wijngebied ligt in het zuidwesten van Toscane,  net ten zuiden van Montalcino , een pittoresk en welbekend stadje ten zuiden van Siena. De Brunellowijnen die er geproduceerd worden zijn legendarisch en behoren met Barolo en de Supertuscans tot de topwijnen van Italië. Het onderscheid tussen de oude, traditionele wijngebieden en alle nieuwere appellaties kan hier proefondervindelijk getest worden. Meer naar het zuiden ligt de Morellino di Scansano, met Montecucco DOCG een van de meest veelbelovende wijnstreken in Toscane.

Een tocht langs enkele van de beroemde wijnhuizen is bijna een must. De manual van het vakantiehuis geeft enkele uitstekende tips waar wijn te proeven en aan te kopen.


Case vacanza in Toscana | Podere Santa PiaColline sotto Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

  Podere Santa Pia  
Colline sotto Podere Santa Pia
         

Tra i cipressi al Podere Santa Pia

 

   

#poderesantapiaIl nostro giardino. Insieme ai vigneti e agli uliveti, i cipressi sono l'elemento simbolo del paesaggio toscano.


[2] De huidige DOC status voor rode wijnen van Bolgheri werd in 1994 goedgekeurd. Vóór de oprichting van deze DOC werden de "Super Tuscans" uit het gebied meestal verkocht onder de eenvoudigere benamingen Vino da tavola of IGT Toscana. De regels van de appellatie bepalen dat in Bolgheri Rosso en Bolgheri Rosé dec Sangiovese druif slechts voor 70% mag worden gebruikt. Cabernet-sauvignon van 10 tot 80%, Merlot, tot 80% en andere lokale rode variëteiten, tot 30%. Rosso moet 24 maanden oud zijn.